Isnin, 21 Mac 2011

AUNI

Dicatat oleh wuzz_in di 7:31 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Salam,

Saya belum lg bercerita pasal kenangan melahirkan Auni kan? (eceh,mcm la ada org baca. Hehe)

Auni nak msk 5 bulan dah. Rasa mcm baru je abes pantang.hihi. .lelemak yg hebat masih lg berada sekitar tubuh ni. Haish..

21 oktober 2010 sy patot kena jumpa doktor sebab overdue sudah.EDD sy patotnya 18 oktober..kwn2 sume suh bersalin 10.10.10, lepas jgk tarikh tu. .macam lah boleh main beranak2 je kan? Hihi. .pastu dah sampai tarikh 18.10.10 still x da pape..kakak sy kata 20.10.2010 pon cun jgk. ..tp still x jgk nak beranak2..saya amik cuti awal yg 2 mggu sblm edd tu. Tp sy amik 3 hr sblm edd. Sebab sy demam teruk, afiq pon dmam jgk. Nama jer cuti. Bknlah dpt bersukaria pon. Terlepek je kt umah. Adalah x best!

Tanggal 21 oktober(bahasa x leh blah hihi) tepat jam 5.30 pg sy terbangun sebab sakit yg amat(kalau x sakit sgt x kan la terjaga kan. .)saya konpius jgk sebenarnya, betol ke sakit ni. Sebab dah 2-3 mggu sebelum ni asik sakit kuat tp last2 berenti Braxton Hick's contraction je. .tapi sampai pukul 6 lebih sakit still tak hilang2.Timing pon 5 minit sekali without fail. Saya terus yakin mesti nak terberanak ni. .sy pi solat dulu. Amat2 lah mencabar korang..bayangkanlah, sakit 5 minit sekali.saya mandi 5 minit. Kuar bilik air contraction dtg. Berenti dulu wat pape. Ilang sakit, solat pulak. .time baca doa contraction dtg lagi. .2,3 kali jgk contraction time solat tu. Saya still x mau gi hospital lg.Takut weh nak buat VE..en. suami tido dgn penuh x sdar dirinya. Sy kejutkn solat subuh, pastu bg tau 'it's time already'.dia dah ajak pi, sy tak mau. Pas solat je en suami Bump! Tido balik. Bagus kan suami sy. Hiihi. .

Sy menahanlah kesakitan yg teramat sgt nya. Duduk sopan2 atas sofa. Bila contraction dtg, tarik napas, bacalah segala yg teringat. Pastu x thn duduk,sy pon berdiri pi peluk2 dinding. Tuhan je tau. .sakit! !

Pukul 7 mcm tu sy calling2 mak. Bg tau nk kuar dah ni mak! !hihi. ..x delah, bg tau rasa nk time dah ni. Mak suh gi sepital. Takut jd mcm Afiq dulu. Sampai2 terus beranak. Okeyla tu sy kata. Hihi. .(mak sy adalh sgttt percaya pd doktor. .kire pd dia kt sepital tu pasti Ada ubat utk semua)..

Pas call mak, sy tgk keadaan afiq.still tido. Ok lah. Sy pi basuh bj dulu(alah, msk mesin je pon. Tp try buat sambil contraction 5 minutes apart. Ianya adalah suatu yg mencabar okeh! :D

Tepat 7.30,sy gila2 punya sakit dah. .tp still leh thn. Tp takut Afiq terjaga, sy gerakkn en. Suami ajak pi sepital..

Sampai lbh kurang 7.40 kot. Dekat je pon. .misi tanya mcm2 pulak tu. Sy nak jwb pon susah. Tau jelah sakitnya dh rapat sgt. Sampai sy terpaksa buat isyarat tunggguuu jap, okey. Dah stop contraction br jwb. Time tu nak jer sy jerit kuat2 "sy nak terberanak dah ni oiii! !". ;D

Misi suh tukar baju n bg urine. Tang nak kencing tu, jenuh. Pepaham la, tgh sakit gile. .sy terteran jd nya. Masa contraction,sy x penah teran. Takut koyak rabak pulak! Urine kua sket je. Darah je byk. .

Misi suh msk bilik nak buat VE pulak. Nak naik katil tu pon sy ambik ms lama sebab menahan sakit.tensen kot misi tu menunggu sy. Masa misi nk buat VE ,sy terasa darah keluar byk. Misi tgk n terus tanya,"napa berdarah ni? Awak teran ye? "Sy mestilah nafikan. Sy kan x teran taw! Terteran time nak paksa kencing je. Dia jgk nak sgt urine tu! (Aci tak salahkan org laIn? Hihi).misi tanya Uri ok ke? Ok je sy kata. Jd ms ditunggu pon tibe. Misi pon menselukkan tangannya. Eeh, tak rasa apa pon korang.saya kan seriau. .dia seluk 2-3 kali. Saya tgk Sarung tgn dia berdarah smpai dkt pergelangan tgn dah. Bygkanlah berapa jari yg masuk okey. .satu tgn okey. .

Patutlah sy x rasa pape. .dah fully dilate!tinggal nak teran je lg..misi pon suh turun n dok kt wheelchair.dia tolak laju2 masuk labour room. Sy ternampak reramai training nurses. Aiyoo. .ini yg haru reramai nak nengok sy menerankan anak ni. Lemah!

Seperti yg dijangka, nurse yg tgh praktikal tu mintak izin nk tgk. Mau ckp pe lg kan. X kan nak halau pulak. .walaupon ku x rela. .huhu. .naik atas bed ,misi suh teran kalu rasa nk teran. Tp sy adlh x rasa nk teran! Saya rasa sakit yg amat sgt!time Afiq dulu sy mmg dah terteran tanpa sengaja. X la susah nk push..

Yg best nya, masa sumer ini berlaku, suami sy tengah bizi melabur. Kita yg nak beranak,dia Sibuk3 ,sakit perut. Hihi. .nurse asik tanya mana suami. Diorang nk siapkan baju. Saya dah x kesah apa dah. Dtg contraction je ku terankan dgn sepenuh jiwa.rasanya dah naik biru muke ku meng'push'.tapi x kuar jugak. .dah tu rasa susah sket sebab tak de rs nk push naturally..3 kali push kot barulah berjaya. .alhamdulillah. ..tepat 8.05 lahir lah Nur Arifah Auni. .berat 2.87kg. .

Yg lawaknya, Auni keluar je, sy terus duduk nk tgk, lelaki ke perempuan..nurse membebel la. .nanti kami bg tgk nanti. .u baring dulu. .hihi. .sebenarnya scan mmg gegirl..tp saya ternampak mcm boboi punya tuuuuttt masa Auni keluar tu. .hihi

Tp jahit sy tetap byk. .walaupon dgn sopan sy tidak menteran sebelum waktunya. .pastu jahit pulak tanpa bius. .walaweh. ..mau menjerit rasanya taw. .

Itulah serba sedikit(sedikit??!) Kisah kelahiran Auni. .saya bersyukur sgt2 sy dpt melahirkan dgn cepat. .5.30 pg sakit, 8 dah bersalin. .alhamdulillah...semoga kelahiran anak2 yg akn dtg semudah ini juga. .aminnnnn. ..
Published with Blogger-droid v1.6.7

Jumaat, 4 Mac 2011

SAYA NAK RAMAI,tapi. .

Dicatat oleh wuzz_in di 7:55 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam,

Saya baca baca blog kak Su lunatots tadi. Rupanya dia sedang mengandungi semula. Best sgt bila tgk org mengandung ni. Jeles pon ada..

Saya mmg nak ank ramai2,plg kurang pon, 6 org. .Tinggi cita2 sy kan? Sy suka ank byk2 barulah Meriah. .

Tapi kan. ..

Saya baru ber anak 2,sy sudah fenin. .bila ank2 buat perangai,dgn tantrum nya yg x dpt dipujuk2 tu btol2 menguji kesabaran saya. .hidup pon mcm x terurus jer tau. .

Buat ibu2 yg sedang merandung, dan ibu2 yg Ada ramai anak, andalah inspirasi saya!

Saya yg Kureng kesabaran,
Wazah wahid.
Published with Blogger-droid v1.6.7

Rabu, 2 Mac 2011

Marah?

Dicatat oleh wuzz_in di 12:45 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam,

2,3 ari ni sy asik solat isyak lewat je. Patotnya org bangun tahajud time mcm ni. Hihi. .

Sebelum tido semalam, Afiq tetibe gigit tangan Auni. Saya marahla. Asalnya sayang, cium2 adiknya. Last2 geram kot, digigitnya. Pelagi, menjerit la anak dara saya tu. Hihi

Saya cakap kat Afiq,tak mau kawan, tangan Auni dah berdarah kena gigit. Dengan serius nya Afiq tanya," tangan Auni berdawah ke? ".saya kata "a'ah lah"..Afiq dgn seriusnya tengok tgn Auni tu. Cumilnya time tu. .

Anak2 ni, nakal cemana pon, susah nak terus marah, kan? Afiq kalau saya marah, mesti cakap "maaappp".geram tau. Saya nak marah pon tak boley. Rasa nak ketawa jer.. Hihi

Nak sambung titon lagi. Kang nak bgn sahur plak. .have a sweet dream frens!
Published with Blogger-droid v1.6.7

Isnin, 21 Mac 2011

AUNI


Salam,

Saya belum lg bercerita pasal kenangan melahirkan Auni kan? (eceh,mcm la ada org baca. Hehe)

Auni nak msk 5 bulan dah. Rasa mcm baru je abes pantang.hihi. .lelemak yg hebat masih lg berada sekitar tubuh ni. Haish..

21 oktober 2010 sy patot kena jumpa doktor sebab overdue sudah.EDD sy patotnya 18 oktober..kwn2 sume suh bersalin 10.10.10, lepas jgk tarikh tu. .macam lah boleh main beranak2 je kan? Hihi. .pastu dah sampai tarikh 18.10.10 still x da pape..kakak sy kata 20.10.2010 pon cun jgk. ..tp still x jgk nak beranak2..saya amik cuti awal yg 2 mggu sblm edd tu. Tp sy amik 3 hr sblm edd. Sebab sy demam teruk, afiq pon dmam jgk. Nama jer cuti. Bknlah dpt bersukaria pon. Terlepek je kt umah. Adalah x best!

Tanggal 21 oktober(bahasa x leh blah hihi) tepat jam 5.30 pg sy terbangun sebab sakit yg amat(kalau x sakit sgt x kan la terjaga kan. .)saya konpius jgk sebenarnya, betol ke sakit ni. Sebab dah 2-3 mggu sebelum ni asik sakit kuat tp last2 berenti Braxton Hick's contraction je. .tapi sampai pukul 6 lebih sakit still tak hilang2.Timing pon 5 minit sekali without fail. Saya terus yakin mesti nak terberanak ni. .sy pi solat dulu. Amat2 lah mencabar korang..bayangkanlah, sakit 5 minit sekali.saya mandi 5 minit. Kuar bilik air contraction dtg. Berenti dulu wat pape. Ilang sakit, solat pulak. .time baca doa contraction dtg lagi. .2,3 kali jgk contraction time solat tu. Saya still x mau gi hospital lg.Takut weh nak buat VE..en. suami tido dgn penuh x sdar dirinya. Sy kejutkn solat subuh, pastu bg tau 'it's time already'.dia dah ajak pi, sy tak mau. Pas solat je en suami Bump! Tido balik. Bagus kan suami sy. Hiihi. .

Sy menahanlah kesakitan yg teramat sgt nya. Duduk sopan2 atas sofa. Bila contraction dtg, tarik napas, bacalah segala yg teringat. Pastu x thn duduk,sy pon berdiri pi peluk2 dinding. Tuhan je tau. .sakit! !

Pukul 7 mcm tu sy calling2 mak. Bg tau nk kuar dah ni mak! !hihi. ..x delah, bg tau rasa nk time dah ni. Mak suh gi sepital. Takut jd mcm Afiq dulu. Sampai2 terus beranak. Okeyla tu sy kata. Hihi. .(mak sy adalh sgttt percaya pd doktor. .kire pd dia kt sepital tu pasti Ada ubat utk semua)..

Pas call mak, sy tgk keadaan afiq.still tido. Ok lah. Sy pi basuh bj dulu(alah, msk mesin je pon. Tp try buat sambil contraction 5 minutes apart. Ianya adalah suatu yg mencabar okeh! :D

Tepat 7.30,sy gila2 punya sakit dah. .tp still leh thn. Tp takut Afiq terjaga, sy gerakkn en. Suami ajak pi sepital..

Sampai lbh kurang 7.40 kot. Dekat je pon. .misi tanya mcm2 pulak tu. Sy nak jwb pon susah. Tau jelah sakitnya dh rapat sgt. Sampai sy terpaksa buat isyarat tunggguuu jap, okey. Dah stop contraction br jwb. Time tu nak jer sy jerit kuat2 "sy nak terberanak dah ni oiii! !". ;D

Misi suh tukar baju n bg urine. Tang nak kencing tu, jenuh. Pepaham la, tgh sakit gile. .sy terteran jd nya. Masa contraction,sy x penah teran. Takut koyak rabak pulak! Urine kua sket je. Darah je byk. .

Misi suh msk bilik nak buat VE pulak. Nak naik katil tu pon sy ambik ms lama sebab menahan sakit.tensen kot misi tu menunggu sy. Masa misi nk buat VE ,sy terasa darah keluar byk. Misi tgk n terus tanya,"napa berdarah ni? Awak teran ye? "Sy mestilah nafikan. Sy kan x teran taw! Terteran time nak paksa kencing je. Dia jgk nak sgt urine tu! (Aci tak salahkan org laIn? Hihi).misi tanya Uri ok ke? Ok je sy kata. Jd ms ditunggu pon tibe. Misi pon menselukkan tangannya. Eeh, tak rasa apa pon korang.saya kan seriau. .dia seluk 2-3 kali. Saya tgk Sarung tgn dia berdarah smpai dkt pergelangan tgn dah. Bygkanlah berapa jari yg masuk okey. .satu tgn okey. .

Patutlah sy x rasa pape. .dah fully dilate!tinggal nak teran je lg..misi pon suh turun n dok kt wheelchair.dia tolak laju2 masuk labour room. Sy ternampak reramai training nurses. Aiyoo. .ini yg haru reramai nak nengok sy menerankan anak ni. Lemah!

Seperti yg dijangka, nurse yg tgh praktikal tu mintak izin nk tgk. Mau ckp pe lg kan. X kan nak halau pulak. .walaupon ku x rela. .huhu. .naik atas bed ,misi suh teran kalu rasa nk teran. Tp sy adlh x rasa nk teran! Saya rasa sakit yg amat sgt!time Afiq dulu sy mmg dah terteran tanpa sengaja. X la susah nk push..

Yg best nya, masa sumer ini berlaku, suami sy tengah bizi melabur. Kita yg nak beranak,dia Sibuk3 ,sakit perut. Hihi. .nurse asik tanya mana suami. Diorang nk siapkan baju. Saya dah x kesah apa dah. Dtg contraction je ku terankan dgn sepenuh jiwa.rasanya dah naik biru muke ku meng'push'.tapi x kuar jugak. .dah tu rasa susah sket sebab tak de rs nk push naturally..3 kali push kot barulah berjaya. .alhamdulillah. ..tepat 8.05 lahir lah Nur Arifah Auni. .berat 2.87kg. .

Yg lawaknya, Auni keluar je, sy terus duduk nk tgk, lelaki ke perempuan..nurse membebel la. .nanti kami bg tgk nanti. .u baring dulu. .hihi. .sebenarnya scan mmg gegirl..tp saya ternampak mcm boboi punya tuuuuttt masa Auni keluar tu. .hihi

Tp jahit sy tetap byk. .walaupon dgn sopan sy tidak menteran sebelum waktunya. .pastu jahit pulak tanpa bius. .walaweh. ..mau menjerit rasanya taw. .

Itulah serba sedikit(sedikit??!) Kisah kelahiran Auni. .saya bersyukur sgt2 sy dpt melahirkan dgn cepat. .5.30 pg sakit, 8 dah bersalin. .alhamdulillah...semoga kelahiran anak2 yg akn dtg semudah ini juga. .aminnnnn. ..
Published with Blogger-droid v1.6.7

Jumaat, 4 Mac 2011

SAYA NAK RAMAI,tapi. .

Salam,

Saya baca baca blog kak Su lunatots tadi. Rupanya dia sedang mengandungi semula. Best sgt bila tgk org mengandung ni. Jeles pon ada..

Saya mmg nak ank ramai2,plg kurang pon, 6 org. .Tinggi cita2 sy kan? Sy suka ank byk2 barulah Meriah. .

Tapi kan. ..

Saya baru ber anak 2,sy sudah fenin. .bila ank2 buat perangai,dgn tantrum nya yg x dpt dipujuk2 tu btol2 menguji kesabaran saya. .hidup pon mcm x terurus jer tau. .

Buat ibu2 yg sedang merandung, dan ibu2 yg Ada ramai anak, andalah inspirasi saya!

Saya yg Kureng kesabaran,
Wazah wahid.
Published with Blogger-droid v1.6.7

Rabu, 2 Mac 2011

Marah?

Salam,

2,3 ari ni sy asik solat isyak lewat je. Patotnya org bangun tahajud time mcm ni. Hihi. .

Sebelum tido semalam, Afiq tetibe gigit tangan Auni. Saya marahla. Asalnya sayang, cium2 adiknya. Last2 geram kot, digigitnya. Pelagi, menjerit la anak dara saya tu. Hihi

Saya cakap kat Afiq,tak mau kawan, tangan Auni dah berdarah kena gigit. Dengan serius nya Afiq tanya," tangan Auni berdawah ke? ".saya kata "a'ah lah"..Afiq dgn seriusnya tengok tgn Auni tu. Cumilnya time tu. .

Anak2 ni, nakal cemana pon, susah nak terus marah, kan? Afiq kalau saya marah, mesti cakap "maaappp".geram tau. Saya nak marah pon tak boley. Rasa nak ketawa jer.. Hihi

Nak sambung titon lagi. Kang nak bgn sahur plak. .have a sweet dream frens!
Published with Blogger-droid v1.6.7
 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea