Selasa, 25 Ogos 2009

Cuti Yg Sedih..

Dicatat oleh wuzz_in di 8:23 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Cuti sekolah kali ini adalah antara cuti yg paling tak best skali. Byk sebab yg menyumbang ke arah ke 'tak best'an cuti sy ini.Antaranya ialah...

1. Afiq demam sepanjang cuti yg dah masuk 5hari ni..

2. Sy tak dapat balik kg kerana umah kg sy menjadi agak kelam kelibut akibat..

3. Kakak ipar sy yg sedang tenat di hospital kerana H1N1

Semalam sy pi ke Poliklinik kerana sy sakit tekak n Afiq demam. Yg sy agak geram dan bengang adalah kerana doktor tu tak pandang dan tak da bercakap dengan sy langsung except masa sy masuk tu, tanya kenapa? ee..geram sungguh sy.. Nasib baik kawan2 sy yg dah jd doktor sekarang semua mesra mesraan belaka. Napelah dolu sy tak nak jadi doktor kan?Kalu tak senang jer kalu anak sakit kan?

Maafla entri kali ni penuh sedu sedan dan masam2 belaka. TAkde yg manis2 kan..time kasih lah kalu ada yg sudi baca catatan yg masam2, kelat2 ini. Sy penah terbaca yg kalu kite ini adalah blogger tegar, perlulah sentiasa menceritakan kesah yg segar bugar lagi mengujakan. Tapi sy tak leh la berpura2 gumbira..huhu..

Afiq, sehat cepat yer sayang..mak dah risau gila dah ni...

Jumaat, 21 Ogos 2009

Emo..

Dicatat oleh wuzz_in di 11:32 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..sy agak emo hari ini..untuk pengetahuan kalian, sy sdg menunggu cik bulan merah, maka susu sy semakin sedikit sekarang..nak wat stok?jgn kau mimpi dgn nada srah raisudin okeh lah kan. Afiq sekarang minum dalam 7-9 oz..sy pam 3-4 kali dapat dlam 7oz saje.huhuhu...

Walaubagaimanapon sy rasa amat bersyukur yg sy sedang ber cuti yeahaaa sekarang jadi sy tak payah pikir stok. Tapi Afiq pulak demam lagi malam tadi. Afiq sudah pandai berdiri tanpa bantuan alatan sekeliling mahupon org sekeliling. Tapi dia tak pernah tunjuk kat sy..so sy assume demam sebab nak pandai jalan lah hendaknya Ya Allah..

Hati sy semakin risau dgn wabak yg tak kunjung pergi ineh..kakak ipar sy telah tenat sekarang di hospital serdang kerana penyakit ini..doakan dia..semalam abg sy kata kidney telah malfunction. Kakak ku ituh telah masuk wad ICU n isolated from outsiders..she's totally unconscious..

anyway kawan2,selamat berpuasa..

Sabtu, 15 Ogos 2009

Dicatat oleh wuzz_in di 12:55 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini


Salam..
Entri ini bkan lah untuk meriak2 kan diri sy tau kawan2. Tapi sekadar berkongsi kegumbiraan.hehe..ku dapat cabutan bertuah dr shell!hihi..dpt RM 300. Tak lah byk mana, tapi sape nak bg 3oo hengget free2 je.Tol tak puan2?
Ini adalah rupa cek itu puan2..tak penah sy suke cek free tgk cek seperti mana sy suke tgk cek ni...hihi..tipu jelah..saja mengeluarkan ayat2 yg bley wat org jeles.sy kan mana ada pape yg bley menjeleskan org tau..hehe...
Afiq maseh lum sehat sepenuhnya.Saya mempunyai hati yg rapuh ni mula nak piker bukan2..Ya Allah, sihatkan lah anakku..sy cube buat2 gembira, tapi sebenarnya takleh nak epi sgt pon bila terkenangkan anak..patotlah mak sy kata kegembiraan hatinya telah menjadi kurang separuh sejak abg sy di diagnos diabetes..hati ibu kan

Jumaat, 14 Ogos 2009

Hari Sabtu Yg Boring

Dicatat oleh wuzz_in di 8:31 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Sy bosan ari ni. Seab? sy kena sekolah sebab nanti nak cuti lame masa Deepavali..Sy tak buat ape pon kat skola, kecuali bukak internet menggunakan broadband sy yg la mim ba ba sy nih kerana ada budak2@org tua yg tak matang lagi sengal telah mencurik router wireless di sekolah sy. Teruk kan? hampeh tol manusia jaman sekarang yer puan2? Sy ada beberapa sebab kenapa sy tak de mood nak wat keje ari ni. Antaranya adalah..
1. anak sy masih belum sihat lagi dr diarrhea yg dihidapinya..sy dah pi klinik, tapi maseh lum ada perkembangan ketara..jd sy maseh dok terpikir dia saja..

2. Saya memang semulajadi mempunyai M yg besar..huhu

3. Sy rasa loya. Bukan mengandung yer puan2.Sy lum terbabas lagik.hihi..Loya sebab makan sandwich nuget yg tak pedas dan terlebih mayonnaise. Sy lah yg buat tuh..tules pasal dia pon wat say rasa nak ter mun....


Okeh kawan2, marilah kite menjadi insaf dan merajinkan diri. Terutama untuk cik puan pengarang yang mempunyai M yg amat besar di bahunya. Huwaaaa!!!


ingin sy berkongsi satu lawak pasal BF yang ku tersadung di web tadi yer..

The Dairy Council tells us:
Milk is nature's most perfect food.
The Dairy Council doesn't tell us:
Milk is nature's most perfect food for a baby calf, who has four stomachs, will double its weight in 47 days, and is destined to weigh 300 pounds within a year!




Rabu, 12 Ogos 2009

UPDATE ON aFIQ

Dicatat oleh wuzz_in di 5:40 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Afiq dah ok ckit semalam. Dah tak demam..cirit pon dah kurang frekuensi nya..sy yg gabra ini telah men 'search' didlm internet ttg diarrhea nih..ini antara artikel yg sy jumpa..dan terbukti mengikut saranan dr, breastfeeding is the best!

Normal baby stool can look a lot like an adult's diarrheal stool. Healthy baby poop is often soft and runny, and (especially in the first month) quite frequent. One 2-week-old with 10 runny stools a day may be perfectly healthy, while another 4-month-old with 3 stools a day, all firmer than the other baby's, may have diarrhea. So how can a parent tell?

Look for a sudden increase in the frequency of the stools. Each baby has her own stool frequency pattern that changes slowly over time. If it changes noticeably within only a few days, she may have diarrhea. Any baby who has more than one stool per feeding should also be suspected of having diarrhea, even if this isn't a sudden change. Also look for a sudden increase in the water content of the stool. Other signs of illness in your baby, such as poor feeding, a newly congested nose or a new fever, make the diagnosis of diarrhea more likely.
Diarrhea in babies can be caused by a change in diet (including, sometimes, a change in mother's diet if the baby is breast-fed), by infection, by antibiotic use, or by a number of rare diseases. Each year there are about one billion cases of diarrhea in children worldwide. In most cases (more than 990 million of them) the diarrhea will resolve by itself within a week or so. Still, more than 3 million young children die each year from diarrhea (about 400-500 in the United States).
The central concern with diarrhea is the possibility of dehydration from loss of body fluids. Treatment is aimed at preventing dehydration, the real culprit. Most children with diarrhea can be treated safely at home.
If your baby is breast-fed, don't stop. Breast feeding helps prevent diarrhea (making diarrhea only half as likely); it also speeds recovery and helps prevent hospitalization (Journal of Pediatrics, May 1996; Pediatrics, April 2007). If your baby still seems thirsty after or between nursing sessions, you can supplement with an oral rehydration solution (Pedialyte is the most well known, but other brands are also effective. Children in my practice seem to prefer the taste of grape-flavored KaoLectrolyte -- chilled). Do not try to make your own electrolyte solution at home, as the commercially available solutions are specially formulated to meet your baby’s electrolyte needs.
If your baby is formula-fed, you might want to switch to a soy-based formula

Selasa, 11 Ogos 2009

AfiQ Cirit Birit

Dicatat oleh wuzz_in di 11:28 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Smalam Afiq cirit birit dr ari isnin malam..sian afiq..jd smalam sy amik CRK..Ari ni Afiq dah ok ckit..kawan2 doakan Afiq tak pape ek..

Ahad, 9 Ogos 2009

Afiq Busyuk..

Dicatat oleh wuzz_in di 8:54 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Semalam sy tido atas katil. Sebab smlm Afiq bz melasak2 n En Suami dah tak tahan mengantuk, So paksa Afiq tido..Sebab En Suami tido kat toto, sy n Afiq melanding lah atas katil. Oh Afiq sgt suke tido atas katil tau. Yerlah, selesa kan..kalu atas toto sakit2 pinggang kot.Hehe..Tak caya? Ni gambar Afiq tido atas katil dgn lenanya..


Smalam sy sajer melayan Afiq main2 dalam kete murah rege 11 hengget dia tuh. Sonok tgk anak2 main kan?
Afiq tensen dgn menda nih..asik2 nak kopek2 penutup tube nih..pastu dia marah asik tersangkut dkt menda nih..hehe..

Sungguh seronok melihat anak kite membesar kan?Satu hari nanti mesti kite rindu nak ank kecik. Harap2 masa rindu tu ku belum lah menopouse lagik.Hahaha..

ini plak adalah cara Afiq mengeluarkan diri dari kete nye itu. Afiq akan tumbangkan kete n trus kua..bijak..bijak..

Lepas tu sy melayan Afiq main kat gril plak..sebab geram tgk dia, sy pon geget tgn dia. Hehe..nampak bekas tuh?gigi sy yang besar lah tu.. kiki..





Pastu ada amik gambar tgn Afiq dan tgn sy..bia nanti AFiq ingat yg dia penah kecik n maknya yg bela n manja n nenenkan dia taw..

Yg ni adalah gambar Afiq apabila sudah keletihan main kat seluruh umah..



Dan ini adalah lambaian Afiq untuk anda sekalian..hihi



Sabtu, 8 Ogos 2009

Dicatat oleh wuzz_in di 7:32 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Rasanya dah lama sy tak bercuti pd ari Sabtu. Sebenarnya cuti, tapi sebab sy bz merayau menyebabkan hari Sabtu berlalu begitew saje. Tetibe jer dah hari Ahad..Huhu..
Jadi sy berazam hari Sabtu ni sy nak kemas umah jgk. Sebelum sy kemas umah, sy berazam nak basuh bj Afiq. Sejak Afiq pandai merangakk nin, sy cukup ‘bercinta’ nak basuh bj dia. Tang lutut tuh paling sy ‘suke’ sekali..huhu
Okeh, ni baju Afiq yg sy kena sental dolu dgn sbun mandi yer kawan2. Walaupun sy ni amatlah malas suke guna mesin basuh, oh senangnya kalian. Tot Tet Tot Tet kemudian dgr lagu Te Te Te...dah siap kan,?Tapi bj Afiq amat kotor dan hujung jari ini mesin basuh takkan dapat tggal kan kotoran itu kawan2

Yang ini baju yang maseh berlambak dalam baldi. Sarung tgn tu pulak adalah untuk melindungi jariku yang cantik, cun, lembut dah hodoh menjadi bertambah hodoh...

Dah buruk2 mcm kuku mak sy yang menoreh getah jer taw. Sedih..Tu sebab sy kena pakai sarung tgn. Klau tak, mesti jadi lagi buruk. Huwaa...

Sume baju tuh dah lepas basuh tgn sy masuk mesin. Cuma cycle yg singkat ajer..Sy basuh guna sabun ni. Wangi kalian..


Oh ampaian sy penuh plak dgn menda nih..dah tiga hari tak basuh punya pasal..malas benarkah saya kalian? benar!benar!benar! inilah cd sy yg dah peram lama tak basuh2..keje byk kalian. Pepahamlah, lagi bz dari menteri..kikiki




Pastu sy kemas plak bilik sy. Dah 3 bln kot sy tak sempat usik aper pon kat bilik ni. Semua sebab sy malas bz tau kalian..selepas kemas punye kemas, akhirnya jadilah bersinar sket bilik tuh..sy tukarlah cadar yg dah berapa kurun tak tukar. Bukan ape, sy tak tido atas katil pon tau. Jadi rasa malas membazir masa nak tukar cadar.hehe..



..sy kemas2 tuh asik pikir, mau buang ke, tak mau ker.Sy ni jenis sumer nak simpan, syg lah konon. Bila last2 tak guna dah, berhabuk2 baru sy buang.hihi..ni salah satu benda yg tak tau nak buang ke tak. Kotak minyak wangi baru sy..tau kenapa sy syg nak buang?sebab myk wangi tu amat2 lah mahal bagi sy yg semekin ni taw..235 hengget kalian..huhu..patot sy buangkah?




Sementara sy wat semua benda tuh, Afiq sedang..


Dgn lenanya..lega sy..

Kol 12 pi ke Teluk Intan plak..ni gambor Afiq sebelum ke Teluk Intan. Asik tutup mata je Afiq ni taw.Sebab kena flash kamera buruk mak ni.hehe..


ada kesah hangat hangit taw kalian..kan skrag tgh heboh dgn H1N1 kan? Jadi sy ke Teluk Intan tanpa mengetahui org yg kami akan jumpa itu sdg berkuarantin kerana H1N1.Huhu..kami ke Teluk Intan utk beli GTC dr sorang stokis kat sana..yg syoknya kami dah masuk dlm, dah borak2 bagai, barulah stokis tu cerita yg dia sbnrnya br baik demam n demam dia sgt lah teruk n ada SEMUA simptom H1N1. Gentar hati sy kalian..sy membawa Afiq bersama kalian! Sy rasa ingin lari on the spot jugak. Tapi sebab kesopanan sbg wanita melayu terakhir org melayu, kami tahankan rasa nak ca alip but ituh..huhu..sudahnya niat nak shoping2 ke Teluk Intan kami kuburkan. Terus cabut balik umah pas pi umah stokis tuh. Yg sy plg pelik tuh, bley plak stokis itu selamber ajer. Org ckap lah awl2 yg dia kena H1N1. Taklah kami dtg taw..huhu..sampai ati btol org ituh..sy dgr dkt Teluk Intan dah agak2 dasat jgk H1N1 nih..takut nya...

Rabu, 5 Ogos 2009

UPDATE ON aFIQ ~9 MONTH ++

Dicatat oleh wuzz_in di 5:30 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini


Salam..

Dah lama tak tules pasal Afiq kan? Asik tuleh pasal diri sendiri je. Tak bagus punyer mak.hihi..
Okeh perkembangan baru yg tak berapa baru Afiq :
1. Gigi dah masuk 6 batang.Alhamdulillah tak demam. Cume selalu kadang2 merengek jer..

2. sudah pandai babai orang..

3. sudah pandai Lailahaillallah sambil geleng2 pale..

Semalam sy tgh bagi makan dia.Biasalh aksi lasknya itew kan. Skali tanpa sy sedari dah berdiri sebelah sofa yg sy duduk. Upenye senyap2 dia naik atas kotak kain yg betol2 kat sblh sofa. Dah tu, asal nampak sy makan dia akan berdiri kat c2 mengharapkan belas kasihan mak dia bg makanan kat dia.Hihi..

Smalam Afiq tgh makan epal. Sebab dia suke gigit besar2, sy takot. So saya ambik dan bg dia gigit sikit2. Pastu mood menyakat sy dtg, sy pon kata "tak leh bg epal. Lailahaillallah dolu, baru mak bagi" sy sorok epal tuh. Mula2 dia mengamuk jugak. Dah tu sy bagitau lagi syaratnya, lepas tu baru dia faham kot dan buat aksi lailahaillallah dia...bijak..bijak...

nak upload gmbr, tapi tak de gambar br..ada gambar last2 week jer. Tak kire lah, sy upload jugak..hehe

Selasa, 4 Ogos 2009

H1N1

Dicatat oleh wuzz_in di 5:23 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Pagi tadi on the way ke sekolah sy dgr radio IKIM.FM. Dj tgh ulas berita kat akhbar2..sy baru tau mangsa kesembilan meninggal ptg smalam. Umur br 3 thn.Siann sgt sy dgr. Masa umr tu memang tgh keletah sgt2..mcm anak sdara sy Zulaikha itu.Sekarang memang tgh byk keletahnya.Nakal,manja,mengada2, semua adala..yg sedihnya ibunya masih terngiang2 nyanyian happy birthday dari anaknya itu..aduh...dan anaknya itu, TIDAK PERNAH KELUAR kemana2. Terakhir kali keluar bln Februari.Gimana tu?TAKUTNYA!!!Dan anknya takde simptom aper pon kecuali DEMAM. Erk?

Ya Allah Ya Tuhanku, peliharalah aku dan seluruh ahli keluargaku dari segala mara bahaya dan petaka..amin ya rabbal alamin..

okeh, ini adalah post kat blog mamaAnA..ku curik..bacalah ek kengkawan..

What is this new influenza A(H1N1) virus?

This influenza A(H1N1) virus (previously known as “swine flu”) was first detected in people in April 2009 in the United States. This virus is spreading from person-to-person, probably in much the same way that regular seasonal influenza viruses spread.

What can I do to protect my baby?

Take everyday precautions. In addition, take extra care to wash your hands often with soap and not to cough or sneeze in the baby’s face while feeding your baby, or any other time you and your baby are close. If you are ill, or coughing and sneezing, consider wearing a mask.

Does breastfeeding protect babies from this new flu virus?

There are many ways that breastfeeding and breast milk protect babies’ health. Since this is a new virus, we don’t know yet about specific protection against it. Mothers pass on protective antibodies to their baby during breastfeeding. Antibodies are a type of protein made by the immune system in the body. Antibodies help fight off infection.

Flu can be very serious in young babies. Babies who are not breastfed get sick from infections like the flu more often and more severely than babies who are breastfed.

Should I stop breastfeeding my baby if I think I have come in contact with the flu?

No. Because mothers make antibodies to fight diseases they come in contact with, their milk is custom-made to fight the diseases their babies are exposed to as well. This is really important in young babies when their immune system is still developing. Breastfeeding also helps the baby to develop his own ability to fight off diseases.

Is it ok to breastfeed my baby if I am sick?

Yes. This is really important.

  • Do not stop breastfeeding if you are ill. Ideally babies less than about 6 months of age should get their feedings from breast milk. Breastfeed early and often. Limit formula feeds as much as possible. This will help protect your baby from infection.
  • If you are too sick to breastfeed, pump and have someone give the expressed milk to your baby.

If my baby is sick, is it okay to breastfeed?

Yes. One of the best things you can do for your sick baby is keep breastfeeding.

  • Do not stop breastfeeding if your baby is ill. Give your baby many chances to breastfeed throughout the illness. Babies who are sick need more fluids than when they are well. The fluid babies get from breast milk is better than anything else, even better than water or juice because it also helps protect your baby’s immune system.
  • If your baby is too sick to breastfeed, he or she can drink your milk from a cup, bottle, syringe, or eye-dropper.

Is it okay to take medicine to treat or prevent influenza A(H1N1) while breastfeeding?

Yes. Mothers who are breastfeeding should continue to nurse their babies while being treated for the flu.

** Adapted from CDC Atlanta

Ahad, 2 Ogos 2009

REVIEW ON FREESTYLE

Dicatat oleh wuzz_in di 9:17 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Oh, sy rasa sudah terlambat juga entri inih..yelah sy sudah membalun guna fs dekat seminggu tapi no review yet. Jadi hari ni saya akan bg review seringkas mungkin ye?Okeh, mana mau mula yer..okeh, perasaan pertama masa dapat fs :
1. Teruja
2. Terkezut..mak aii..seribu lebih harga mende cinonet nih?kiki

Selepas basuh2 apa yg patot, sy pon terus menerai pakai dgn syoknya :time kasih sya, tulun cas kan..hehe

okeh, kite tgk dari sudut suction dolu..
Suction lembut2 manja gitew..sy guna level 6, plg tinggi 7..die nyer 2-phase expression begitew geli2 syok skali. Sebijik macam masa Afiq tgh nenen tau..

Dari sudut production:
Ermm..sama macam pakai Avent isis, cume tangan TAK LENGUH..tangan bley jalan sana, jalan cni..best!

Dari sudut mobility:
Sape leh lawan handsfree dia kalian..mana ada pam yg mana puan2 bley masak nasik sambil mengepam! tol tak?sy lah yg mengepam sambil masak nasik tuh.kiki...

Kesimpulannya,
1.cute
2. ringan
3.Mobile
4.suction menawan hati beta

Jadi, moral of the story,
Tak membazir beli fs lebih2 lagi nak anak ramai2 bley simpan lama, okeh..

And lagi satu, join lah kuru amyshazz..sungguh murah n anda pasti berpuas hati..kiki..


Sabtu, 1 Ogos 2009

ShoppInG?

Dicatat oleh wuzz_in di 3:20 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Smalam sy telah bertekad mau ke Ipoh window shoppin, walaupon takot gak dgn H1N1 tau kalian..Lepas kelas tambahan, sy trus balek, takot kang kena tggl menyeal lak nanti. Skali sampai umah Afiq br jer tido..sy ingat nak kensel lah pegi.Mesti lambat punyerlah nak siap bagai kan..Nasib kak ipar sy nak jgk tggu budak busuk tu mandi bagi.Dapatlah saya pi..hihi

Lama sungguh kami shopping kalian. Dari pukul 2.30, sampai umah kol 10.00..sungguh dasat dan tak sedar diri kan?kiki kami kan? Tapinak tau ape kami beli?

Saya...beli sepasang kasut..

Itu jer.Ha3

Ala, roti2 yg beli lain tuh tak kire lah sebab kalu pi kedai india depan umah sy tu pon ada roti jugak kan?kan?hihi..

Tak taw pesal lama benor kami..sy pon saja jalan2 jer.Bukan ape..

Dah la sy amatlah mots dan busuk semalam. Bertambah mots sy sebab kena tarik2 tudung dgn Afiq. Nanti sy mintak gambar mots sy itu, leh tampal kat sini. Baru kalian tahu, kalu jpa org sebegitu tolonglah jgn anta nama dia ke rcgn makeover ke ape taw. Malu sy..hihi

Okeh, sy mau sambung tido peluk2 dgn afiq keje dolu..chioww!


Selasa, 25 Ogos 2009

Cuti Yg Sedih..

Salam..
Cuti sekolah kali ini adalah antara cuti yg paling tak best skali. Byk sebab yg menyumbang ke arah ke 'tak best'an cuti sy ini.Antaranya ialah...

1. Afiq demam sepanjang cuti yg dah masuk 5hari ni..

2. Sy tak dapat balik kg kerana umah kg sy menjadi agak kelam kelibut akibat..

3. Kakak ipar sy yg sedang tenat di hospital kerana H1N1

Semalam sy pi ke Poliklinik kerana sy sakit tekak n Afiq demam. Yg sy agak geram dan bengang adalah kerana doktor tu tak pandang dan tak da bercakap dengan sy langsung except masa sy masuk tu, tanya kenapa? ee..geram sungguh sy.. Nasib baik kawan2 sy yg dah jd doktor sekarang semua mesra mesraan belaka. Napelah dolu sy tak nak jadi doktor kan?Kalu tak senang jer kalu anak sakit kan?

Maafla entri kali ni penuh sedu sedan dan masam2 belaka. TAkde yg manis2 kan..time kasih lah kalu ada yg sudi baca catatan yg masam2, kelat2 ini. Sy penah terbaca yg kalu kite ini adalah blogger tegar, perlulah sentiasa menceritakan kesah yg segar bugar lagi mengujakan. Tapi sy tak leh la berpura2 gumbira..huhu..

Afiq, sehat cepat yer sayang..mak dah risau gila dah ni...

Jumaat, 21 Ogos 2009

Emo..

Salam..sy agak emo hari ini..untuk pengetahuan kalian, sy sdg menunggu cik bulan merah, maka susu sy semakin sedikit sekarang..nak wat stok?jgn kau mimpi dgn nada srah raisudin okeh lah kan. Afiq sekarang minum dalam 7-9 oz..sy pam 3-4 kali dapat dlam 7oz saje.huhuhu...

Walaubagaimanapon sy rasa amat bersyukur yg sy sedang ber cuti yeahaaa sekarang jadi sy tak payah pikir stok. Tapi Afiq pulak demam lagi malam tadi. Afiq sudah pandai berdiri tanpa bantuan alatan sekeliling mahupon org sekeliling. Tapi dia tak pernah tunjuk kat sy..so sy assume demam sebab nak pandai jalan lah hendaknya Ya Allah..

Hati sy semakin risau dgn wabak yg tak kunjung pergi ineh..kakak ipar sy telah tenat sekarang di hospital serdang kerana penyakit ini..doakan dia..semalam abg sy kata kidney telah malfunction. Kakak ku ituh telah masuk wad ICU n isolated from outsiders..she's totally unconscious..

anyway kawan2,selamat berpuasa..

Sabtu, 15 Ogos 2009



Salam..
Entri ini bkan lah untuk meriak2 kan diri sy tau kawan2. Tapi sekadar berkongsi kegumbiraan.hehe..ku dapat cabutan bertuah dr shell!hihi..dpt RM 300. Tak lah byk mana, tapi sape nak bg 3oo hengget free2 je.Tol tak puan2?
Ini adalah rupa cek itu puan2..tak penah sy suke cek free tgk cek seperti mana sy suke tgk cek ni...hihi..tipu jelah..saja mengeluarkan ayat2 yg bley wat org jeles.sy kan mana ada pape yg bley menjeleskan org tau..hehe...
Afiq maseh lum sehat sepenuhnya.Saya mempunyai hati yg rapuh ni mula nak piker bukan2..Ya Allah, sihatkan lah anakku..sy cube buat2 gembira, tapi sebenarnya takleh nak epi sgt pon bila terkenangkan anak..patotlah mak sy kata kegembiraan hatinya telah menjadi kurang separuh sejak abg sy di diagnos diabetes..hati ibu kan

Jumaat, 14 Ogos 2009

Hari Sabtu Yg Boring

Salam..
Sy bosan ari ni. Seab? sy kena sekolah sebab nanti nak cuti lame masa Deepavali..Sy tak buat ape pon kat skola, kecuali bukak internet menggunakan broadband sy yg la mim ba ba sy nih kerana ada budak2@org tua yg tak matang lagi sengal telah mencurik router wireless di sekolah sy. Teruk kan? hampeh tol manusia jaman sekarang yer puan2? Sy ada beberapa sebab kenapa sy tak de mood nak wat keje ari ni. Antaranya adalah..
1. anak sy masih belum sihat lagi dr diarrhea yg dihidapinya..sy dah pi klinik, tapi maseh lum ada perkembangan ketara..jd sy maseh dok terpikir dia saja..

2. Saya memang semulajadi mempunyai M yg besar..huhu

3. Sy rasa loya. Bukan mengandung yer puan2.Sy lum terbabas lagik.hihi..Loya sebab makan sandwich nuget yg tak pedas dan terlebih mayonnaise. Sy lah yg buat tuh..tules pasal dia pon wat say rasa nak ter mun....


Okeh kawan2, marilah kite menjadi insaf dan merajinkan diri. Terutama untuk cik puan pengarang yang mempunyai M yg amat besar di bahunya. Huwaaaa!!!


ingin sy berkongsi satu lawak pasal BF yang ku tersadung di web tadi yer..

The Dairy Council tells us:
Milk is nature's most perfect food.
The Dairy Council doesn't tell us:
Milk is nature's most perfect food for a baby calf, who has four stomachs, will double its weight in 47 days, and is destined to weigh 300 pounds within a year!




Rabu, 12 Ogos 2009

UPDATE ON aFIQ

Salam..

Afiq dah ok ckit semalam. Dah tak demam..cirit pon dah kurang frekuensi nya..sy yg gabra ini telah men 'search' didlm internet ttg diarrhea nih..ini antara artikel yg sy jumpa..dan terbukti mengikut saranan dr, breastfeeding is the best!

Normal baby stool can look a lot like an adult's diarrheal stool. Healthy baby poop is often soft and runny, and (especially in the first month) quite frequent. One 2-week-old with 10 runny stools a day may be perfectly healthy, while another 4-month-old with 3 stools a day, all firmer than the other baby's, may have diarrhea. So how can a parent tell?

Look for a sudden increase in the frequency of the stools. Each baby has her own stool frequency pattern that changes slowly over time. If it changes noticeably within only a few days, she may have diarrhea. Any baby who has more than one stool per feeding should also be suspected of having diarrhea, even if this isn't a sudden change. Also look for a sudden increase in the water content of the stool. Other signs of illness in your baby, such as poor feeding, a newly congested nose or a new fever, make the diagnosis of diarrhea more likely.
Diarrhea in babies can be caused by a change in diet (including, sometimes, a change in mother's diet if the baby is breast-fed), by infection, by antibiotic use, or by a number of rare diseases. Each year there are about one billion cases of diarrhea in children worldwide. In most cases (more than 990 million of them) the diarrhea will resolve by itself within a week or so. Still, more than 3 million young children die each year from diarrhea (about 400-500 in the United States).
The central concern with diarrhea is the possibility of dehydration from loss of body fluids. Treatment is aimed at preventing dehydration, the real culprit. Most children with diarrhea can be treated safely at home.
If your baby is breast-fed, don't stop. Breast feeding helps prevent diarrhea (making diarrhea only half as likely); it also speeds recovery and helps prevent hospitalization (Journal of Pediatrics, May 1996; Pediatrics, April 2007). If your baby still seems thirsty after or between nursing sessions, you can supplement with an oral rehydration solution (Pedialyte is the most well known, but other brands are also effective. Children in my practice seem to prefer the taste of grape-flavored KaoLectrolyte -- chilled). Do not try to make your own electrolyte solution at home, as the commercially available solutions are specially formulated to meet your baby’s electrolyte needs.
If your baby is formula-fed, you might want to switch to a soy-based formula

Selasa, 11 Ogos 2009

AfiQ Cirit Birit

Salam..
Smalam Afiq cirit birit dr ari isnin malam..sian afiq..jd smalam sy amik CRK..Ari ni Afiq dah ok ckit..kawan2 doakan Afiq tak pape ek..

Ahad, 9 Ogos 2009

Afiq Busyuk..

Salam..
Semalam sy tido atas katil. Sebab smlm Afiq bz melasak2 n En Suami dah tak tahan mengantuk, So paksa Afiq tido..Sebab En Suami tido kat toto, sy n Afiq melanding lah atas katil. Oh Afiq sgt suke tido atas katil tau. Yerlah, selesa kan..kalu atas toto sakit2 pinggang kot.Hehe..Tak caya? Ni gambar Afiq tido atas katil dgn lenanya..


Smalam sy sajer melayan Afiq main2 dalam kete murah rege 11 hengget dia tuh. Sonok tgk anak2 main kan?
Afiq tensen dgn menda nih..asik2 nak kopek2 penutup tube nih..pastu dia marah asik tersangkut dkt menda nih..hehe..

Sungguh seronok melihat anak kite membesar kan?Satu hari nanti mesti kite rindu nak ank kecik. Harap2 masa rindu tu ku belum lah menopouse lagik.Hahaha..

ini plak adalah cara Afiq mengeluarkan diri dari kete nye itu. Afiq akan tumbangkan kete n trus kua..bijak..bijak..

Lepas tu sy melayan Afiq main kat gril plak..sebab geram tgk dia, sy pon geget tgn dia. Hehe..nampak bekas tuh?gigi sy yang besar lah tu.. kiki..





Pastu ada amik gambar tgn Afiq dan tgn sy..bia nanti AFiq ingat yg dia penah kecik n maknya yg bela n manja n nenenkan dia taw..

Yg ni adalah gambar Afiq apabila sudah keletihan main kat seluruh umah..



Dan ini adalah lambaian Afiq untuk anda sekalian..hihi



Sabtu, 8 Ogos 2009

Salam..
Rasanya dah lama sy tak bercuti pd ari Sabtu. Sebenarnya cuti, tapi sebab sy bz merayau menyebabkan hari Sabtu berlalu begitew saje. Tetibe jer dah hari Ahad..Huhu..
Jadi sy berazam hari Sabtu ni sy nak kemas umah jgk. Sebelum sy kemas umah, sy berazam nak basuh bj Afiq. Sejak Afiq pandai merangakk nin, sy cukup ‘bercinta’ nak basuh bj dia. Tang lutut tuh paling sy ‘suke’ sekali..huhu
Okeh, ni baju Afiq yg sy kena sental dolu dgn sbun mandi yer kawan2. Walaupun sy ni amatlah malas suke guna mesin basuh, oh senangnya kalian. Tot Tet Tot Tet kemudian dgr lagu Te Te Te...dah siap kan,?Tapi bj Afiq amat kotor dan hujung jari ini mesin basuh takkan dapat tggal kan kotoran itu kawan2

Yang ini baju yang maseh berlambak dalam baldi. Sarung tgn tu pulak adalah untuk melindungi jariku yang cantik, cun, lembut dah hodoh menjadi bertambah hodoh...

Dah buruk2 mcm kuku mak sy yang menoreh getah jer taw. Sedih..Tu sebab sy kena pakai sarung tgn. Klau tak, mesti jadi lagi buruk. Huwaa...

Sume baju tuh dah lepas basuh tgn sy masuk mesin. Cuma cycle yg singkat ajer..Sy basuh guna sabun ni. Wangi kalian..


Oh ampaian sy penuh plak dgn menda nih..dah tiga hari tak basuh punya pasal..malas benarkah saya kalian? benar!benar!benar! inilah cd sy yg dah peram lama tak basuh2..keje byk kalian. Pepahamlah, lagi bz dari menteri..kikiki




Pastu sy kemas plak bilik sy. Dah 3 bln kot sy tak sempat usik aper pon kat bilik ni. Semua sebab sy malas bz tau kalian..selepas kemas punye kemas, akhirnya jadilah bersinar sket bilik tuh..sy tukarlah cadar yg dah berapa kurun tak tukar. Bukan ape, sy tak tido atas katil pon tau. Jadi rasa malas membazir masa nak tukar cadar.hehe..



..sy kemas2 tuh asik pikir, mau buang ke, tak mau ker.Sy ni jenis sumer nak simpan, syg lah konon. Bila last2 tak guna dah, berhabuk2 baru sy buang.hihi..ni salah satu benda yg tak tau nak buang ke tak. Kotak minyak wangi baru sy..tau kenapa sy syg nak buang?sebab myk wangi tu amat2 lah mahal bagi sy yg semekin ni taw..235 hengget kalian..huhu..patot sy buangkah?




Sementara sy wat semua benda tuh, Afiq sedang..


Dgn lenanya..lega sy..

Kol 12 pi ke Teluk Intan plak..ni gambor Afiq sebelum ke Teluk Intan. Asik tutup mata je Afiq ni taw.Sebab kena flash kamera buruk mak ni.hehe..


ada kesah hangat hangit taw kalian..kan skrag tgh heboh dgn H1N1 kan? Jadi sy ke Teluk Intan tanpa mengetahui org yg kami akan jumpa itu sdg berkuarantin kerana H1N1.Huhu..kami ke Teluk Intan utk beli GTC dr sorang stokis kat sana..yg syoknya kami dah masuk dlm, dah borak2 bagai, barulah stokis tu cerita yg dia sbnrnya br baik demam n demam dia sgt lah teruk n ada SEMUA simptom H1N1. Gentar hati sy kalian..sy membawa Afiq bersama kalian! Sy rasa ingin lari on the spot jugak. Tapi sebab kesopanan sbg wanita melayu terakhir org melayu, kami tahankan rasa nak ca alip but ituh..huhu..sudahnya niat nak shoping2 ke Teluk Intan kami kuburkan. Terus cabut balik umah pas pi umah stokis tuh. Yg sy plg pelik tuh, bley plak stokis itu selamber ajer. Org ckap lah awl2 yg dia kena H1N1. Taklah kami dtg taw..huhu..sampai ati btol org ituh..sy dgr dkt Teluk Intan dah agak2 dasat jgk H1N1 nih..takut nya...

Rabu, 5 Ogos 2009

UPDATE ON aFIQ ~9 MONTH ++



Salam..

Dah lama tak tules pasal Afiq kan? Asik tuleh pasal diri sendiri je. Tak bagus punyer mak.hihi..
Okeh perkembangan baru yg tak berapa baru Afiq :
1. Gigi dah masuk 6 batang.Alhamdulillah tak demam. Cume selalu kadang2 merengek jer..

2. sudah pandai babai orang..

3. sudah pandai Lailahaillallah sambil geleng2 pale..

Semalam sy tgh bagi makan dia.Biasalh aksi lasknya itew kan. Skali tanpa sy sedari dah berdiri sebelah sofa yg sy duduk. Upenye senyap2 dia naik atas kotak kain yg betol2 kat sblh sofa. Dah tu, asal nampak sy makan dia akan berdiri kat c2 mengharapkan belas kasihan mak dia bg makanan kat dia.Hihi..

Smalam Afiq tgh makan epal. Sebab dia suke gigit besar2, sy takot. So saya ambik dan bg dia gigit sikit2. Pastu mood menyakat sy dtg, sy pon kata "tak leh bg epal. Lailahaillallah dolu, baru mak bagi" sy sorok epal tuh. Mula2 dia mengamuk jugak. Dah tu sy bagitau lagi syaratnya, lepas tu baru dia faham kot dan buat aksi lailahaillallah dia...bijak..bijak...

nak upload gmbr, tapi tak de gambar br..ada gambar last2 week jer. Tak kire lah, sy upload jugak..hehe

Selasa, 4 Ogos 2009

H1N1

Salam..
Pagi tadi on the way ke sekolah sy dgr radio IKIM.FM. Dj tgh ulas berita kat akhbar2..sy baru tau mangsa kesembilan meninggal ptg smalam. Umur br 3 thn.Siann sgt sy dgr. Masa umr tu memang tgh keletah sgt2..mcm anak sdara sy Zulaikha itu.Sekarang memang tgh byk keletahnya.Nakal,manja,mengada2, semua adala..yg sedihnya ibunya masih terngiang2 nyanyian happy birthday dari anaknya itu..aduh...dan anaknya itu, TIDAK PERNAH KELUAR kemana2. Terakhir kali keluar bln Februari.Gimana tu?TAKUTNYA!!!Dan anknya takde simptom aper pon kecuali DEMAM. Erk?

Ya Allah Ya Tuhanku, peliharalah aku dan seluruh ahli keluargaku dari segala mara bahaya dan petaka..amin ya rabbal alamin..

okeh, ini adalah post kat blog mamaAnA..ku curik..bacalah ek kengkawan..

What is this new influenza A(H1N1) virus?

This influenza A(H1N1) virus (previously known as “swine flu”) was first detected in people in April 2009 in the United States. This virus is spreading from person-to-person, probably in much the same way that regular seasonal influenza viruses spread.

What can I do to protect my baby?

Take everyday precautions. In addition, take extra care to wash your hands often with soap and not to cough or sneeze in the baby’s face while feeding your baby, or any other time you and your baby are close. If you are ill, or coughing and sneezing, consider wearing a mask.

Does breastfeeding protect babies from this new flu virus?

There are many ways that breastfeeding and breast milk protect babies’ health. Since this is a new virus, we don’t know yet about specific protection against it. Mothers pass on protective antibodies to their baby during breastfeeding. Antibodies are a type of protein made by the immune system in the body. Antibodies help fight off infection.

Flu can be very serious in young babies. Babies who are not breastfed get sick from infections like the flu more often and more severely than babies who are breastfed.

Should I stop breastfeeding my baby if I think I have come in contact with the flu?

No. Because mothers make antibodies to fight diseases they come in contact with, their milk is custom-made to fight the diseases their babies are exposed to as well. This is really important in young babies when their immune system is still developing. Breastfeeding also helps the baby to develop his own ability to fight off diseases.

Is it ok to breastfeed my baby if I am sick?

Yes. This is really important.

  • Do not stop breastfeeding if you are ill. Ideally babies less than about 6 months of age should get their feedings from breast milk. Breastfeed early and often. Limit formula feeds as much as possible. This will help protect your baby from infection.
  • If you are too sick to breastfeed, pump and have someone give the expressed milk to your baby.

If my baby is sick, is it okay to breastfeed?

Yes. One of the best things you can do for your sick baby is keep breastfeeding.

  • Do not stop breastfeeding if your baby is ill. Give your baby many chances to breastfeed throughout the illness. Babies who are sick need more fluids than when they are well. The fluid babies get from breast milk is better than anything else, even better than water or juice because it also helps protect your baby’s immune system.
  • If your baby is too sick to breastfeed, he or she can drink your milk from a cup, bottle, syringe, or eye-dropper.

Is it okay to take medicine to treat or prevent influenza A(H1N1) while breastfeeding?

Yes. Mothers who are breastfeeding should continue to nurse their babies while being treated for the flu.

** Adapted from CDC Atlanta

Ahad, 2 Ogos 2009

REVIEW ON FREESTYLE

Salam..
Oh, sy rasa sudah terlambat juga entri inih..yelah sy sudah membalun guna fs dekat seminggu tapi no review yet. Jadi hari ni saya akan bg review seringkas mungkin ye?Okeh, mana mau mula yer..okeh, perasaan pertama masa dapat fs :
1. Teruja
2. Terkezut..mak aii..seribu lebih harga mende cinonet nih?kiki

Selepas basuh2 apa yg patot, sy pon terus menerai pakai dgn syoknya :time kasih sya, tulun cas kan..hehe

okeh, kite tgk dari sudut suction dolu..
Suction lembut2 manja gitew..sy guna level 6, plg tinggi 7..die nyer 2-phase expression begitew geli2 syok skali. Sebijik macam masa Afiq tgh nenen tau..

Dari sudut production:
Ermm..sama macam pakai Avent isis, cume tangan TAK LENGUH..tangan bley jalan sana, jalan cni..best!

Dari sudut mobility:
Sape leh lawan handsfree dia kalian..mana ada pam yg mana puan2 bley masak nasik sambil mengepam! tol tak?sy lah yg mengepam sambil masak nasik tuh.kiki...

Kesimpulannya,
1.cute
2. ringan
3.Mobile
4.suction menawan hati beta

Jadi, moral of the story,
Tak membazir beli fs lebih2 lagi nak anak ramai2 bley simpan lama, okeh..

And lagi satu, join lah kuru amyshazz..sungguh murah n anda pasti berpuas hati..kiki..


Sabtu, 1 Ogos 2009

ShoppInG?

Salam..
Smalam sy telah bertekad mau ke Ipoh window shoppin, walaupon takot gak dgn H1N1 tau kalian..Lepas kelas tambahan, sy trus balek, takot kang kena tggl menyeal lak nanti. Skali sampai umah Afiq br jer tido..sy ingat nak kensel lah pegi.Mesti lambat punyerlah nak siap bagai kan..Nasib kak ipar sy nak jgk tggu budak busuk tu mandi bagi.Dapatlah saya pi..hihi

Lama sungguh kami shopping kalian. Dari pukul 2.30, sampai umah kol 10.00..sungguh dasat dan tak sedar diri kan?kiki kami kan? Tapinak tau ape kami beli?

Saya...beli sepasang kasut..

Itu jer.Ha3

Ala, roti2 yg beli lain tuh tak kire lah sebab kalu pi kedai india depan umah sy tu pon ada roti jugak kan?kan?hihi..

Tak taw pesal lama benor kami..sy pon saja jalan2 jer.Bukan ape..

Dah la sy amatlah mots dan busuk semalam. Bertambah mots sy sebab kena tarik2 tudung dgn Afiq. Nanti sy mintak gambar mots sy itu, leh tampal kat sini. Baru kalian tahu, kalu jpa org sebegitu tolonglah jgn anta nama dia ke rcgn makeover ke ape taw. Malu sy..hihi

Okeh, sy mau sambung tido peluk2 dgn afiq keje dolu..chioww!


 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea