Selasa, 12 Oktober 2010

Masih Belum..

Dicatat oleh wuzz_in di 4:41 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
bersalin lagi....

Sekarang saya tengah diserang batuk2, sakit tekak n selsema.Mood nak bersalin pon terus hilang.Pengsan nak tahan batuk kalu time pantang.Nak batuk kang, satu hal takut menda lain pon terkeluar sama.Seriau saya. dolu, masa saya jaga mak sakit kat sepital Ipoh, ada sorang budak tu (dia muda dari saya,okeh)sakit masa lepas bersalin.Demam tak kebah2. So, dia masuk sepital sorang2, anak kena lah ditinggalkan dekat umah. Sah2 lah tak buley breastfeed bagai,kan?Saya tak mo jadi begitu.Nauzubillahiminzalik..

Mak saya tak mo datang lagi ke umah saya disini.Sedih saya. Macam tak nak jaga saya jer.Takpelah, nampaknya maybe pantang kang baru saya suh En Suami amik mak. Selagi lum kua baby ni, tak yahlah saya amik dolu.Tak taulah cemana nak berpantang sorang2. Saya buley jaga diri, tapi Afiq tu sapa nak jaga.Makan minum dia, bukan ada org nak tolong pon..huhu

Banyak dugaan mengandung kali ni serasa saya. Dolu masa mengandungkan Afiq, saya tak alah, semput pon sikit2 jer..kali ni, mabuk tak tentu hala,saya asik sakit semedang..pastu kena semput tu tak terkira banyak kalinya.Naik menyampah nak pakai ventolin pump tu.Bila nak pakai, saya tawakkal je pada Allah sebab takut ada side effect pada baby..

Semoga segala dugaan ni berakhir dengan sesuatu yg indah dihujung sana....

Selasa, 5 Oktober 2010

Menghitung Hari..

Dicatat oleh wuzz_in di 9:45 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya masih menghitung hari..ya, masih belum ada tanda2 apa2.Dekat bawah tu tulih lagi 12 hari. Iyo ko 12 hari?hehe..dolu Afiq terlebih seminggu.Tak taulah yg kedua ni macam mana. Doakan saya yer?..

Selasa, 31 Ogos 2010

PERSIAPAN RAYA N..BABY...

Dicatat oleh wuzz_in di 9:21 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Lama sungguh tak nulih,ek?Takde kesempatan sebenarnya.Keje banyak (sebab tangguh2).Padan muka diriku. :p
Kalian dah buat persiapan raya?Baju raya udah?Kueh mueh udah? Tahun ni saya tak berbelanja besar pon. Alkisahnya baju Afiq masih banyak yg tak sempat pakai sebab besar sangat dulu.Jadi raya ni baru nak pakai.Bujang kurus saya itu memang banyak baju besar2 belaka.Baju saya tahun ni memula jahit, tetiba saya tak dapat menerima hakikat betapa gemuknya saya dalam baju tu, so saya pi beli yang siap punya. Yang dah jahit saya diam2 sorok bawah mesin jahit buat kain buruk dilain hari.kekeke..

Kueh pon saya tak beli banyak.Tahun lepas ratus2 jugaklah habis membeli kuih2 ni.Pastu tak lah sesedap mana. Ingatkan sedap sangat.Jadik tahun ni saya naked eh nekad buat kuih sendiri sebab Afiq dah besar walaupon perut maknya laaagilah besar .Jadi setakat ni saya berjaya lah buat biskut2 ni, walaupon taklah banyak..

1. Semperit (sedapnya lah saya rasa, siap dah abes saya melantak sebekas.hihi)
2. Sarang semut-koko (pon sedap, dahla senang gila nak buat)
3. Sarang semut-biasa
4. Cornflake madu
5. Biskut arab
6. Chocolate chip oatmeal(tak berapa sedap, nasib wat sikit!hihi)

And more to come.Hopefully dapatlah tambah lagi sebab jenisnya banyak tapi sumer sikit2 jer..saya je makan dah nak abes sebalang.kekeke..sume sebab tak mo kempunan time pantang nanti.hihi

Baju raya Afiq tahun ni agak sukses saya menjahitnya.Kemas lah berbanding tahun lepas yang macam aper kan.Maklumlah first time jahit baju lelaki.alasan sebenarnya..kiki .

Tapi En Suami punya baju fail..kalu lulus pon kire cukup makan jer..jahitan kemas dah, tapi saiz plak tak betol.Geram betul!.Harap2 tahun depan suksesslah.Sian lakiku baju raya sendat semacam jer.hihi..

Persiapan baby yang saya macam agak2 fenin..semalam pi lah tengok2 baju baby Afiq dolu.Ya Ampun...banyaknya bertaik lalat..teruknya lah saya ni..dah lah saya takde beli apa pon utk 2nd baby ni..yang sukses dah siap sarung tilam n bantal jer..adoilah..sory baby yer..nanti mak beli baju yang cantik punyer! bila dah besar sikit, ok?Masa kecik2 ni pakai jerlah baju abang mung yang dah ditelan zaman tu.hihi..

Alhamdulillah setakat ni saya takde tinggal poser lagi..Harap2 dapat teruskan sampai Ramadhan terakhir..Pastu nak sambung poser nazar yg macam tak berkesudahan tu plak.hihi..

Apapon, saya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN pda sahabat maya saya sekalian..

Sekejap je Ramadahan nak berlalu kan?Rindulah saya dengan suasana malam yang hening itu...

Khamis, 22 Julai 2010

Didikan Anak. Perlukah kasar?

Dicatat oleh wuzz_in di 4:45 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam Jumaat semua..

Saya ari ni sungguh lah takde mood.Pepagi sampai kat skola tengok ada eksiden. Yang ironi nya, yg eksiden tu adalah pengetua saya!dahla ari ni adalah ari terakhir dia kat sekolah ni (transfer pi Pangkor).Sian pengetua saya.Dalam bebanyak pengetua, saya paling respek lah pada dia.Mungkin sifat "kecekalan sebagai org kampung" itu membawa ingatan lampau betapa susahnya idup saya n keluarga dolu, dan saya berasa insaf kerana itu.

Sejak saya kawin, memacam perubahan berlaku dlm idup.Biasalah kan, sumer org gitu?kan?kan? kekadang saya rasa,macam nak lari..kekadang saya rasa hepi...biasalah tu kan.

Tapi semalam, benar2 menguji ketabahan hati saya sebagai seorang insan...

Saya paling tak boleh org marah dengan cara mengherdik2...memang pantang saya.Sebab family saya bukan begitu.Sungguh!Tak pernah sekali pon saya kena herdik oleh sesiapa dlm family saya. Walau marah macam mana pon parent pada saya, cara marah mereka bukanlah dengan meninggikan suara mengherdik2 menengking2 begitu. Itu bukan caranya!

Dan saya harap, biarlah anak2 saya juga dapat dibesarkan dlm suasana begitu..tiada amarah yg melampau batasan dipamerkan pada anak2 saya.Nak marah?marahlah. Nak pukul?pukul lah..saya tiada halangan. Tapi caranya, mestilah berhemah. Anak2 bukannya faham apa2.Lagi2 yg sebaya anak saya itu.Kalau sudah besar pon, rasanya bukan caranya juga mengherdik begitu.

Lain org lain didikannya. Tapi saya perhatikan, anak2 yg terbiasa dgn cara kasar, dari segi bahasa dan tutur cara, menghasilkan anak2 yg berkasar bahasa dgn ibu bapanya.

Bila disuruh : "Ah, mak buatlah sendiri!"
Bila ditegur : "Mak diamlah!"
Dengan adik beradik bila bergaduh perkatan :bodoh, sial, babi hanya dihujung lidah.Begitu mudah diluahkan.

Nauzubillahiminzalik!

Jauhkan anak2 saya dari sifat begitu..bagaimana alur bahasa keluarga, begitulah hasil anaknya kelak.Jangan salahkan anak itu 100 %. Fikir dahulu dari mana dia terbiasa jadi begitu...

Anak2 saudara saya yg tidak ditegur cara kasar, tak pernah lagi saya lihat begitu. Melawan? Pasti ada. Tapi bukan dengan cara kasar begitu. Siapa tak pernah melawan kata mak,kan?hihi..dan kalu bergaduh pon, tiada bahasa kasar diluahkan. Dan bila dah besar pon, tidak saling tengking menengking bila bergaduh.

I'm sorry for all these rambling. I just have to let it out once in a while...

Didiklah anak kita(termasuklah saya!!!) dengan sabar dan tabah..jangan kasar2...saya dah tengok hasil dari kedua2 jenis didikan. Lagipon kita bukan org India yang kalu bergaduh kena meluahkan secara verbal dengan begitu kuat sekali. Kita org Islam.Ada nilai sabar dan santun dalam setiap gerak.Benar bukan?

Saya akui, saya seorang yg kasar.Tapi tidak pernah saya mengherdik org disekeliling saya bila saya tak puas hati.That's just not my way. And please, don't treat me that way.I've never been treated like that all my life.Never!

enough of all these rambling..sorry..have to let it out...

Hati sabarlah...
Duka pergilah...

Ahad, 18 Julai 2010

Colostrum!

Dicatat oleh wuzz_in di 8:37 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya rasa hepi2 pagi ini sebab bangun pepagi tetiba nampak ada colustrum kua dari b****..gumbira nya saya..masa 1st preggy dolu lambat baru kua..Alhamdulillah..harap sangat dapat BF kan yang kedua ni dengan lebih best n baik dari Afiq dolu..

Tapi saya ada risau lah sesikit ni sebab tak rasa sangat movement nya..tak tendang2 dengan hebat, tapi rasa lah sikit2 gerak..masa Afiq dolu pon, around this 24 weeks, tetibe movement slow..risaunya..bilalah nak scan ni..huhu..

Doakan saya n baby selamat sihat sejahtera ye kengkawan...

Selasa, 13 Julai 2010

DEVASTATED!

Dicatat oleh wuzz_in di 12:13 PG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Hari Ahad lepas saya pi Gerik dgn Afiq n En Abah seperti yg telah saya uar2kan ari tu. ;p

Ingatkan nak pi sonok2 lah jenjalan dgn family..rupa2 nya saya hanya pegi untuk menghancurkan hati sendiri!Huwaa...

Alkisahnya begini...

Suamiku tu sebelum ni keje kat Air Tawar.Perjalanan dalam sejam lebih ckit dari Tapah. Tapi jln memang ok dan elok..kete pon tak banyak. Dah dua kali mintak tukar ke Kuala Woh, tapi tak dapat..tahun ni mintak lagi, tetiba macam magic pulak, ...dapat..itulah suami saya disuruh lapor diri kat Gerik sebab hidroelektrik perak, bos dia kat Gerik..

Sampai kat Gerik, masa lapor diri, bos dia pi tukarkan suami saya ke JOR(Cameron Highland) dengan alasan, :abang suami saya(BIL saya) keje kat Woh.So, takleh adik beradik satu post..kepala hangguk sungguh!(maap yer, bahasa kureng sopan)

Masalahnya, kalu tak bagi tukar, cakap jelah tak dapat. Ini tak, sesuka ati last2 minit tukar org begitu2 aje.Ingat JOR tu dekat ke?dahlah jalannya , masyaallah..kalu org naik Cameron ikut Tapah tahulah..mana tak risau hati sang isteri.Huwaa...dahla keje shif tau korang..Masuk pagi balik malam..masuk malam, balik pagi..memalam buta tu nak balik jalan yg macam tu...huhu..risau saya..

Saya memang sungguh sedih bila tau berita..Totally devastated..emotionally drain terus pastu..pi jenjalan Cameron pon langsung tak gembira..tengok pokok teh pon dah nampak sama taraf macam lalang aje..huhu..

Saya memang mengutuk berbakul2 la bos laki ku itu..kalu kena kat anak beranak dia baru tahu..dahlah dalam surat memang terang2 tulis WOH..last2 tak pepasal kena pi JOR..org lain sume terkejut..bo**ok sungguh!




Sabar...

Tarik napas...

Huhu....

Rabu, 7 Julai 2010

Grik?

Dicatat oleh wuzz_in di 6:34 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya tengah berpulun menghabiskan puasa nazar saya yang dah bertahun tu.Nazar tu nazar sepanjang selepas melahirkan Afiq. Nazar bersalin dsbg...adeh..salah sayalah, sapa suh nazar manyak2 kan?hihi..tapi yang Allah bagi pon manyak jugak.Syukur..

Saya dah berjaya menerai resepi kak hana : popcorn n hawaiian pizza.Jadik lah, tapi popcorn terlebih hangit caramel, pizza plak sebab malas nak roll,yang 1st je masak elok.Yang lain separuh masak.muahaha..

Moral : jangan malas beb!

Sekarang ni saya dah masuk 6 bulan.Lagi 3 bulan je nak bersalin.Erk!Macam tak ready jer taw..tapi tak sabar pon ada.hihi..Jantina lom tau lagi..Tunggulah dia kua dolu yer.. ;p

Saya tengah mengumpul ilmu nak ber'tandem nursing' ni. Saya doa sesangat dapat BF anak ke 2 ni dengan lebih jayanya lagik..doakan saya ye kalian!

Ujung minggu ni, En Suami ajak ke Grik sebab dia kena melapor diri kesana(dapat pindah Tapah, tapi lapor diri kat Grik.Pelik kan?).Saya kata "Grik?"..adeh..ujung dunia mana plak tu...
Saya ikut je, tapi kat Grik ada apa yek?Saya tanya En Suami, ada apa kat Grik.Jawapannya:


"ada utan banyak"

erk...

abislah saya pi melawat utan ke nanti?hehe..

Khamis, 1 Julai 2010

...

Dicatat oleh wuzz_in di 5:06 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Dah dua tiga hari niat nak menulis, tapi tak tertulis2 jugak..hihi

Takda kesempatan sebenarnya.Ni pons curik2 masa sebelum kena masuk relief kat kelas yang asik tido dari awal ku stat ajar, sampailah abes masa. Sampai merah2 lah mata dorang tido.Best gamaknya tido bila cikgu ngajar..tapi yerlah, baca pon tak tau, dah tingkatan 5. Cemana nak paham apa cikgu ajar,kan?kan?

Saya tingin amat nak menerai segala mak nenek resepi yang ada kat blog kak hana ni taw. Sedap2 sangat nampaknya..musti selera saya dan kak hana ni lebih kurang sama. Sebab apa je resepi dia, sumer saya minat amat..

Dahtu gambar nya meneyelerakan belaka.Jeles ku dengan DSLR mu kak hana! ;p

Semalam saya dapat lagik kerja baru.Sempena minggu kokurikulum plak..Saya kata kalu boleh bagilah ada sorang kak tu jadik ketua, sebab tahun lepas dia dah penah tolong handle. Sekali cikgu tu cakap, tak buley, sebab dia tengah perut besar..kesian dia..Erk..saya beza lebih kurang sebulan jer dengan dia taw...huwaaa....maybe dia tak pasan kot saya mengandung. Ingatkan saya memboyot kerana terlebih makan coklat agaknya..huhu

Nanti kalu saya dah terai resepi kak hana, saya upload kan gambarnya.Itupons kalu jadik lah..kalu ala2 macam pelik jer tu...pepahamlah yer..takkan nak upload..malu ah mak,nyah! :p

saya pi kels dolu!!

Ahad, 27 Jun 2010

Bila dah tak mabuk... ;P

Dicatat oleh wuzz_in di 6:04 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Hujung minggu nih, saya asik makan + masak+makan lagik..syiok sungguh.Hihi..memula saya masak satay ayam sebab mengenangkan yang bujang saya nan seorang itu saaangat suka makan satay. Sekali makan Afiq buley makan sampai 12 cucuk!Makanya masa saya buat tuh, memang rancang masak sesikit jer.Sebab saya mana penah masak satay.Penah tolong2 jer, masak sendiri memang tak penahlah.Nilah rupa satay tgh bakar..kami siap bawak kipas pi luar, biar kipas letrik yg kipaskan.hihi..



Memang berbaloi-baloi saya memasak satay sebab Afiq makan baaanyak..alkisahnya sebelum sempat bakar,Afiq dah mintak dah.."naktu, nak tu"..hehe

Yang bestnya, En Abah nak start api pon dekat setengah jam(En Abah memang fail bab ni.kiki)..sekali masak je Afiq makan dua (kanan,kiri)..En Abah jeling jer..keke..dahla menda sikit jer..Ni lah rupa anak teruna saya yg baru potong rambut..saya yg potong. Main hentam jer, terus dah rupa Temenggung Jugah anak Barieng, ada jugak iras2 Abu Bakar Elah!haha..



Pastu semalam saya try wat muffin.Bestlah wat muffin, dahla senang, macam masak cekodok jer.Tapi yg tak syoknya, saya kan pakai ovencap Butterfly yg guna api dapur tu..susah nak adjust api..muffin ku jadik keras gedegang, pastuh tak naik betul..tapi okeylah rasanya. Afiq pon makan tanpa buang2..hihi..







Bestkan bila dah tak mabuk?hehe..

Alhamdulillah..ada org mabuk sampai nak bersalin tau...

Tapi part yg tak best nya berat badan naik bagai kueh naik kena soda bikarbonat!hehe..malu nak letak gambar saya dah..saiz kena photoshop dolu!hehe

Isnin, 21 Jun 2010

Boleh Saya Bunuh Awak?!

Dicatat oleh wuzz_in di 6:14 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Bolehkah saya bunuh saja awak?

Awak melawan cakap saya yer!

Siap kerling2 mata lagik, padahal awak yg salah!!

Kalu saya ada magic macam Harry Potter, nak je saya bagi cursed yag sangat digeruni diseluruh witchcraft..

........."AVDA KEDAVRA!!!".............

Itulah dialog yang ingin saya laungkan pada anak murid saya yang Bon**k semacam tadi. Saya dah warning, jgn tido. Salin nota. Kalu kena tangkap tido, akan saya cubit. Sekali kantoi dia tido, saya cubit lah. Geram dah ati ni. Boleh dia cakap "cis", pastu jeling saya , then siap cakap "tak nampak ke?" (dia konon2 pgang pensel menulis)..kepala hangguk ko mingung!amik ko..saya geram sungguh. Terpaksa menarik napas panjang supaya saya tak cakap apa2 perkataan yg akan menggugat ketenteraman baby dalam perut ni..I cursed u, u moron!

Sekian , terima kasih.

Ala, korang tak baca pon blog saya kan?kan? ;)

Kira saya mengarut apa pon tak pe kan?hehe...

Rabu, 5 Mei 2010

Saya adalah...

Dicatat oleh wuzz_in di 10:35 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
...gila menonton citer ini sekarang.

Korang tengok tak?

KBS WORLD (303) kol 9pm

Best korang...hihi





How can you tell the rain not to fall .. When clouds exist?
How can you tell the leaves not to fall .. When the winds exists?
How can you tell me not to fall in love .. When you exist?

Jiwang kan kata2 dia?Auwww...hehe

Selasa, 4 Mei 2010

No Mood

Dicatat oleh wuzz_in di 4:57 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya berasa seronok membaca blog org2 lain sebab macam takde pon cerita yang sedih2 pasal idup diorang.Asik gembira je..jadik, saya juga berasa gembira membacanya. Tapi saya cuma terpanggil nak tulis blog bila saya tida mood, geram, marah...

Saya memang takde mood gile2 ari ni..sampai skola terus plak di bagi tau saya kena duty utk ko-ko ptg ni.Dahlah utk kelab hoki yang menda pon saya tak tau. Yang best nya cikgu laki tu senang je cakap, bagi kuiz ke apa ker..hello?aku main hoki pon tak penah, toksahkan main, pegang kayu hoki sambil pukul bola pon tak penah tau tak!Mingung lah org yang menentukan saya masuk kelab permainan ni.

Saya dahlah memang sarat dengan rasa geram lagi benci di pagi2 hari ni. Saya kalu tensen2 ni nak nanges je rasa. Tapi kang org kata gile plak tetibe je nangis tak tentu pasal.Saya benci keadaan saya ni. Saya benci!!

.
Saya
.
Benci
.
Hari
.
Ini
.
Bikin
.
Saya
.
Mahu
.
Lari
.
dan
.
Lari
.
dan
.
Lari
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..................................

Ahad, 25 April 2010

Cerita DiPagi Hari

Dicatat oleh wuzz_in di 6:17 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya pagi2 ni terpanggil nak cerita pasal BF plak..Alkisahnya begini...

Saya ada sorang kawan yg baru balik dari maternity leave.Saya tanya lah, anak kuning tak?Dia kata Ya. Siap kena masuk wad lagi 2 hari..Saya pon citer lah saya kena masuk lagi banyak hari n anak saya kuning sampai sebulan baru turun..tetiba ada sorang kawan ni cakap, kalu anta hospital private, dia akan stop kan terus BF n bagi FM. Dia kata akan turun banyak..ow..saya sudah tak setuju part yang itu..

Pastu dia kata lagi, kalu deliver kat private, dia takkan bagi ibu to BF sebab masa tu badan kita masih panas, so susu kita akan panas..n eventually menyebabkan kuning bertambah teruk..dia kata lagi,Kalu pi kerajaan, mesti kena BF sebab katanya sepital kerajaan kata colustrum paling elok..

Saya berdiam diri dalam kedua2 situasi..kang cakap manyak2 org kata ku perasantan pandai lak kan.hehe..

Tapi anda2 yang benar2 mengerti,memahami dan menghayati tentang penyusuan susu ibu ni, pasti faham keadaan sebenarnya kan? :p

Semoga kita berada dalam lingkungan org yang cukup mengerti dan tak lah se-ignorance mana..okeh?Amin..

Rabu, 21 April 2010

Malu mak,nak..!

Dicatat oleh wuzz_in di 6:21 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Semalam saya ke klinik untuk scan + amik darah utk VRDL + scan. Tapi sebab staff nurse yg pakar bidang scan menscan ni tak dtg, saya cume kena pi di amik darah sajer. Owh, lama tak kena amik darah...ku rasa ngeri!Tak sakit pon tapi memang ngeri tau..tu pasal i tak jadik doktor u.. alasan org tak pandai belajar..hihi

Saya pi skali dgn SIL since dia pon ada check up kat klinik tu.Afiq telah tetibe melasak ya amt masa kat klinik.Adeh...lari sana, panjat sini, tumpahkan tong sampah mak geli nak kutip nak oiiii..kotor tu!..

Masa saya di amik darah, Afiq stay dgn SIL kejap. Masa saya kua dari bilik tu, dengar sayup2 macam suara emas anakku memanggil Mak!mak!..penat saya carik merata.Takde nampak pon budak busuk tu. Rupenya dia dalam bilik Doktor dgn SIL saya.Dr tak sempatlah cek SIL saya sebab Afiq dah lari keluar dulu!Adoi la anakku itu..

Pastu Afiq jelajah serata klinik time tunggu SIL pi amik ubat. Last sekali, berlaku perkara yang menterkezutkan saya. Masa Afiq tengah main ketuk2 pintu toilet kuat2, ada lah budak pompuan cina ni (baya2 AFiq jugak) datang main ketuk sama2. Afiq datang kat dia n angkat tangan nak pukul! Sempatlah saya halang. Tak pernahlah AFiq pukul2 org yang tak kenal tau..pastu mak budak tu panggil dia, dia pi lah kat mak dia..Afiq pulak tetiba pi ikut budak tu. N tetibe jugak Afiq tarik rambut budak tu dari belakang! Saya tak sempat tahan..yang tak best nye, muka mak budak tu adalah...M.A.S.A.M....malu mak, nak!


Walaupon begitu saya bersyukur anak saya sehat, aktif seperti biasa..Ada anak org yang terlantar tak leh berlari-larian begitu...kan?Betapa tabahnya ibu2 yg menjaga anak2 istimewa itu..jadik, saya kena lah terus bersabar. Tol tak? :p

Ahad, 18 April 2010

Sabar Itu Separuh Dari Iman..

Dicatat oleh wuzz_in di 7:10 PG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya baru lepas dinner sorang2 sambil tengok TV.Menu malam ni, Maggie celur + kuah pasta minggu lepas..takde selera nak makan nasik.Rasa nak muntah pon ada.Macam2 hal. Padahal kan, saya ni sejak Afiq kena jaundice dekat sebulan, saya kengkononnya insaf sesangat, tak mau makan makanan tak berkhasiat yg manyak sangat MSG.Tapi tengok, baru je 3 bulan, saya udah tak berapa nak insaf dah.Makan kopok..makan meggie..Huhu..

Saya sudah 3 hari tinggal berdua-duaan dengan Afiq.SIL pi jenjalan KL..saya nak balik kampong, tapi terpikir insiden kena tahan JPJ sambil drive + nenen Afiq...ngeri!

Saya jadi tak keruan bila takde org lain kat umah. Sungguh. Macam tahapahapa kan?Tapikan...kengkawan saya kan..kalu hubby dorang kursus kejap je pon sanggup import mak dari kampong tolong teman, tak pon ajak cikgu yang nak nak dara lagi ituh datang temankan. Jadi saya yang mengandung, tak larat, lembek, terlepek, laki tiada disisi mengada lebey! memang agak2 patot lah rasa tak keruan.Tol tak?Sila sokong okeh.hehe..

Bukan tak keruan sebab apa...Afiq sekarang akal sudah panjang..jadi ada bermacam2 idea nak membangkitkan kemarahan mak nya yang mithali ni taw...Tengahari tadi saya bagi makan nasik..Afiq main ludah2 je kat lantai.Saya assume dia tak mo dah. Pas saya dah bersihkan semua, tetiba Afiq pi kat meja makan n tarik saji ,”Acik,acik!”..adei..geram sungguh!Saya pi la amik yg baru.Baru dua tiga suap Afiq marah2 tak mo dah sambil jerit “acik!acik”.Maknya pon teruslah my blood go upstairs.Ku pon cakap “Ni acik lah ni!nak pe lagi?” .Ha, amik ko.Terkezut Afiq saya marah dia..terus makan pas tu..huhu..

Hobi Afiq menyepah umah..Paling tak tahan, suka tarik air kat atas meja makan n tumpahkan..pastu wat2 macam bukan dia yang buat.Siap cakap “tak...tak...” (lantak) dengan gaya tangn lagik tu.Pastu amik towel dia pi lap air tu, sambil cakap “pah, pah” (tumpah)..huwaaa...

Kalu saya sidai kain, Afiq tolong hulurkan, saya sidaikan..kira macam anak mithali lah kan.Masalhnya, bila saya tak amik dia tengah hulur (tak sempatlah weh..cepat sangat hulur!), Afiq pi campak baju tu kat pasir.Huwaa lagi...

Tadi tengah solat zuhur, Afiq ketuk kepala saya dengan botol bedak Pureen yang saiz paling besar tu..sakit gila weh..anak..anak..pastu korek2 muka mak dia ni..adeh..

umah toksah cakaplah bersepah tahap apa dah. Masa Afiq tido, saya kemaskan balik..Masak pon ala kadar je..yang Afiq suka makan je, saya masak.Untuk maknya, bedal je pape..

Saya lak, asik penat je. Padahal bukan buat pape pon. Tadi sebab saya rasa penat semacam, padahal baru pukul 11 pagi, saya bangun dan terus mengemop satu umah. Masa wat keje saya tak rasa penat pulak. Pelik kan?huhu..Afiq pon pe lagi, kemain sonok main air..asik2 nak tonggengkan baldi tu.Terpaksalah maknya dok lari sana sini supaya air tak tumpah..huwa...

Sekarang perangai baru Afiq adalah suka berbogel.Bogel sungguh.Tak mo pakai apa pon.Kalu dah potty train tu x pelah jugak.Kalu pakaikan jugak, kejap je, Afiq tanggalkan balik..

Sungguh menjaga anak ni kena penuh kesabaran dan kasih sayang..tapi saya ni sungguhlah tak penyabar..Camno?Kadang tu, saya dah macam putus asa, pujuk2 tak mo jugak dengar kata, saya baring je sambil tutup mata.Buatlah apa pon Afiq suko.Acik jahat kan?huhu..taulah saya sedang emosi macam gajah naik minyak je 24 jam..saya benci perasaan begini.Macam org yang leng long mentalnya je taw..

Letih, loya...pergilah kau cepat..Saya ada anak kecik nak dijaga nih..Sabar..datanglah semula padaku seperti mana dahulu..Emosi..stabilkanlah dirimu...saya dah hamper nak naik gilos nih!!

Selasa, 13 April 2010

SAYA Yg Berdosa..

Dicatat oleh wuzz_in di 4:53 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Semenjak dua menjak sy preggy yg kedua ni, saya telah menjadi sgt extra moody dari biasa. Little things can upset me A LOT!!Saya sgt tak suka perasaan begini sebab kalau org yg kenal saya mesti tau saya ni tak suka moody2 ni.Sy ni kire agak2 cerialah orag nyer.hehe..

Yang paling tensen nya adalah saya akan cepat jer naik darah kat anak2 murid saya.dahlah mengajar kelas ujung je.Jadi cepatlah saya geram kat perangai mereka itu yang sungguh "baik" sekali.

Kawan saya penahlah nasihat2 kan yang saya tak dengar pon!hehe jangan marah2, nanti anak dalam perut pulak jadi macam2..adeh...tak keruan saya..Tapi perangai anak murid saya amatlah menyakitkan jiwa dan raga.Huhu..

Saya marah pon bertempat..kalu dalam kelas asik lah melangak, berborak, tidor...camno tu?Dulu saya zaman sekolah, takut amat nak berborak dgn kwn. Nak mintak pinjam pemadam pon rasa takut sangat nak cakap. Kalu budak zaman sekarang, terutama cap cha ya nun alif dgn MIC tuh..Siap cakap kuat2 lagik.Macam lah saya ni tak mengajar kat depan..mulalah mulut saya tak makan saman memarah2 mereka itu.huhu..

Sekarang saya sedang cuba bersikap buat bodoh..mereka itu bukan anak saya pon..biarlah mereka ituberbuat begitu.Saya tegur limit 3 kali sahaja. Pastu nak buat jugak suka hati mak bapak korang lah..

Ya, memang berdosa perbuatan itu. Tapi saya dah tak larat nak tegur weh..nanti mulut saya cabul semacam!huhu

Khamis, 8 April 2010

Yeay!Jumaat!!

Dicatat oleh wuzz_in di 7:40 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam jumaat sumer..

Saya suka ari jumaat.Walaupon keje saya berlambak2 tak siap lagi, saya hepi2 aje..esok bley golek2 dgn Afiq..

Afiq demam lagi..tapi dah turun ckit suhunya..Semalam Afiq tak nak nenen sebab mulut sakit..Kalu saya angkat baju tunjuk nak nenen, Afiq datang turunkan baju dan cakap "nanak nenen".Ceh, mak dah jual2 murah, tolak rezki plak ek.Hehe..

Semalam Afiq kena tipu dgn Cik Comah konon abah balik.Semata2 tak mau Afiq kacau main baling2 ayam goreng kat lantai.keke..Afiq tunjuk pintu.Kunci.Sah2 lah dah malam kan. Sekali Afiq cakap kuat2 kat saya, "ABAH ALIK !".Saya cakaplah, abah tak balik lah...syiannn dia..

Selamat bercuti kalian...enjoy!

Selasa, 6 April 2010

1 thn 5 bln

Dicatat oleh wuzz_in di 5:06 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Lama saya tak hapdate mile stone budak busyuk sorang tuh. Sekarang dah pandai cakap sikit2.Kire2 paham jugaklah ape dia cakap..

Air= air
Enyau = kucing
Bo =bola
minumminum = minum
tom = jom
tom = assalamualaikum (intonasi sebutan lain2 okeh.hehe)
aamm = makan

gigi pon dah bertambah lagi ~6 batang

Tapi semalam tengahari Afiq demam..

Huwaa...

hati saya ni pikir macam2 je kalu Afiq sakit..jauhkanlah Ya Allah dari segala malapetaka..Amin...

Ahad, 28 Mac 2010

33

Dicatat oleh wuzz_in di 8:24 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

En Suami baru je menyambut besday yg ke-33 24 Mac ari tuh..Walaupon ari tuh dia tak wish pons besday saya, dan saya pon dah berniat jahat kata tak mo wish besday dia, akhirnya saya wish jugaklah...sebab saya kan istri mithali.Kan?kan?hehe..

Jadik ari ahad lepas, dalam kemalasan yang senantiasa ada yang amat, saya masaklah jugak kek sebijik..Dahla hamper2 hanget plak tu.Masakkan jugak lah jeli sikit..



Kire semapatlah konon2 potong kek bagai kan.Padahal masa besday saya ada org kesah?huaaaa


Abaikan En suami yg hanya bersinglet..baru balik keje..
O, saya nak wat pembetulanlah..upenya saya baru masuk 11 minggu pada minggu nih..silap perkiraan plak..hehe

Saya tak sabar lagi bilalah segala mabuk2 ini akan berakhir..sekali Allah tarik nikmat yg baru kire sikit, saya dah tak tentu hala sebab saya sukooo makan!

Rabu, 24 Mac 2010

Jenguk2 kembali

Dicatat oleh wuzz_in di 5:21 PTG 4 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Wah3...udah berapa lama saya tak hapdate blog ini.Tak de org rindu nak baca entri baru pon kan?hehe..

Banyak alasan saya sehingga tak bley update blog sket punya lama.
1. saya mabuk...huwaaa...
2. saya selalu letih tahap extreme even tido sampai 7-8 jam -->sampai bley tetido
sambil drive tau..huhu
3. saya bz kat sekolah sebab tahun ni saya S/U majlis sukan, jadik banyakkkk gile
surat n minit2 yang saya kena siapkan.

sekarang pregnancy dah masuk 11weeks..mabuk ada sedikit kurang..letih pon dah berkurangan..tapi saya amik supplement untuk tak letih..Boley ke ek?saya amik multivitamin. Sesapa tahu?

Selamat bertemu kembali yer..hari sukan dah lepas, jadik saya bley update di sekolah.hehe...

Sabtu, 27 Februari 2010

Home Alone

Dicatat oleh wuzz_in di 6:15 PG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Yap!Saya sedang home alone dgn Afiq dari Hari jumaat..Kire hari ni Home Alone 2 lah..hehe..

Saya kesian dekat Afiq sebab saya adalah mabuk sepanjang hari.Terlepek macam kain buruk dekat ruang tamu..Dasat sungguh saya kali ni..Saya ingat sudah bersedia dari segala segilah kan pregnen ni, sungguh tak terpikir akan mabuk begini(tak sedialah namanya tuh kan?hehe)

Afiq main sorang2 jer..saya teman lah sekejap2.Yang lebeynya saya dok terlepek je..Tapi ari ni sonok jugak wat aktiviti dgn Afiq:

1. Afiq tolakkan bakul kain yg nak sidai dari washing machine sampailah ke luar umah

2. Afiq tolong hulurkan baju kat saya, saya sidaikan..

3. Saya lipat baju, Afiq sepahkan balik...

4. Afiq bongkar baju dalam kotak baju dia, saya lipatkan balik

Kira nanti dah besar sket boleylah mak suh Afiq sidai baju kan?kan? hehe..

Afiq dah pandai banyak menda sekarang. Kadang2 saya je tak perasan..antaranya:

1. Bukak sendiri gril kalu nak kua.Siap panjatlah demi nak bukak tombolnya

2. Kalu suruh amik barang, dah faham dah

3. Kalau suruh simpan barang kat tempat yg sepatotnya pon dah boleh dah

4. kalu saya tanya "Afiq nampak tak botol air mak?" cepat2 dia kunun2 pi carik, walaupon kat tempat yg tak sesuwei--->bawah kusyen sofa.hehe..

Owh, ari khamis ari tuh kan, sy tengok citer industan, "JAB WE MET"..best ar..ensem lah Shahid Kapoor.Macam jatuh cinta plaks..hehe..(apakah kaitan perenggan ini dgn keseluruhan entri?keke)

Selasa, 23 Februari 2010

Emosi Tak Stabil

Dicatat oleh wuzz_in di 11:00 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya adalah dalam mode emosi-tak-stabil.

Kejap2 sedih tak pasal2..

Kejap2 hepi macam apa..

Sungguh, sy rasa bagai org gila!

Panangan pregnen kali ni adalah agak mencabar..Nipple juga adalah sakit bila Afiq nenen. Tapi acik tahankan jua..ku ingin terus menenenkan budak masam itu sampai dia sendiri nak stop.amin...loya saya juga sungguhlah mengada2.Masa pregnen si Afiq, sy buley makan tahap tak sedar diri apa aje.Sekarang, pikir pasal makanan pon leh wat saya mabuk..nasib sy buley lagik masak. Kalu tak, mati kering lah SIL sy tak makan kat umah.hehe..pastu sekarang sy selalu penat melampau padahal saya bukannya wat pe pon..sungguh mengada2 badan saya kali ini..huhu...

Saya sedang tensen (makna-kata-sy-mood tada-baik-lor) nih..3 & 4 Mac saya kena hantar budak ke Trolak. Perjalanan sejam. Kena tunggu dari kol 8-5 ptg..saya mesti penat gila!Dahla dekat maghrib baru saya dapat jumpa Afiq..huhu..dan paling best, TAK BOLEY CLAIM okeh.Maknanya, cikgu yg hantar, hantar saja dengan penuh keikhlasan hati.Iyerlah sangat ikhlas. Kalu takat anta pastu balik tak pe jugak.Ni tercongok macam bodo kat skola tu dari pagi sampai petang.Pastu 2 hari berturut2 lak tu!Apalah sengal sangat keje cikgu sekarang?huhu..

Sekarang sy kena jaga budak sukan pulak...fengsan lah saya di petang2 hari, dengan penat-yang-tak-tau-nape ni...huhu...

Sabtu, 13 Februari 2010

SAENG IL CHUKHA-AE!!

Dicatat oleh wuzz_in di 12:29 PG 4 ulasan Pautan pada catatan ini
Saeng il chukha-ae hawazah shi...

Otanjobi omedeto...

Happy birthday to myself...

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dgn limpah kurnianya maka saya masih lagi mampu bernafas pada saat ini, setelah masuk 27 tahun hidup di muka bumi ini....

Cheh, ayat takleh tahan!hehe..

Ya, ari ni adalah besady sy yg ke- 17 27..rasa baru semalam saya amik SPM..(tipu..tipu...) hehe..

alhamdulillah syukur sgt dikurniakan segala nikmat hidup selama 27 tahun ni..
Terima kasih juga buat kengkawan yg wish birthday saya ni..walaupon saya tak wish birthday anda..saya tak tahu bile..hehe..

Tapikan...




Org yang patotnya paling dekat dgn saya kan...

Tak wish pon...

Tadi dia ada..



Ni dah pi keje n takkan balik sampai Ahad next week..

Tak wish pon kat saya..








Tiap2 tahun begitu..




tak pelah..

Maybe i'm not that special to him..

Enough said.


Selamat bercuti kalian...
Saya nak pi lap air mata kejap tekan2 mesin basuh, basuh cd Afiq.Sok nak balik kg..

Ahad, 7 Februari 2010

MasaM..

Dicatat oleh wuzz_in di 4:35 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Saya hari ni rindu sama teruna itu.Dah dua hari cuti, saya bangun pagi2 sambil cium2 bau masam nya. Tapi ari ni dah skola.Jadiknya bgn pepagi tadi, sampailah time nak pi keje dah, teruna itu tak bangun lagi..sy cium2 jugak, tapi sebab idung sumbat (selsema lagik!) maka saya tak dapat cium bau masam itu..oh..rindunya saya...sungguh lah menjadi ibu ni menyebabkan saya suka pada benda2 yg tak patot org yg normal suka.hehe..

Dalam sebulan ini, sy asik termabuk2 aje..nak kata mengandungi, rasanya tak pon..pasal baru jer pas period..tadik sy mula meloya2 lagik.kalu mengandung tu, berbaloibaloi lah jugak.Kalu tak, chett!buang karan.keke..

Weekend ini saya tak kemana2..hanya mengulit anak berdua sahaja dirumah.Lakiku seperti biasa..kerja..kerja..kerja..kayanya idak jugak

Sedey weh tinggal sorang2..tapi sebab dah biasa, saya kontrol macho je tinggal malam2 berdua dgn Afiq.Afiq tido jer, saya pon paksa2 diri tido.Takut ma..

Umah memang macam tongkang pecah. Saya kemas satu, afiq punggah satu..lelama, saya biarkan jer..dah tido teruna tu, baru saya kemas..pheww..

Tapi saya adalah hangin bila org kata saya tak buat kerja.Umah sepah2.Kurang hassam punya org!Tau tak saya ni sepanjang hari, sekali pon tak de landingkan diri ini?saya siap masak popia, panggang ayam,buat apple bread,sapu lantai, lipat baju, sidai baju.Sorang2 okeh!dengan "pertolongan" dari teruna saya lagik.Eyy..geram sungguh saya.saya taulah umah anda itu mungkin lah kemas gila.Yang umah saya ni pulak sepah kots dari mata anda.Hangen acik taww..huhu..

Sekian buat kali ini kalian..jumpa lagik dilain hari bila saya rasa nak meroyan lagik..hehe

Sabtu, 30 Januari 2010

Ya!Memang saya yang salah...

Dicatat oleh wuzz_in di 3:50 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Saya nak mengadu domba ni kalian...
Semalam saya ikut SIL pi mandi laut kat Teluk Batik.Sy dapat tau last minit.Tetibe SIL dah dtg umah nak jemput kami.Sy kelangkabut bersiapkan Afiq sebab sy tak yah bersiap, main aci dan pakai jer ..jadik masa nak tggalkan umah, sy tak dan n terlupa nak cabut plug2 brg letrik kat umah.SY tak cabut plug rice cooker, washing machine..plug freezer n fridge memang tak cabutlah kan..

Sekali masa balik, umah tak de current. Ingatkan trip biasa.Dah naikkan main switch pon, tetap takda api jugak.Terpaksalah tipon TNB.Bila pakcik2 TNB dtg (masa tu dah dkt 11.50 mlm),dorang cek2, dia kata ada dua menda dlm fuse box tu yg terbakar. Dan rege menda tu mahal..satu regenya seratus lebeh..ada dua makanya dah dua ratus lebey..dgn upah lagik..aduhai..jadik pakcik TNB kata dia takleh buat.Barang takde. Kena tunggu wireman yg buatkan.Kire bukan under TNB dah la..jadik sy masih menunggu wiremen datang lah ni..

Segala EBM Afiq dalam freezer terpaksalah saya buang..rasanya dekat 100oz jumlah semua sekali.Sayangnya!!!
Walaupon Afiq dah tak mo EBM, saya perlukannya untuk keyakinan diri saya sendiri.hehe..yerlah, kalu saya pregnen ke kan, manatau kot2 Afiq nak pulak EBM tu kan.hehe..

Saya risaukan keadaan barang letrik saya tuh..washing machine sangt penting bagi saya yang tak suka basuh baju ni ..huwaa...freezer...fridge...

Jadik sy ingin membuat pengakuan disini, ya, memang saya yang salah..saya yang tak tarik segala mak nenek plug barang letrik tu..kalau rosak, memang padan muka saya...huwaaaaaaa

Rabu, 27 Januari 2010

MotherHood means..

Dicatat oleh wuzz_in di 5:41 PG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
1. No more tido petang2 hari lepas balik keje sampai rasa pening2 sebab terlebih tido.

2. Sleepless nite. Until you feel you can sleep throughout the day-12 hours straight-during your working time.

3. No more baju baru for you. well, at least not more than 3 pairs a year..slalu 3 pairs a month.hehe..Well, we mothers didn't to be that 'vogeh' anymore lah! (macamlah saya penah vogue pons!keke)

4. worrying about your EBM stock..prffff

5. Worrying about that little human being more than you worry about yourself

6. Harga laptop 1900.Kata saya: mahalnya!!!manada duit taw..
Medela Freestyle RM1600 . Kata saya: okeh lah harga tuh kan?kan?

7. masak setiap pagi untuk hero ituh.. masa bujang: biskut kan ada!

8. go to work everyday with bedak Baby Johnson on your face.Only.Nothing more.Nothing less.

9. Going ga-ga over healthy food for the little one.Me?meggi pon ok apa?

10. going a little bit insane now and then.. (now and then ka?mcm selalu jer..keke)

11. Praying every night : Ya Allah, lenakanlah anakku tidur malam ni..janganlah dia meragam...

12. Korean drama series??Nah, sleeping is alwayssss better. :p

13. there's a reason for you to go home early everyday~ just to gaduh2 with that little hero of yours. :p

14. Senantiasa menahan sabar..**sabarkah daku?keke*

15. there's alaways someone between you and hubby **wink**

16. Being in love all the time~with the same person~even he's so busuk comot masam nakal n more.

17. Learning to let someone leaning on you when your whole life, you've always leaning on someone else

18. Being happy after all the hardworks, tantrums, anger, sadness...

19..can't think of anything to add..but surely, motherhood is a journey that no one should miss..
Love it, live it guys!

Selasa, 26 Januari 2010

**SpEecHless**

Dicatat oleh wuzz_in di 9:07 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Serius.

Tak tau nak tulih ape.Asik2 mengadu domba je kat blog ni kan.Bosan pulak org nak baca. hehe

Owh, semalam saya ada rasa agak2 Vangga **mode : idung kembang kempis**

Sebabnya?Sekolah saya dolu tersenarai dalam 20 sekolah SBT.hehe..padahal dah berapa tahun yang lalu dah.. :p

nampak tak dalam page depan tu..lencana kaler ijau.Yang ada tulis S. T. F tuh..vangga saya.Walaupon saya bukan pelajar yg buley di vangga kan.muahaa

Afiq sudah beransur pulih..Alhamdulillah..setelah 8 hari demam.Gilos lama.Adeh..

Esok bos saya a.k.a pengetua akan pindah sekolah.Meanings next week kami dapat bos baru..seram weh..

Khamis, 21 Januari 2010

Bila Si Dia Tak Sehat..

Dicatat oleh wuzz_in di 2:37 PG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Hati saya akan pikir macam2..

Saya akan rasa tak tentu arah..

Aiseh, macam bercinta plak kan?hehe..

Tapi tulah rasanya bila Afiq tak sehat.Afiq demam dari ari isnin.Tadi baru pi klinik sebab dah lama sangat rasanya demam. Ubat demam berlambak lagi ada kat umah ni sebenarnya. Tak penah demam tinggi macam ni (38.9!), tu pasal saya ada xtra risau.

Nape kan, saya rasa asik demam jer anak saya tau.Org lain saya tgk elok je.Jeles i taw.

Cepat2 sehat Afiq yer..
Mak ni ketaq lebey..
Nasib muda lagik, kalu tak, mau hypertension mak.hehe

Jumaat, 15 Januari 2010

Akhirnya!

Dicatat oleh wuzz_in di 6:12 PG 4 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam...

Oho, rupenya ada org ingat saya pandai wat CD ek.hehe..okey, sebenarnya tak pandai pon tau..saya baru jer nak cube-try-test **wink**

Tadi SIL bawak Afiq balik ke kg Abah.Jadi saya amik peluanglah pi betulkan balik paln CD Afiq arituh..CD pertama yg saya buat adalah GAGAL sebab husset tak cukup ketat.Getahnya sikit sangat saya letak.Jadiknya bila Afiq pee pee, kua menngalir kot tepi.hehe..

So, CD yang kedua ni saya panjangkan gusset nya dan pendekkan lagi pinggangnya..maka siaplah CD yg kedua..rupanya macam ni..

Ni bahagian dalam..(sori gambar kabur..nape ntah kamera ku itu..harus campak dalam longkang ni)

Lepas siap yg kedua ni, saya tak puas hati, gusset masih tak cukup panjang.Pastu pinggang punya getah huduh gile la plak tau..

Makanya saya wat yaf ketiga.Akhirnya..BERJAYA!Saya pakaikan kat Afiq tadi, alhamdulillah, tak bocor..(Acik dah basuh dulu kain tuh sebelum jahit tau..hehe)

Saaaangat jimat tau kalu buat sendirik..ini kira2 nya secara kasar..

1 meter flannel :RM4.50
10 ela getah : RM4.50
1 meter zap-on :RM2.50
Tuala (insert dalam):RM5.00

bahagian water proof saya guna sluar uniform keje En Suami yg dah tak muat sebab perut udah muncit ituh dipakai.Tak lah water proof sangat, tapi bolehlah dari tak ada kan..hehe..PUL laminate manada jual kat kedai.Kalu sy tanya kat KAMDAR kang pekerja dia akan anggap saya ni makcik yang mengada2 dan macam bagus pulak.keke

Sangat jimat kan kalia?nKalian wat lah kire2 sendirik yer..acik tak suke matematik.hehe..1 meter kain flannel leh dapat dua helai CD.Kalu beli yg dah siap, paling murah saya penah beli, RM25 kot..tu pon insert dalamnya, sangatlah tak best langsung..jadik, kalu berminat, kalian try lah jahit sendirik.Berbaloi-baloi! Flannel ni sangat mudah dijahit dan dipotong.Dia tak jenjalan macam kain lain.Kire sesuwei teramat sangat untuk orang yang jahit comots2 macam acik.Huwaa.Saya sangat suke..

Selamat mencuba! :p

Selasa, 12 Januari 2010

Afiq @ 1 thn 3 bln..(almost..)

Dicatat oleh wuzz_in di 9:34 PTG 4 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Afiq sekarang dah jalan hampir 90% lah.Tak de dah merangkak2. Tapi cakap tak pandai lah..ada beberapa perkataan je dia boleh lah sebut, walaupon macam tak serupa je kan.hehe:
1. Hello : eiiyoo
2. Abah : bah, bah
3.Cik Comah : mah..mah
4.Allahu akbar : Awwa

Sedey tau, Afiq tak mau panggil mak pon.Bila saya takde baru lah nanges2 panggil emm mak..huhu..

Sekarang Afiq dah pandai marah2 sambil baling2 barang.Geram acik taw.Sape lah yag ajar ni tau.(**aksi buat2 tanya..keke**)

Anyway citer lak pasal keje ku yg terbantut tuh kan.Akhirnya siap baju puteri Islam.hehe..pastu cloth diaper setakat jahit tapi tak siap lagik..hehe..

Jumaat, 8 Januari 2010

SEPI

Dicatat oleh wuzz_in di 4:50 PG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Lama saya menyepi..

Korang rindu tak?muahaha..mestilah tak, kan?hehe

Saya ada macam2 alasan nak bagi.Antara sebab sy menyepi adalah:
1. Afiq diserang cirit birit tahap lembik punya.Dasat dari yg biasa.hampir2 masuk wad...Saya bermandi air mata je tiap waktu.Lembik tol saya,kan?

2. pas Afiq, saya pulak cirit birit...(geng lah dgn mu Lia...)

3. Sekarang, sy tengah terseliuh kaki lak.Jadi wat keje lambat segala..

Sadis tak..
Hari pertama sekolah, saya tergelincir kat tangga on the way nak pi assembly.Tak penah terseliuh seumur idup, tetiba terseliuh.Dapat MC 2 hari..huhu..saya berterima kasih amat dengan kawan2 yg tolong waktu saya menjalankan aktiviti 'gymnastic' kat tangga tu..TQ kak Nor, kak ina, kak didie..jasamu dikenang...

Pendek kata, cuti tahun ni, eh, thn lepas(2009) adalah cuti yg penuh dgn asik sakit2 saje..dugaan btol.hehe

Akher cerita, langsung terbengkalai keje sy ..menjahit-->ilek. menanda PEKA--> haram.

Alasan yg sy leh bagi, AFiq sy jaga sensorang taw..kalu inchek suami ada leh ar..<-- Saya memang hebat mencipta alasan.hehe..

By the way, Afiq langsung tak mo nenen EBM saya.Akhirnya EBM itu akhernya menjadi tukun kat dalam peti es saya.Nak buang,sayang..nak wat mandi susu, takde bath tub pulak.hehe..Afiq bagi signal nak baby baru ke ek?hehe..

Tapi saya masih mengepam kat sekolah.Nak menambahkan koleksi tukun saya kat peti es.hehe..

Kalau korang lah, mengepam lagi tak?

Selasa, 12 Oktober 2010

Masih Belum..

bersalin lagi....

Sekarang saya tengah diserang batuk2, sakit tekak n selsema.Mood nak bersalin pon terus hilang.Pengsan nak tahan batuk kalu time pantang.Nak batuk kang, satu hal takut menda lain pon terkeluar sama.Seriau saya. dolu, masa saya jaga mak sakit kat sepital Ipoh, ada sorang budak tu (dia muda dari saya,okeh)sakit masa lepas bersalin.Demam tak kebah2. So, dia masuk sepital sorang2, anak kena lah ditinggalkan dekat umah. Sah2 lah tak buley breastfeed bagai,kan?Saya tak mo jadi begitu.Nauzubillahiminzalik..

Mak saya tak mo datang lagi ke umah saya disini.Sedih saya. Macam tak nak jaga saya jer.Takpelah, nampaknya maybe pantang kang baru saya suh En Suami amik mak. Selagi lum kua baby ni, tak yahlah saya amik dolu.Tak taulah cemana nak berpantang sorang2. Saya buley jaga diri, tapi Afiq tu sapa nak jaga.Makan minum dia, bukan ada org nak tolong pon..huhu

Banyak dugaan mengandung kali ni serasa saya. Dolu masa mengandungkan Afiq, saya tak alah, semput pon sikit2 jer..kali ni, mabuk tak tentu hala,saya asik sakit semedang..pastu kena semput tu tak terkira banyak kalinya.Naik menyampah nak pakai ventolin pump tu.Bila nak pakai, saya tawakkal je pada Allah sebab takut ada side effect pada baby..

Semoga segala dugaan ni berakhir dengan sesuatu yg indah dihujung sana....

Selasa, 5 Oktober 2010

Menghitung Hari..

Salam..

Saya masih menghitung hari..ya, masih belum ada tanda2 apa2.Dekat bawah tu tulih lagi 12 hari. Iyo ko 12 hari?hehe..dolu Afiq terlebih seminggu.Tak taulah yg kedua ni macam mana. Doakan saya yer?..

Selasa, 31 Ogos 2010

PERSIAPAN RAYA N..BABY...

Salam..

Lama sungguh tak nulih,ek?Takde kesempatan sebenarnya.Keje banyak (sebab tangguh2).Padan muka diriku. :p
Kalian dah buat persiapan raya?Baju raya udah?Kueh mueh udah? Tahun ni saya tak berbelanja besar pon. Alkisahnya baju Afiq masih banyak yg tak sempat pakai sebab besar sangat dulu.Jadi raya ni baru nak pakai.Bujang kurus saya itu memang banyak baju besar2 belaka.Baju saya tahun ni memula jahit, tetiba saya tak dapat menerima hakikat betapa gemuknya saya dalam baju tu, so saya pi beli yang siap punya. Yang dah jahit saya diam2 sorok bawah mesin jahit buat kain buruk dilain hari.kekeke..

Kueh pon saya tak beli banyak.Tahun lepas ratus2 jugaklah habis membeli kuih2 ni.Pastu tak lah sesedap mana. Ingatkan sedap sangat.Jadik tahun ni saya naked eh nekad buat kuih sendiri sebab Afiq dah besar walaupon perut maknya laaagilah besar .Jadi setakat ni saya berjaya lah buat biskut2 ni, walaupon taklah banyak..

1. Semperit (sedapnya lah saya rasa, siap dah abes saya melantak sebekas.hihi)
2. Sarang semut-koko (pon sedap, dahla senang gila nak buat)
3. Sarang semut-biasa
4. Cornflake madu
5. Biskut arab
6. Chocolate chip oatmeal(tak berapa sedap, nasib wat sikit!hihi)

And more to come.Hopefully dapatlah tambah lagi sebab jenisnya banyak tapi sumer sikit2 jer..saya je makan dah nak abes sebalang.kekeke..sume sebab tak mo kempunan time pantang nanti.hihi

Baju raya Afiq tahun ni agak sukses saya menjahitnya.Kemas lah berbanding tahun lepas yang macam aper kan.Maklumlah first time jahit baju lelaki.alasan sebenarnya..kiki .

Tapi En Suami punya baju fail..kalu lulus pon kire cukup makan jer..jahitan kemas dah, tapi saiz plak tak betol.Geram betul!.Harap2 tahun depan suksesslah.Sian lakiku baju raya sendat semacam jer.hihi..

Persiapan baby yang saya macam agak2 fenin..semalam pi lah tengok2 baju baby Afiq dolu.Ya Ampun...banyaknya bertaik lalat..teruknya lah saya ni..dah lah saya takde beli apa pon utk 2nd baby ni..yang sukses dah siap sarung tilam n bantal jer..adoilah..sory baby yer..nanti mak beli baju yang cantik punyer! bila dah besar sikit, ok?Masa kecik2 ni pakai jerlah baju abang mung yang dah ditelan zaman tu.hihi..

Alhamdulillah setakat ni saya takde tinggal poser lagi..Harap2 dapat teruskan sampai Ramadhan terakhir..Pastu nak sambung poser nazar yg macam tak berkesudahan tu plak.hihi..

Apapon, saya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN pda sahabat maya saya sekalian..

Sekejap je Ramadahan nak berlalu kan?Rindulah saya dengan suasana malam yang hening itu...

Khamis, 22 Julai 2010

Didikan Anak. Perlukah kasar?

Salam Jumaat semua..

Saya ari ni sungguh lah takde mood.Pepagi sampai kat skola tengok ada eksiden. Yang ironi nya, yg eksiden tu adalah pengetua saya!dahla ari ni adalah ari terakhir dia kat sekolah ni (transfer pi Pangkor).Sian pengetua saya.Dalam bebanyak pengetua, saya paling respek lah pada dia.Mungkin sifat "kecekalan sebagai org kampung" itu membawa ingatan lampau betapa susahnya idup saya n keluarga dolu, dan saya berasa insaf kerana itu.

Sejak saya kawin, memacam perubahan berlaku dlm idup.Biasalah kan, sumer org gitu?kan?kan? kekadang saya rasa,macam nak lari..kekadang saya rasa hepi...biasalah tu kan.

Tapi semalam, benar2 menguji ketabahan hati saya sebagai seorang insan...

Saya paling tak boleh org marah dengan cara mengherdik2...memang pantang saya.Sebab family saya bukan begitu.Sungguh!Tak pernah sekali pon saya kena herdik oleh sesiapa dlm family saya. Walau marah macam mana pon parent pada saya, cara marah mereka bukanlah dengan meninggikan suara mengherdik2 menengking2 begitu. Itu bukan caranya!

Dan saya harap, biarlah anak2 saya juga dapat dibesarkan dlm suasana begitu..tiada amarah yg melampau batasan dipamerkan pada anak2 saya.Nak marah?marahlah. Nak pukul?pukul lah..saya tiada halangan. Tapi caranya, mestilah berhemah. Anak2 bukannya faham apa2.Lagi2 yg sebaya anak saya itu.Kalau sudah besar pon, rasanya bukan caranya juga mengherdik begitu.

Lain org lain didikannya. Tapi saya perhatikan, anak2 yg terbiasa dgn cara kasar, dari segi bahasa dan tutur cara, menghasilkan anak2 yg berkasar bahasa dgn ibu bapanya.

Bila disuruh : "Ah, mak buatlah sendiri!"
Bila ditegur : "Mak diamlah!"
Dengan adik beradik bila bergaduh perkatan :bodoh, sial, babi hanya dihujung lidah.Begitu mudah diluahkan.

Nauzubillahiminzalik!

Jauhkan anak2 saya dari sifat begitu..bagaimana alur bahasa keluarga, begitulah hasil anaknya kelak.Jangan salahkan anak itu 100 %. Fikir dahulu dari mana dia terbiasa jadi begitu...

Anak2 saudara saya yg tidak ditegur cara kasar, tak pernah lagi saya lihat begitu. Melawan? Pasti ada. Tapi bukan dengan cara kasar begitu. Siapa tak pernah melawan kata mak,kan?hihi..dan kalu bergaduh pon, tiada bahasa kasar diluahkan. Dan bila dah besar pon, tidak saling tengking menengking bila bergaduh.

I'm sorry for all these rambling. I just have to let it out once in a while...

Didiklah anak kita(termasuklah saya!!!) dengan sabar dan tabah..jangan kasar2...saya dah tengok hasil dari kedua2 jenis didikan. Lagipon kita bukan org India yang kalu bergaduh kena meluahkan secara verbal dengan begitu kuat sekali. Kita org Islam.Ada nilai sabar dan santun dalam setiap gerak.Benar bukan?

Saya akui, saya seorang yg kasar.Tapi tidak pernah saya mengherdik org disekeliling saya bila saya tak puas hati.That's just not my way. And please, don't treat me that way.I've never been treated like that all my life.Never!

enough of all these rambling..sorry..have to let it out...

Hati sabarlah...
Duka pergilah...

Ahad, 18 Julai 2010

Colostrum!

Salam..

Saya rasa hepi2 pagi ini sebab bangun pepagi tetiba nampak ada colustrum kua dari b****..gumbira nya saya..masa 1st preggy dolu lambat baru kua..Alhamdulillah..harap sangat dapat BF kan yang kedua ni dengan lebih best n baik dari Afiq dolu..

Tapi saya ada risau lah sesikit ni sebab tak rasa sangat movement nya..tak tendang2 dengan hebat, tapi rasa lah sikit2 gerak..masa Afiq dolu pon, around this 24 weeks, tetibe movement slow..risaunya..bilalah nak scan ni..huhu..

Doakan saya n baby selamat sihat sejahtera ye kengkawan...

Selasa, 13 Julai 2010

DEVASTATED!

Salam..

Hari Ahad lepas saya pi Gerik dgn Afiq n En Abah seperti yg telah saya uar2kan ari tu. ;p

Ingatkan nak pi sonok2 lah jenjalan dgn family..rupa2 nya saya hanya pegi untuk menghancurkan hati sendiri!Huwaa...

Alkisahnya begini...

Suamiku tu sebelum ni keje kat Air Tawar.Perjalanan dalam sejam lebih ckit dari Tapah. Tapi jln memang ok dan elok..kete pon tak banyak. Dah dua kali mintak tukar ke Kuala Woh, tapi tak dapat..tahun ni mintak lagi, tetiba macam magic pulak, ...dapat..itulah suami saya disuruh lapor diri kat Gerik sebab hidroelektrik perak, bos dia kat Gerik..

Sampai kat Gerik, masa lapor diri, bos dia pi tukarkan suami saya ke JOR(Cameron Highland) dengan alasan, :abang suami saya(BIL saya) keje kat Woh.So, takleh adik beradik satu post..kepala hangguk sungguh!(maap yer, bahasa kureng sopan)

Masalahnya, kalu tak bagi tukar, cakap jelah tak dapat. Ini tak, sesuka ati last2 minit tukar org begitu2 aje.Ingat JOR tu dekat ke?dahlah jalannya , masyaallah..kalu org naik Cameron ikut Tapah tahulah..mana tak risau hati sang isteri.Huwaa...dahla keje shif tau korang..Masuk pagi balik malam..masuk malam, balik pagi..memalam buta tu nak balik jalan yg macam tu...huhu..risau saya..

Saya memang sungguh sedih bila tau berita..Totally devastated..emotionally drain terus pastu..pi jenjalan Cameron pon langsung tak gembira..tengok pokok teh pon dah nampak sama taraf macam lalang aje..huhu..

Saya memang mengutuk berbakul2 la bos laki ku itu..kalu kena kat anak beranak dia baru tahu..dahlah dalam surat memang terang2 tulis WOH..last2 tak pepasal kena pi JOR..org lain sume terkejut..bo**ok sungguh!




Sabar...

Tarik napas...

Huhu....

Rabu, 7 Julai 2010

Grik?

Salam..

Saya tengah berpulun menghabiskan puasa nazar saya yang dah bertahun tu.Nazar tu nazar sepanjang selepas melahirkan Afiq. Nazar bersalin dsbg...adeh..salah sayalah, sapa suh nazar manyak2 kan?hihi..tapi yang Allah bagi pon manyak jugak.Syukur..

Saya dah berjaya menerai resepi kak hana : popcorn n hawaiian pizza.Jadik lah, tapi popcorn terlebih hangit caramel, pizza plak sebab malas nak roll,yang 1st je masak elok.Yang lain separuh masak.muahaha..

Moral : jangan malas beb!

Sekarang ni saya dah masuk 6 bulan.Lagi 3 bulan je nak bersalin.Erk!Macam tak ready jer taw..tapi tak sabar pon ada.hihi..Jantina lom tau lagi..Tunggulah dia kua dolu yer.. ;p

Saya tengah mengumpul ilmu nak ber'tandem nursing' ni. Saya doa sesangat dapat BF anak ke 2 ni dengan lebih jayanya lagik..doakan saya ye kalian!

Ujung minggu ni, En Suami ajak ke Grik sebab dia kena melapor diri kesana(dapat pindah Tapah, tapi lapor diri kat Grik.Pelik kan?).Saya kata "Grik?"..adeh..ujung dunia mana plak tu...
Saya ikut je, tapi kat Grik ada apa yek?Saya tanya En Suami, ada apa kat Grik.Jawapannya:


"ada utan banyak"

erk...

abislah saya pi melawat utan ke nanti?hehe..

Khamis, 1 Julai 2010

...

Salam..

Dah dua tiga hari niat nak menulis, tapi tak tertulis2 jugak..hihi

Takda kesempatan sebenarnya.Ni pons curik2 masa sebelum kena masuk relief kat kelas yang asik tido dari awal ku stat ajar, sampailah abes masa. Sampai merah2 lah mata dorang tido.Best gamaknya tido bila cikgu ngajar..tapi yerlah, baca pon tak tau, dah tingkatan 5. Cemana nak paham apa cikgu ajar,kan?kan?

Saya tingin amat nak menerai segala mak nenek resepi yang ada kat blog kak hana ni taw. Sedap2 sangat nampaknya..musti selera saya dan kak hana ni lebih kurang sama. Sebab apa je resepi dia, sumer saya minat amat..

Dahtu gambar nya meneyelerakan belaka.Jeles ku dengan DSLR mu kak hana! ;p

Semalam saya dapat lagik kerja baru.Sempena minggu kokurikulum plak..Saya kata kalu boleh bagilah ada sorang kak tu jadik ketua, sebab tahun lepas dia dah penah tolong handle. Sekali cikgu tu cakap, tak buley, sebab dia tengah perut besar..kesian dia..Erk..saya beza lebih kurang sebulan jer dengan dia taw...huwaaa....maybe dia tak pasan kot saya mengandung. Ingatkan saya memboyot kerana terlebih makan coklat agaknya..huhu

Nanti kalu saya dah terai resepi kak hana, saya upload kan gambarnya.Itupons kalu jadik lah..kalu ala2 macam pelik jer tu...pepahamlah yer..takkan nak upload..malu ah mak,nyah! :p

saya pi kels dolu!!

Ahad, 27 Jun 2010

Bila dah tak mabuk... ;P

Salam..

Hujung minggu nih, saya asik makan + masak+makan lagik..syiok sungguh.Hihi..memula saya masak satay ayam sebab mengenangkan yang bujang saya nan seorang itu saaangat suka makan satay. Sekali makan Afiq buley makan sampai 12 cucuk!Makanya masa saya buat tuh, memang rancang masak sesikit jer.Sebab saya mana penah masak satay.Penah tolong2 jer, masak sendiri memang tak penahlah.Nilah rupa satay tgh bakar..kami siap bawak kipas pi luar, biar kipas letrik yg kipaskan.hihi..



Memang berbaloi-baloi saya memasak satay sebab Afiq makan baaanyak..alkisahnya sebelum sempat bakar,Afiq dah mintak dah.."naktu, nak tu"..hehe

Yang bestnya, En Abah nak start api pon dekat setengah jam(En Abah memang fail bab ni.kiki)..sekali masak je Afiq makan dua (kanan,kiri)..En Abah jeling jer..keke..dahla menda sikit jer..Ni lah rupa anak teruna saya yg baru potong rambut..saya yg potong. Main hentam jer, terus dah rupa Temenggung Jugah anak Barieng, ada jugak iras2 Abu Bakar Elah!haha..



Pastu semalam saya try wat muffin.Bestlah wat muffin, dahla senang, macam masak cekodok jer.Tapi yg tak syoknya, saya kan pakai ovencap Butterfly yg guna api dapur tu..susah nak adjust api..muffin ku jadik keras gedegang, pastuh tak naik betul..tapi okeylah rasanya. Afiq pon makan tanpa buang2..hihi..







Bestkan bila dah tak mabuk?hehe..

Alhamdulillah..ada org mabuk sampai nak bersalin tau...

Tapi part yg tak best nya berat badan naik bagai kueh naik kena soda bikarbonat!hehe..malu nak letak gambar saya dah..saiz kena photoshop dolu!hehe

Isnin, 21 Jun 2010

Boleh Saya Bunuh Awak?!

Bolehkah saya bunuh saja awak?

Awak melawan cakap saya yer!

Siap kerling2 mata lagik, padahal awak yg salah!!

Kalu saya ada magic macam Harry Potter, nak je saya bagi cursed yag sangat digeruni diseluruh witchcraft..

........."AVDA KEDAVRA!!!".............

Itulah dialog yang ingin saya laungkan pada anak murid saya yang Bon**k semacam tadi. Saya dah warning, jgn tido. Salin nota. Kalu kena tangkap tido, akan saya cubit. Sekali kantoi dia tido, saya cubit lah. Geram dah ati ni. Boleh dia cakap "cis", pastu jeling saya , then siap cakap "tak nampak ke?" (dia konon2 pgang pensel menulis)..kepala hangguk ko mingung!amik ko..saya geram sungguh. Terpaksa menarik napas panjang supaya saya tak cakap apa2 perkataan yg akan menggugat ketenteraman baby dalam perut ni..I cursed u, u moron!

Sekian , terima kasih.

Ala, korang tak baca pon blog saya kan?kan? ;)

Kira saya mengarut apa pon tak pe kan?hehe...

Rabu, 5 Mei 2010

Saya adalah...

...gila menonton citer ini sekarang.

Korang tengok tak?

KBS WORLD (303) kol 9pm

Best korang...hihi





How can you tell the rain not to fall .. When clouds exist?
How can you tell the leaves not to fall .. When the winds exists?
How can you tell me not to fall in love .. When you exist?

Jiwang kan kata2 dia?Auwww...hehe

Selasa, 4 Mei 2010

No Mood

Salam..

Saya berasa seronok membaca blog org2 lain sebab macam takde pon cerita yang sedih2 pasal idup diorang.Asik gembira je..jadik, saya juga berasa gembira membacanya. Tapi saya cuma terpanggil nak tulis blog bila saya tida mood, geram, marah...

Saya memang takde mood gile2 ari ni..sampai skola terus plak di bagi tau saya kena duty utk ko-ko ptg ni.Dahlah utk kelab hoki yang menda pon saya tak tau. Yang best nya cikgu laki tu senang je cakap, bagi kuiz ke apa ker..hello?aku main hoki pon tak penah, toksahkan main, pegang kayu hoki sambil pukul bola pon tak penah tau tak!Mingung lah org yang menentukan saya masuk kelab permainan ni.

Saya dahlah memang sarat dengan rasa geram lagi benci di pagi2 hari ni. Saya kalu tensen2 ni nak nanges je rasa. Tapi kang org kata gile plak tetibe je nangis tak tentu pasal.Saya benci keadaan saya ni. Saya benci!!

.
Saya
.
Benci
.
Hari
.
Ini
.
Bikin
.
Saya
.
Mahu
.
Lari
.
dan
.
Lari
.
dan
.
Lari
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..................................

Ahad, 25 April 2010

Cerita DiPagi Hari

Salam..

Saya pagi2 ni terpanggil nak cerita pasal BF plak..Alkisahnya begini...

Saya ada sorang kawan yg baru balik dari maternity leave.Saya tanya lah, anak kuning tak?Dia kata Ya. Siap kena masuk wad lagi 2 hari..Saya pon citer lah saya kena masuk lagi banyak hari n anak saya kuning sampai sebulan baru turun..tetiba ada sorang kawan ni cakap, kalu anta hospital private, dia akan stop kan terus BF n bagi FM. Dia kata akan turun banyak..ow..saya sudah tak setuju part yang itu..

Pastu dia kata lagi, kalu deliver kat private, dia takkan bagi ibu to BF sebab masa tu badan kita masih panas, so susu kita akan panas..n eventually menyebabkan kuning bertambah teruk..dia kata lagi,Kalu pi kerajaan, mesti kena BF sebab katanya sepital kerajaan kata colustrum paling elok..

Saya berdiam diri dalam kedua2 situasi..kang cakap manyak2 org kata ku perasantan pandai lak kan.hehe..

Tapi anda2 yang benar2 mengerti,memahami dan menghayati tentang penyusuan susu ibu ni, pasti faham keadaan sebenarnya kan? :p

Semoga kita berada dalam lingkungan org yang cukup mengerti dan tak lah se-ignorance mana..okeh?Amin..

Rabu, 21 April 2010

Malu mak,nak..!

Salam..

Semalam saya ke klinik untuk scan + amik darah utk VRDL + scan. Tapi sebab staff nurse yg pakar bidang scan menscan ni tak dtg, saya cume kena pi di amik darah sajer. Owh, lama tak kena amik darah...ku rasa ngeri!Tak sakit pon tapi memang ngeri tau..tu pasal i tak jadik doktor u.. alasan org tak pandai belajar..hihi

Saya pi skali dgn SIL since dia pon ada check up kat klinik tu.Afiq telah tetibe melasak ya amt masa kat klinik.Adeh...lari sana, panjat sini, tumpahkan tong sampah mak geli nak kutip nak oiiii..kotor tu!..

Masa saya di amik darah, Afiq stay dgn SIL kejap. Masa saya kua dari bilik tu, dengar sayup2 macam suara emas anakku memanggil Mak!mak!..penat saya carik merata.Takde nampak pon budak busuk tu. Rupenya dia dalam bilik Doktor dgn SIL saya.Dr tak sempatlah cek SIL saya sebab Afiq dah lari keluar dulu!Adoi la anakku itu..

Pastu Afiq jelajah serata klinik time tunggu SIL pi amik ubat. Last sekali, berlaku perkara yang menterkezutkan saya. Masa Afiq tengah main ketuk2 pintu toilet kuat2, ada lah budak pompuan cina ni (baya2 AFiq jugak) datang main ketuk sama2. Afiq datang kat dia n angkat tangan nak pukul! Sempatlah saya halang. Tak pernahlah AFiq pukul2 org yang tak kenal tau..pastu mak budak tu panggil dia, dia pi lah kat mak dia..Afiq pulak tetiba pi ikut budak tu. N tetibe jugak Afiq tarik rambut budak tu dari belakang! Saya tak sempat tahan..yang tak best nye, muka mak budak tu adalah...M.A.S.A.M....malu mak, nak!


Walaupon begitu saya bersyukur anak saya sehat, aktif seperti biasa..Ada anak org yang terlantar tak leh berlari-larian begitu...kan?Betapa tabahnya ibu2 yg menjaga anak2 istimewa itu..jadik, saya kena lah terus bersabar. Tol tak? :p

Ahad, 18 April 2010

Sabar Itu Separuh Dari Iman..

Salam..

Saya baru lepas dinner sorang2 sambil tengok TV.Menu malam ni, Maggie celur + kuah pasta minggu lepas..takde selera nak makan nasik.Rasa nak muntah pon ada.Macam2 hal. Padahal kan, saya ni sejak Afiq kena jaundice dekat sebulan, saya kengkononnya insaf sesangat, tak mau makan makanan tak berkhasiat yg manyak sangat MSG.Tapi tengok, baru je 3 bulan, saya udah tak berapa nak insaf dah.Makan kopok..makan meggie..Huhu..

Saya sudah 3 hari tinggal berdua-duaan dengan Afiq.SIL pi jenjalan KL..saya nak balik kampong, tapi terpikir insiden kena tahan JPJ sambil drive + nenen Afiq...ngeri!

Saya jadi tak keruan bila takde org lain kat umah. Sungguh. Macam tahapahapa kan?Tapikan...kengkawan saya kan..kalu hubby dorang kursus kejap je pon sanggup import mak dari kampong tolong teman, tak pon ajak cikgu yang nak nak dara lagi ituh datang temankan. Jadi saya yang mengandung, tak larat, lembek, terlepek, laki tiada disisi mengada lebey! memang agak2 patot lah rasa tak keruan.Tol tak?Sila sokong okeh.hehe..

Bukan tak keruan sebab apa...Afiq sekarang akal sudah panjang..jadi ada bermacam2 idea nak membangkitkan kemarahan mak nya yang mithali ni taw...Tengahari tadi saya bagi makan nasik..Afiq main ludah2 je kat lantai.Saya assume dia tak mo dah. Pas saya dah bersihkan semua, tetiba Afiq pi kat meja makan n tarik saji ,”Acik,acik!”..adei..geram sungguh!Saya pi la amik yg baru.Baru dua tiga suap Afiq marah2 tak mo dah sambil jerit “acik!acik”.Maknya pon teruslah my blood go upstairs.Ku pon cakap “Ni acik lah ni!nak pe lagi?” .Ha, amik ko.Terkezut Afiq saya marah dia..terus makan pas tu..huhu..

Hobi Afiq menyepah umah..Paling tak tahan, suka tarik air kat atas meja makan n tumpahkan..pastu wat2 macam bukan dia yang buat.Siap cakap “tak...tak...” (lantak) dengan gaya tangn lagik tu.Pastu amik towel dia pi lap air tu, sambil cakap “pah, pah” (tumpah)..huwaaa...

Kalu saya sidai kain, Afiq tolong hulurkan, saya sidaikan..kira macam anak mithali lah kan.Masalhnya, bila saya tak amik dia tengah hulur (tak sempatlah weh..cepat sangat hulur!), Afiq pi campak baju tu kat pasir.Huwaa lagi...

Tadi tengah solat zuhur, Afiq ketuk kepala saya dengan botol bedak Pureen yang saiz paling besar tu..sakit gila weh..anak..anak..pastu korek2 muka mak dia ni..adeh..

umah toksah cakaplah bersepah tahap apa dah. Masa Afiq tido, saya kemaskan balik..Masak pon ala kadar je..yang Afiq suka makan je, saya masak.Untuk maknya, bedal je pape..

Saya lak, asik penat je. Padahal bukan buat pape pon. Tadi sebab saya rasa penat semacam, padahal baru pukul 11 pagi, saya bangun dan terus mengemop satu umah. Masa wat keje saya tak rasa penat pulak. Pelik kan?huhu..Afiq pon pe lagi, kemain sonok main air..asik2 nak tonggengkan baldi tu.Terpaksalah maknya dok lari sana sini supaya air tak tumpah..huwa...

Sekarang perangai baru Afiq adalah suka berbogel.Bogel sungguh.Tak mo pakai apa pon.Kalu dah potty train tu x pelah jugak.Kalu pakaikan jugak, kejap je, Afiq tanggalkan balik..

Sungguh menjaga anak ni kena penuh kesabaran dan kasih sayang..tapi saya ni sungguhlah tak penyabar..Camno?Kadang tu, saya dah macam putus asa, pujuk2 tak mo jugak dengar kata, saya baring je sambil tutup mata.Buatlah apa pon Afiq suko.Acik jahat kan?huhu..taulah saya sedang emosi macam gajah naik minyak je 24 jam..saya benci perasaan begini.Macam org yang leng long mentalnya je taw..

Letih, loya...pergilah kau cepat..Saya ada anak kecik nak dijaga nih..Sabar..datanglah semula padaku seperti mana dahulu..Emosi..stabilkanlah dirimu...saya dah hamper nak naik gilos nih!!

Selasa, 13 April 2010

SAYA Yg Berdosa..

Salam..

Semenjak dua menjak sy preggy yg kedua ni, saya telah menjadi sgt extra moody dari biasa. Little things can upset me A LOT!!Saya sgt tak suka perasaan begini sebab kalau org yg kenal saya mesti tau saya ni tak suka moody2 ni.Sy ni kire agak2 cerialah orag nyer.hehe..

Yang paling tensen nya adalah saya akan cepat jer naik darah kat anak2 murid saya.dahlah mengajar kelas ujung je.Jadi cepatlah saya geram kat perangai mereka itu yang sungguh "baik" sekali.

Kawan saya penahlah nasihat2 kan yang saya tak dengar pon!hehe jangan marah2, nanti anak dalam perut pulak jadi macam2..adeh...tak keruan saya..Tapi perangai anak murid saya amatlah menyakitkan jiwa dan raga.Huhu..

Saya marah pon bertempat..kalu dalam kelas asik lah melangak, berborak, tidor...camno tu?Dulu saya zaman sekolah, takut amat nak berborak dgn kwn. Nak mintak pinjam pemadam pon rasa takut sangat nak cakap. Kalu budak zaman sekarang, terutama cap cha ya nun alif dgn MIC tuh..Siap cakap kuat2 lagik.Macam lah saya ni tak mengajar kat depan..mulalah mulut saya tak makan saman memarah2 mereka itu.huhu..

Sekarang saya sedang cuba bersikap buat bodoh..mereka itu bukan anak saya pon..biarlah mereka ituberbuat begitu.Saya tegur limit 3 kali sahaja. Pastu nak buat jugak suka hati mak bapak korang lah..

Ya, memang berdosa perbuatan itu. Tapi saya dah tak larat nak tegur weh..nanti mulut saya cabul semacam!huhu

Khamis, 8 April 2010

Yeay!Jumaat!!

Salam jumaat sumer..

Saya suka ari jumaat.Walaupon keje saya berlambak2 tak siap lagi, saya hepi2 aje..esok bley golek2 dgn Afiq..

Afiq demam lagi..tapi dah turun ckit suhunya..Semalam Afiq tak nak nenen sebab mulut sakit..Kalu saya angkat baju tunjuk nak nenen, Afiq datang turunkan baju dan cakap "nanak nenen".Ceh, mak dah jual2 murah, tolak rezki plak ek.Hehe..

Semalam Afiq kena tipu dgn Cik Comah konon abah balik.Semata2 tak mau Afiq kacau main baling2 ayam goreng kat lantai.keke..Afiq tunjuk pintu.Kunci.Sah2 lah dah malam kan. Sekali Afiq cakap kuat2 kat saya, "ABAH ALIK !".Saya cakaplah, abah tak balik lah...syiannn dia..

Selamat bercuti kalian...enjoy!

Selasa, 6 April 2010

1 thn 5 bln

Salam..

Lama saya tak hapdate mile stone budak busyuk sorang tuh. Sekarang dah pandai cakap sikit2.Kire2 paham jugaklah ape dia cakap..

Air= air
Enyau = kucing
Bo =bola
minumminum = minum
tom = jom
tom = assalamualaikum (intonasi sebutan lain2 okeh.hehe)
aamm = makan

gigi pon dah bertambah lagi ~6 batang

Tapi semalam tengahari Afiq demam..

Huwaa...

hati saya ni pikir macam2 je kalu Afiq sakit..jauhkanlah Ya Allah dari segala malapetaka..Amin...

Ahad, 28 Mac 2010

33

Salam..

En Suami baru je menyambut besday yg ke-33 24 Mac ari tuh..Walaupon ari tuh dia tak wish pons besday saya, dan saya pon dah berniat jahat kata tak mo wish besday dia, akhirnya saya wish jugaklah...sebab saya kan istri mithali.Kan?kan?hehe..

Jadik ari ahad lepas, dalam kemalasan yang senantiasa ada yang amat, saya masaklah jugak kek sebijik..Dahla hamper2 hanget plak tu.Masakkan jugak lah jeli sikit..



Kire semapatlah konon2 potong kek bagai kan.Padahal masa besday saya ada org kesah?huaaaa


Abaikan En suami yg hanya bersinglet..baru balik keje..
O, saya nak wat pembetulanlah..upenya saya baru masuk 11 minggu pada minggu nih..silap perkiraan plak..hehe

Saya tak sabar lagi bilalah segala mabuk2 ini akan berakhir..sekali Allah tarik nikmat yg baru kire sikit, saya dah tak tentu hala sebab saya sukooo makan!

Rabu, 24 Mac 2010

Jenguk2 kembali

Salam..

Wah3...udah berapa lama saya tak hapdate blog ini.Tak de org rindu nak baca entri baru pon kan?hehe..

Banyak alasan saya sehingga tak bley update blog sket punya lama.
1. saya mabuk...huwaaa...
2. saya selalu letih tahap extreme even tido sampai 7-8 jam -->sampai bley tetido
sambil drive tau..huhu
3. saya bz kat sekolah sebab tahun ni saya S/U majlis sukan, jadik banyakkkk gile
surat n minit2 yang saya kena siapkan.

sekarang pregnancy dah masuk 11weeks..mabuk ada sedikit kurang..letih pon dah berkurangan..tapi saya amik supplement untuk tak letih..Boley ke ek?saya amik multivitamin. Sesapa tahu?

Selamat bertemu kembali yer..hari sukan dah lepas, jadik saya bley update di sekolah.hehe...

Sabtu, 27 Februari 2010

Home Alone

Salam..

Yap!Saya sedang home alone dgn Afiq dari Hari jumaat..Kire hari ni Home Alone 2 lah..hehe..

Saya kesian dekat Afiq sebab saya adalah mabuk sepanjang hari.Terlepek macam kain buruk dekat ruang tamu..Dasat sungguh saya kali ni..Saya ingat sudah bersedia dari segala segilah kan pregnen ni, sungguh tak terpikir akan mabuk begini(tak sedialah namanya tuh kan?hehe)

Afiq main sorang2 jer..saya teman lah sekejap2.Yang lebeynya saya dok terlepek je..Tapi ari ni sonok jugak wat aktiviti dgn Afiq:

1. Afiq tolakkan bakul kain yg nak sidai dari washing machine sampailah ke luar umah

2. Afiq tolong hulurkan baju kat saya, saya sidaikan..

3. Saya lipat baju, Afiq sepahkan balik...

4. Afiq bongkar baju dalam kotak baju dia, saya lipatkan balik

Kira nanti dah besar sket boleylah mak suh Afiq sidai baju kan?kan? hehe..

Afiq dah pandai banyak menda sekarang. Kadang2 saya je tak perasan..antaranya:

1. Bukak sendiri gril kalu nak kua.Siap panjatlah demi nak bukak tombolnya

2. Kalu suruh amik barang, dah faham dah

3. Kalau suruh simpan barang kat tempat yg sepatotnya pon dah boleh dah

4. kalu saya tanya "Afiq nampak tak botol air mak?" cepat2 dia kunun2 pi carik, walaupon kat tempat yg tak sesuwei--->bawah kusyen sofa.hehe..

Owh, ari khamis ari tuh kan, sy tengok citer industan, "JAB WE MET"..best ar..ensem lah Shahid Kapoor.Macam jatuh cinta plaks..hehe..(apakah kaitan perenggan ini dgn keseluruhan entri?keke)

Selasa, 23 Februari 2010

Emosi Tak Stabil

Salam..

Saya adalah dalam mode emosi-tak-stabil.

Kejap2 sedih tak pasal2..

Kejap2 hepi macam apa..

Sungguh, sy rasa bagai org gila!

Panangan pregnen kali ni adalah agak mencabar..Nipple juga adalah sakit bila Afiq nenen. Tapi acik tahankan jua..ku ingin terus menenenkan budak masam itu sampai dia sendiri nak stop.amin...loya saya juga sungguhlah mengada2.Masa pregnen si Afiq, sy buley makan tahap tak sedar diri apa aje.Sekarang, pikir pasal makanan pon leh wat saya mabuk..nasib sy buley lagik masak. Kalu tak, mati kering lah SIL sy tak makan kat umah.hehe..pastu sekarang sy selalu penat melampau padahal saya bukannya wat pe pon..sungguh mengada2 badan saya kali ini..huhu...

Saya sedang tensen (makna-kata-sy-mood tada-baik-lor) nih..3 & 4 Mac saya kena hantar budak ke Trolak. Perjalanan sejam. Kena tunggu dari kol 8-5 ptg..saya mesti penat gila!Dahla dekat maghrib baru saya dapat jumpa Afiq..huhu..dan paling best, TAK BOLEY CLAIM okeh.Maknanya, cikgu yg hantar, hantar saja dengan penuh keikhlasan hati.Iyerlah sangat ikhlas. Kalu takat anta pastu balik tak pe jugak.Ni tercongok macam bodo kat skola tu dari pagi sampai petang.Pastu 2 hari berturut2 lak tu!Apalah sengal sangat keje cikgu sekarang?huhu..

Sekarang sy kena jaga budak sukan pulak...fengsan lah saya di petang2 hari, dengan penat-yang-tak-tau-nape ni...huhu...

Sabtu, 13 Februari 2010

SAENG IL CHUKHA-AE!!

Saeng il chukha-ae hawazah shi...

Otanjobi omedeto...

Happy birthday to myself...

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dgn limpah kurnianya maka saya masih lagi mampu bernafas pada saat ini, setelah masuk 27 tahun hidup di muka bumi ini....

Cheh, ayat takleh tahan!hehe..

Ya, ari ni adalah besady sy yg ke- 17 27..rasa baru semalam saya amik SPM..(tipu..tipu...) hehe..

alhamdulillah syukur sgt dikurniakan segala nikmat hidup selama 27 tahun ni..
Terima kasih juga buat kengkawan yg wish birthday saya ni..walaupon saya tak wish birthday anda..saya tak tahu bile..hehe..

Tapikan...




Org yang patotnya paling dekat dgn saya kan...

Tak wish pon...

Tadi dia ada..



Ni dah pi keje n takkan balik sampai Ahad next week..

Tak wish pon kat saya..








Tiap2 tahun begitu..




tak pelah..

Maybe i'm not that special to him..

Enough said.


Selamat bercuti kalian...
Saya nak pi lap air mata kejap tekan2 mesin basuh, basuh cd Afiq.Sok nak balik kg..

Ahad, 7 Februari 2010

MasaM..

Saya hari ni rindu sama teruna itu.Dah dua hari cuti, saya bangun pagi2 sambil cium2 bau masam nya. Tapi ari ni dah skola.Jadiknya bgn pepagi tadi, sampailah time nak pi keje dah, teruna itu tak bangun lagi..sy cium2 jugak, tapi sebab idung sumbat (selsema lagik!) maka saya tak dapat cium bau masam itu..oh..rindunya saya...sungguh lah menjadi ibu ni menyebabkan saya suka pada benda2 yg tak patot org yg normal suka.hehe..

Dalam sebulan ini, sy asik termabuk2 aje..nak kata mengandungi, rasanya tak pon..pasal baru jer pas period..tadik sy mula meloya2 lagik.kalu mengandung tu, berbaloibaloi lah jugak.Kalu tak, chett!buang karan.keke..

Weekend ini saya tak kemana2..hanya mengulit anak berdua sahaja dirumah.Lakiku seperti biasa..kerja..kerja..kerja..kayanya idak jugak

Sedey weh tinggal sorang2..tapi sebab dah biasa, saya kontrol macho je tinggal malam2 berdua dgn Afiq.Afiq tido jer, saya pon paksa2 diri tido.Takut ma..

Umah memang macam tongkang pecah. Saya kemas satu, afiq punggah satu..lelama, saya biarkan jer..dah tido teruna tu, baru saya kemas..pheww..

Tapi saya adalah hangin bila org kata saya tak buat kerja.Umah sepah2.Kurang hassam punya org!Tau tak saya ni sepanjang hari, sekali pon tak de landingkan diri ini?saya siap masak popia, panggang ayam,buat apple bread,sapu lantai, lipat baju, sidai baju.Sorang2 okeh!dengan "pertolongan" dari teruna saya lagik.Eyy..geram sungguh saya.saya taulah umah anda itu mungkin lah kemas gila.Yang umah saya ni pulak sepah kots dari mata anda.Hangen acik taww..huhu..

Sekian buat kali ini kalian..jumpa lagik dilain hari bila saya rasa nak meroyan lagik..hehe

Sabtu, 30 Januari 2010

Ya!Memang saya yang salah...

Saya nak mengadu domba ni kalian...
Semalam saya ikut SIL pi mandi laut kat Teluk Batik.Sy dapat tau last minit.Tetibe SIL dah dtg umah nak jemput kami.Sy kelangkabut bersiapkan Afiq sebab sy tak yah bersiap, main aci dan pakai jer ..jadik masa nak tggalkan umah, sy tak dan n terlupa nak cabut plug2 brg letrik kat umah.SY tak cabut plug rice cooker, washing machine..plug freezer n fridge memang tak cabutlah kan..

Sekali masa balik, umah tak de current. Ingatkan trip biasa.Dah naikkan main switch pon, tetap takda api jugak.Terpaksalah tipon TNB.Bila pakcik2 TNB dtg (masa tu dah dkt 11.50 mlm),dorang cek2, dia kata ada dua menda dlm fuse box tu yg terbakar. Dan rege menda tu mahal..satu regenya seratus lebeh..ada dua makanya dah dua ratus lebey..dgn upah lagik..aduhai..jadik pakcik TNB kata dia takleh buat.Barang takde. Kena tunggu wireman yg buatkan.Kire bukan under TNB dah la..jadik sy masih menunggu wiremen datang lah ni..

Segala EBM Afiq dalam freezer terpaksalah saya buang..rasanya dekat 100oz jumlah semua sekali.Sayangnya!!!
Walaupon Afiq dah tak mo EBM, saya perlukannya untuk keyakinan diri saya sendiri.hehe..yerlah, kalu saya pregnen ke kan, manatau kot2 Afiq nak pulak EBM tu kan.hehe..

Saya risaukan keadaan barang letrik saya tuh..washing machine sangt penting bagi saya yang tak suka basuh baju ni ..huwaa...freezer...fridge...

Jadik sy ingin membuat pengakuan disini, ya, memang saya yang salah..saya yang tak tarik segala mak nenek plug barang letrik tu..kalau rosak, memang padan muka saya...huwaaaaaaa

Rabu, 27 Januari 2010

MotherHood means..

1. No more tido petang2 hari lepas balik keje sampai rasa pening2 sebab terlebih tido.

2. Sleepless nite. Until you feel you can sleep throughout the day-12 hours straight-during your working time.

3. No more baju baru for you. well, at least not more than 3 pairs a year..slalu 3 pairs a month.hehe..Well, we mothers didn't to be that 'vogeh' anymore lah! (macamlah saya penah vogue pons!keke)

4. worrying about your EBM stock..prffff

5. Worrying about that little human being more than you worry about yourself

6. Harga laptop 1900.Kata saya: mahalnya!!!manada duit taw..
Medela Freestyle RM1600 . Kata saya: okeh lah harga tuh kan?kan?

7. masak setiap pagi untuk hero ituh.. masa bujang: biskut kan ada!

8. go to work everyday with bedak Baby Johnson on your face.Only.Nothing more.Nothing less.

9. Going ga-ga over healthy food for the little one.Me?meggi pon ok apa?

10. going a little bit insane now and then.. (now and then ka?mcm selalu jer..keke)

11. Praying every night : Ya Allah, lenakanlah anakku tidur malam ni..janganlah dia meragam...

12. Korean drama series??Nah, sleeping is alwayssss better. :p

13. there's a reason for you to go home early everyday~ just to gaduh2 with that little hero of yours. :p

14. Senantiasa menahan sabar..**sabarkah daku?keke*

15. there's alaways someone between you and hubby **wink**

16. Being in love all the time~with the same person~even he's so busuk comot masam nakal n more.

17. Learning to let someone leaning on you when your whole life, you've always leaning on someone else

18. Being happy after all the hardworks, tantrums, anger, sadness...

19..can't think of anything to add..but surely, motherhood is a journey that no one should miss..
Love it, live it guys!

Selasa, 26 Januari 2010

**SpEecHless**

Serius.

Tak tau nak tulih ape.Asik2 mengadu domba je kat blog ni kan.Bosan pulak org nak baca. hehe

Owh, semalam saya ada rasa agak2 Vangga **mode : idung kembang kempis**

Sebabnya?Sekolah saya dolu tersenarai dalam 20 sekolah SBT.hehe..padahal dah berapa tahun yang lalu dah.. :p

nampak tak dalam page depan tu..lencana kaler ijau.Yang ada tulis S. T. F tuh..vangga saya.Walaupon saya bukan pelajar yg buley di vangga kan.muahaa

Afiq sudah beransur pulih..Alhamdulillah..setelah 8 hari demam.Gilos lama.Adeh..

Esok bos saya a.k.a pengetua akan pindah sekolah.Meanings next week kami dapat bos baru..seram weh..

Khamis, 21 Januari 2010

Bila Si Dia Tak Sehat..

Hati saya akan pikir macam2..

Saya akan rasa tak tentu arah..

Aiseh, macam bercinta plak kan?hehe..

Tapi tulah rasanya bila Afiq tak sehat.Afiq demam dari ari isnin.Tadi baru pi klinik sebab dah lama sangat rasanya demam. Ubat demam berlambak lagi ada kat umah ni sebenarnya. Tak penah demam tinggi macam ni (38.9!), tu pasal saya ada xtra risau.

Nape kan, saya rasa asik demam jer anak saya tau.Org lain saya tgk elok je.Jeles i taw.

Cepat2 sehat Afiq yer..
Mak ni ketaq lebey..
Nasib muda lagik, kalu tak, mau hypertension mak.hehe

Jumaat, 15 Januari 2010

Akhirnya!

Salam...

Oho, rupenya ada org ingat saya pandai wat CD ek.hehe..okey, sebenarnya tak pandai pon tau..saya baru jer nak cube-try-test **wink**

Tadi SIL bawak Afiq balik ke kg Abah.Jadi saya amik peluanglah pi betulkan balik paln CD Afiq arituh..CD pertama yg saya buat adalah GAGAL sebab husset tak cukup ketat.Getahnya sikit sangat saya letak.Jadiknya bila Afiq pee pee, kua menngalir kot tepi.hehe..

So, CD yang kedua ni saya panjangkan gusset nya dan pendekkan lagi pinggangnya..maka siaplah CD yg kedua..rupanya macam ni..

Ni bahagian dalam..(sori gambar kabur..nape ntah kamera ku itu..harus campak dalam longkang ni)

Lepas siap yg kedua ni, saya tak puas hati, gusset masih tak cukup panjang.Pastu pinggang punya getah huduh gile la plak tau..

Makanya saya wat yaf ketiga.Akhirnya..BERJAYA!Saya pakaikan kat Afiq tadi, alhamdulillah, tak bocor..(Acik dah basuh dulu kain tuh sebelum jahit tau..hehe)

Saaaangat jimat tau kalu buat sendirik..ini kira2 nya secara kasar..

1 meter flannel :RM4.50
10 ela getah : RM4.50
1 meter zap-on :RM2.50
Tuala (insert dalam):RM5.00

bahagian water proof saya guna sluar uniform keje En Suami yg dah tak muat sebab perut udah muncit ituh dipakai.Tak lah water proof sangat, tapi bolehlah dari tak ada kan..hehe..PUL laminate manada jual kat kedai.Kalu sy tanya kat KAMDAR kang pekerja dia akan anggap saya ni makcik yang mengada2 dan macam bagus pulak.keke

Sangat jimat kan kalia?nKalian wat lah kire2 sendirik yer..acik tak suke matematik.hehe..1 meter kain flannel leh dapat dua helai CD.Kalu beli yg dah siap, paling murah saya penah beli, RM25 kot..tu pon insert dalamnya, sangatlah tak best langsung..jadik, kalu berminat, kalian try lah jahit sendirik.Berbaloi-baloi! Flannel ni sangat mudah dijahit dan dipotong.Dia tak jenjalan macam kain lain.Kire sesuwei teramat sangat untuk orang yang jahit comots2 macam acik.Huwaa.Saya sangat suke..

Selamat mencuba! :p

Selasa, 12 Januari 2010

Afiq @ 1 thn 3 bln..(almost..)

Salam..

Afiq sekarang dah jalan hampir 90% lah.Tak de dah merangkak2. Tapi cakap tak pandai lah..ada beberapa perkataan je dia boleh lah sebut, walaupon macam tak serupa je kan.hehe:
1. Hello : eiiyoo
2. Abah : bah, bah
3.Cik Comah : mah..mah
4.Allahu akbar : Awwa

Sedey tau, Afiq tak mau panggil mak pon.Bila saya takde baru lah nanges2 panggil emm mak..huhu..

Sekarang Afiq dah pandai marah2 sambil baling2 barang.Geram acik taw.Sape lah yag ajar ni tau.(**aksi buat2 tanya..keke**)

Anyway citer lak pasal keje ku yg terbantut tuh kan.Akhirnya siap baju puteri Islam.hehe..pastu cloth diaper setakat jahit tapi tak siap lagik..hehe..

Jumaat, 8 Januari 2010

SEPI

Salam..

Lama saya menyepi..

Korang rindu tak?muahaha..mestilah tak, kan?hehe

Saya ada macam2 alasan nak bagi.Antara sebab sy menyepi adalah:
1. Afiq diserang cirit birit tahap lembik punya.Dasat dari yg biasa.hampir2 masuk wad...Saya bermandi air mata je tiap waktu.Lembik tol saya,kan?

2. pas Afiq, saya pulak cirit birit...(geng lah dgn mu Lia...)

3. Sekarang, sy tengah terseliuh kaki lak.Jadi wat keje lambat segala..

Sadis tak..
Hari pertama sekolah, saya tergelincir kat tangga on the way nak pi assembly.Tak penah terseliuh seumur idup, tetiba terseliuh.Dapat MC 2 hari..huhu..saya berterima kasih amat dengan kawan2 yg tolong waktu saya menjalankan aktiviti 'gymnastic' kat tangga tu..TQ kak Nor, kak ina, kak didie..jasamu dikenang...

Pendek kata, cuti tahun ni, eh, thn lepas(2009) adalah cuti yg penuh dgn asik sakit2 saje..dugaan btol.hehe

Akher cerita, langsung terbengkalai keje sy ..menjahit-->ilek. menanda PEKA--> haram.

Alasan yg sy leh bagi, AFiq sy jaga sensorang taw..kalu inchek suami ada leh ar..<-- Saya memang hebat mencipta alasan.hehe..

By the way, Afiq langsung tak mo nenen EBM saya.Akhirnya EBM itu akhernya menjadi tukun kat dalam peti es saya.Nak buang,sayang..nak wat mandi susu, takde bath tub pulak.hehe..Afiq bagi signal nak baby baru ke ek?hehe..

Tapi saya masih mengepam kat sekolah.Nak menambahkan koleksi tukun saya kat peti es.hehe..

Kalau korang lah, mengepam lagi tak?
 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea