Sabtu, 30 Januari 2010

Ya!Memang saya yang salah...

Dicatat oleh wuzz_in di 3:50 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Saya nak mengadu domba ni kalian...
Semalam saya ikut SIL pi mandi laut kat Teluk Batik.Sy dapat tau last minit.Tetibe SIL dah dtg umah nak jemput kami.Sy kelangkabut bersiapkan Afiq sebab sy tak yah bersiap, main aci dan pakai jer ..jadik masa nak tggalkan umah, sy tak dan n terlupa nak cabut plug2 brg letrik kat umah.SY tak cabut plug rice cooker, washing machine..plug freezer n fridge memang tak cabutlah kan..

Sekali masa balik, umah tak de current. Ingatkan trip biasa.Dah naikkan main switch pon, tetap takda api jugak.Terpaksalah tipon TNB.Bila pakcik2 TNB dtg (masa tu dah dkt 11.50 mlm),dorang cek2, dia kata ada dua menda dlm fuse box tu yg terbakar. Dan rege menda tu mahal..satu regenya seratus lebeh..ada dua makanya dah dua ratus lebey..dgn upah lagik..aduhai..jadik pakcik TNB kata dia takleh buat.Barang takde. Kena tunggu wireman yg buatkan.Kire bukan under TNB dah la..jadik sy masih menunggu wiremen datang lah ni..

Segala EBM Afiq dalam freezer terpaksalah saya buang..rasanya dekat 100oz jumlah semua sekali.Sayangnya!!!
Walaupon Afiq dah tak mo EBM, saya perlukannya untuk keyakinan diri saya sendiri.hehe..yerlah, kalu saya pregnen ke kan, manatau kot2 Afiq nak pulak EBM tu kan.hehe..

Saya risaukan keadaan barang letrik saya tuh..washing machine sangt penting bagi saya yang tak suka basuh baju ni ..huwaa...freezer...fridge...

Jadik sy ingin membuat pengakuan disini, ya, memang saya yang salah..saya yang tak tarik segala mak nenek plug barang letrik tu..kalau rosak, memang padan muka saya...huwaaaaaaa

Rabu, 27 Januari 2010

MotherHood means..

Dicatat oleh wuzz_in di 5:41 PG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
1. No more tido petang2 hari lepas balik keje sampai rasa pening2 sebab terlebih tido.

2. Sleepless nite. Until you feel you can sleep throughout the day-12 hours straight-during your working time.

3. No more baju baru for you. well, at least not more than 3 pairs a year..slalu 3 pairs a month.hehe..Well, we mothers didn't to be that 'vogeh' anymore lah! (macamlah saya penah vogue pons!keke)

4. worrying about your EBM stock..prffff

5. Worrying about that little human being more than you worry about yourself

6. Harga laptop 1900.Kata saya: mahalnya!!!manada duit taw..
Medela Freestyle RM1600 . Kata saya: okeh lah harga tuh kan?kan?

7. masak setiap pagi untuk hero ituh.. masa bujang: biskut kan ada!

8. go to work everyday with bedak Baby Johnson on your face.Only.Nothing more.Nothing less.

9. Going ga-ga over healthy food for the little one.Me?meggi pon ok apa?

10. going a little bit insane now and then.. (now and then ka?mcm selalu jer..keke)

11. Praying every night : Ya Allah, lenakanlah anakku tidur malam ni..janganlah dia meragam...

12. Korean drama series??Nah, sleeping is alwayssss better. :p

13. there's a reason for you to go home early everyday~ just to gaduh2 with that little hero of yours. :p

14. Senantiasa menahan sabar..**sabarkah daku?keke*

15. there's alaways someone between you and hubby **wink**

16. Being in love all the time~with the same person~even he's so busuk comot masam nakal n more.

17. Learning to let someone leaning on you when your whole life, you've always leaning on someone else

18. Being happy after all the hardworks, tantrums, anger, sadness...

19..can't think of anything to add..but surely, motherhood is a journey that no one should miss..
Love it, live it guys!

Selasa, 26 Januari 2010

**SpEecHless**

Dicatat oleh wuzz_in di 9:07 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Serius.

Tak tau nak tulih ape.Asik2 mengadu domba je kat blog ni kan.Bosan pulak org nak baca. hehe

Owh, semalam saya ada rasa agak2 Vangga **mode : idung kembang kempis**

Sebabnya?Sekolah saya dolu tersenarai dalam 20 sekolah SBT.hehe..padahal dah berapa tahun yang lalu dah.. :p

nampak tak dalam page depan tu..lencana kaler ijau.Yang ada tulis S. T. F tuh..vangga saya.Walaupon saya bukan pelajar yg buley di vangga kan.muahaa

Afiq sudah beransur pulih..Alhamdulillah..setelah 8 hari demam.Gilos lama.Adeh..

Esok bos saya a.k.a pengetua akan pindah sekolah.Meanings next week kami dapat bos baru..seram weh..

Khamis, 21 Januari 2010

Bila Si Dia Tak Sehat..

Dicatat oleh wuzz_in di 2:37 PG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Hati saya akan pikir macam2..

Saya akan rasa tak tentu arah..

Aiseh, macam bercinta plak kan?hehe..

Tapi tulah rasanya bila Afiq tak sehat.Afiq demam dari ari isnin.Tadi baru pi klinik sebab dah lama sangat rasanya demam. Ubat demam berlambak lagi ada kat umah ni sebenarnya. Tak penah demam tinggi macam ni (38.9!), tu pasal saya ada xtra risau.

Nape kan, saya rasa asik demam jer anak saya tau.Org lain saya tgk elok je.Jeles i taw.

Cepat2 sehat Afiq yer..
Mak ni ketaq lebey..
Nasib muda lagik, kalu tak, mau hypertension mak.hehe

Jumaat, 15 Januari 2010

Akhirnya!

Dicatat oleh wuzz_in di 6:12 PG 4 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam...

Oho, rupenya ada org ingat saya pandai wat CD ek.hehe..okey, sebenarnya tak pandai pon tau..saya baru jer nak cube-try-test **wink**

Tadi SIL bawak Afiq balik ke kg Abah.Jadi saya amik peluanglah pi betulkan balik paln CD Afiq arituh..CD pertama yg saya buat adalah GAGAL sebab husset tak cukup ketat.Getahnya sikit sangat saya letak.Jadiknya bila Afiq pee pee, kua menngalir kot tepi.hehe..

So, CD yang kedua ni saya panjangkan gusset nya dan pendekkan lagi pinggangnya..maka siaplah CD yg kedua..rupanya macam ni..

Ni bahagian dalam..(sori gambar kabur..nape ntah kamera ku itu..harus campak dalam longkang ni)

Lepas siap yg kedua ni, saya tak puas hati, gusset masih tak cukup panjang.Pastu pinggang punya getah huduh gile la plak tau..

Makanya saya wat yaf ketiga.Akhirnya..BERJAYA!Saya pakaikan kat Afiq tadi, alhamdulillah, tak bocor..(Acik dah basuh dulu kain tuh sebelum jahit tau..hehe)

Saaaangat jimat tau kalu buat sendirik..ini kira2 nya secara kasar..

1 meter flannel :RM4.50
10 ela getah : RM4.50
1 meter zap-on :RM2.50
Tuala (insert dalam):RM5.00

bahagian water proof saya guna sluar uniform keje En Suami yg dah tak muat sebab perut udah muncit ituh dipakai.Tak lah water proof sangat, tapi bolehlah dari tak ada kan..hehe..PUL laminate manada jual kat kedai.Kalu sy tanya kat KAMDAR kang pekerja dia akan anggap saya ni makcik yang mengada2 dan macam bagus pulak.keke

Sangat jimat kan kalia?nKalian wat lah kire2 sendirik yer..acik tak suke matematik.hehe..1 meter kain flannel leh dapat dua helai CD.Kalu beli yg dah siap, paling murah saya penah beli, RM25 kot..tu pon insert dalamnya, sangatlah tak best langsung..jadik, kalu berminat, kalian try lah jahit sendirik.Berbaloi-baloi! Flannel ni sangat mudah dijahit dan dipotong.Dia tak jenjalan macam kain lain.Kire sesuwei teramat sangat untuk orang yang jahit comots2 macam acik.Huwaa.Saya sangat suke..

Selamat mencuba! :p

Selasa, 12 Januari 2010

Afiq @ 1 thn 3 bln..(almost..)

Dicatat oleh wuzz_in di 9:34 PTG 4 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Afiq sekarang dah jalan hampir 90% lah.Tak de dah merangkak2. Tapi cakap tak pandai lah..ada beberapa perkataan je dia boleh lah sebut, walaupon macam tak serupa je kan.hehe:
1. Hello : eiiyoo
2. Abah : bah, bah
3.Cik Comah : mah..mah
4.Allahu akbar : Awwa

Sedey tau, Afiq tak mau panggil mak pon.Bila saya takde baru lah nanges2 panggil emm mak..huhu..

Sekarang Afiq dah pandai marah2 sambil baling2 barang.Geram acik taw.Sape lah yag ajar ni tau.(**aksi buat2 tanya..keke**)

Anyway citer lak pasal keje ku yg terbantut tuh kan.Akhirnya siap baju puteri Islam.hehe..pastu cloth diaper setakat jahit tapi tak siap lagik..hehe..

Jumaat, 8 Januari 2010

SEPI

Dicatat oleh wuzz_in di 4:50 PG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Lama saya menyepi..

Korang rindu tak?muahaha..mestilah tak, kan?hehe

Saya ada macam2 alasan nak bagi.Antara sebab sy menyepi adalah:
1. Afiq diserang cirit birit tahap lembik punya.Dasat dari yg biasa.hampir2 masuk wad...Saya bermandi air mata je tiap waktu.Lembik tol saya,kan?

2. pas Afiq, saya pulak cirit birit...(geng lah dgn mu Lia...)

3. Sekarang, sy tengah terseliuh kaki lak.Jadi wat keje lambat segala..

Sadis tak..
Hari pertama sekolah, saya tergelincir kat tangga on the way nak pi assembly.Tak penah terseliuh seumur idup, tetiba terseliuh.Dapat MC 2 hari..huhu..saya berterima kasih amat dengan kawan2 yg tolong waktu saya menjalankan aktiviti 'gymnastic' kat tangga tu..TQ kak Nor, kak ina, kak didie..jasamu dikenang...

Pendek kata, cuti tahun ni, eh, thn lepas(2009) adalah cuti yg penuh dgn asik sakit2 saje..dugaan btol.hehe

Akher cerita, langsung terbengkalai keje sy ..menjahit-->ilek. menanda PEKA--> haram.

Alasan yg sy leh bagi, AFiq sy jaga sensorang taw..kalu inchek suami ada leh ar..<-- Saya memang hebat mencipta alasan.hehe..

By the way, Afiq langsung tak mo nenen EBM saya.Akhirnya EBM itu akhernya menjadi tukun kat dalam peti es saya.Nak buang,sayang..nak wat mandi susu, takde bath tub pulak.hehe..Afiq bagi signal nak baby baru ke ek?hehe..

Tapi saya masih mengepam kat sekolah.Nak menambahkan koleksi tukun saya kat peti es.hehe..

Kalau korang lah, mengepam lagi tak?

Sabtu, 30 Januari 2010

Ya!Memang saya yang salah...

Saya nak mengadu domba ni kalian...
Semalam saya ikut SIL pi mandi laut kat Teluk Batik.Sy dapat tau last minit.Tetibe SIL dah dtg umah nak jemput kami.Sy kelangkabut bersiapkan Afiq sebab sy tak yah bersiap, main aci dan pakai jer ..jadik masa nak tggalkan umah, sy tak dan n terlupa nak cabut plug2 brg letrik kat umah.SY tak cabut plug rice cooker, washing machine..plug freezer n fridge memang tak cabutlah kan..

Sekali masa balik, umah tak de current. Ingatkan trip biasa.Dah naikkan main switch pon, tetap takda api jugak.Terpaksalah tipon TNB.Bila pakcik2 TNB dtg (masa tu dah dkt 11.50 mlm),dorang cek2, dia kata ada dua menda dlm fuse box tu yg terbakar. Dan rege menda tu mahal..satu regenya seratus lebeh..ada dua makanya dah dua ratus lebey..dgn upah lagik..aduhai..jadik pakcik TNB kata dia takleh buat.Barang takde. Kena tunggu wireman yg buatkan.Kire bukan under TNB dah la..jadik sy masih menunggu wiremen datang lah ni..

Segala EBM Afiq dalam freezer terpaksalah saya buang..rasanya dekat 100oz jumlah semua sekali.Sayangnya!!!
Walaupon Afiq dah tak mo EBM, saya perlukannya untuk keyakinan diri saya sendiri.hehe..yerlah, kalu saya pregnen ke kan, manatau kot2 Afiq nak pulak EBM tu kan.hehe..

Saya risaukan keadaan barang letrik saya tuh..washing machine sangt penting bagi saya yang tak suka basuh baju ni ..huwaa...freezer...fridge...

Jadik sy ingin membuat pengakuan disini, ya, memang saya yang salah..saya yang tak tarik segala mak nenek plug barang letrik tu..kalau rosak, memang padan muka saya...huwaaaaaaa

Rabu, 27 Januari 2010

MotherHood means..

1. No more tido petang2 hari lepas balik keje sampai rasa pening2 sebab terlebih tido.

2. Sleepless nite. Until you feel you can sleep throughout the day-12 hours straight-during your working time.

3. No more baju baru for you. well, at least not more than 3 pairs a year..slalu 3 pairs a month.hehe..Well, we mothers didn't to be that 'vogeh' anymore lah! (macamlah saya penah vogue pons!keke)

4. worrying about your EBM stock..prffff

5. Worrying about that little human being more than you worry about yourself

6. Harga laptop 1900.Kata saya: mahalnya!!!manada duit taw..
Medela Freestyle RM1600 . Kata saya: okeh lah harga tuh kan?kan?

7. masak setiap pagi untuk hero ituh.. masa bujang: biskut kan ada!

8. go to work everyday with bedak Baby Johnson on your face.Only.Nothing more.Nothing less.

9. Going ga-ga over healthy food for the little one.Me?meggi pon ok apa?

10. going a little bit insane now and then.. (now and then ka?mcm selalu jer..keke)

11. Praying every night : Ya Allah, lenakanlah anakku tidur malam ni..janganlah dia meragam...

12. Korean drama series??Nah, sleeping is alwayssss better. :p

13. there's a reason for you to go home early everyday~ just to gaduh2 with that little hero of yours. :p

14. Senantiasa menahan sabar..**sabarkah daku?keke*

15. there's alaways someone between you and hubby **wink**

16. Being in love all the time~with the same person~even he's so busuk comot masam nakal n more.

17. Learning to let someone leaning on you when your whole life, you've always leaning on someone else

18. Being happy after all the hardworks, tantrums, anger, sadness...

19..can't think of anything to add..but surely, motherhood is a journey that no one should miss..
Love it, live it guys!

Selasa, 26 Januari 2010

**SpEecHless**

Serius.

Tak tau nak tulih ape.Asik2 mengadu domba je kat blog ni kan.Bosan pulak org nak baca. hehe

Owh, semalam saya ada rasa agak2 Vangga **mode : idung kembang kempis**

Sebabnya?Sekolah saya dolu tersenarai dalam 20 sekolah SBT.hehe..padahal dah berapa tahun yang lalu dah.. :p

nampak tak dalam page depan tu..lencana kaler ijau.Yang ada tulis S. T. F tuh..vangga saya.Walaupon saya bukan pelajar yg buley di vangga kan.muahaa

Afiq sudah beransur pulih..Alhamdulillah..setelah 8 hari demam.Gilos lama.Adeh..

Esok bos saya a.k.a pengetua akan pindah sekolah.Meanings next week kami dapat bos baru..seram weh..

Khamis, 21 Januari 2010

Bila Si Dia Tak Sehat..

Hati saya akan pikir macam2..

Saya akan rasa tak tentu arah..

Aiseh, macam bercinta plak kan?hehe..

Tapi tulah rasanya bila Afiq tak sehat.Afiq demam dari ari isnin.Tadi baru pi klinik sebab dah lama sangat rasanya demam. Ubat demam berlambak lagi ada kat umah ni sebenarnya. Tak penah demam tinggi macam ni (38.9!), tu pasal saya ada xtra risau.

Nape kan, saya rasa asik demam jer anak saya tau.Org lain saya tgk elok je.Jeles i taw.

Cepat2 sehat Afiq yer..
Mak ni ketaq lebey..
Nasib muda lagik, kalu tak, mau hypertension mak.hehe

Jumaat, 15 Januari 2010

Akhirnya!

Salam...

Oho, rupenya ada org ingat saya pandai wat CD ek.hehe..okey, sebenarnya tak pandai pon tau..saya baru jer nak cube-try-test **wink**

Tadi SIL bawak Afiq balik ke kg Abah.Jadi saya amik peluanglah pi betulkan balik paln CD Afiq arituh..CD pertama yg saya buat adalah GAGAL sebab husset tak cukup ketat.Getahnya sikit sangat saya letak.Jadiknya bila Afiq pee pee, kua menngalir kot tepi.hehe..

So, CD yang kedua ni saya panjangkan gusset nya dan pendekkan lagi pinggangnya..maka siaplah CD yg kedua..rupanya macam ni..

Ni bahagian dalam..(sori gambar kabur..nape ntah kamera ku itu..harus campak dalam longkang ni)

Lepas siap yg kedua ni, saya tak puas hati, gusset masih tak cukup panjang.Pastu pinggang punya getah huduh gile la plak tau..

Makanya saya wat yaf ketiga.Akhirnya..BERJAYA!Saya pakaikan kat Afiq tadi, alhamdulillah, tak bocor..(Acik dah basuh dulu kain tuh sebelum jahit tau..hehe)

Saaaangat jimat tau kalu buat sendirik..ini kira2 nya secara kasar..

1 meter flannel :RM4.50
10 ela getah : RM4.50
1 meter zap-on :RM2.50
Tuala (insert dalam):RM5.00

bahagian water proof saya guna sluar uniform keje En Suami yg dah tak muat sebab perut udah muncit ituh dipakai.Tak lah water proof sangat, tapi bolehlah dari tak ada kan..hehe..PUL laminate manada jual kat kedai.Kalu sy tanya kat KAMDAR kang pekerja dia akan anggap saya ni makcik yang mengada2 dan macam bagus pulak.keke

Sangat jimat kan kalia?nKalian wat lah kire2 sendirik yer..acik tak suke matematik.hehe..1 meter kain flannel leh dapat dua helai CD.Kalu beli yg dah siap, paling murah saya penah beli, RM25 kot..tu pon insert dalamnya, sangatlah tak best langsung..jadik, kalu berminat, kalian try lah jahit sendirik.Berbaloi-baloi! Flannel ni sangat mudah dijahit dan dipotong.Dia tak jenjalan macam kain lain.Kire sesuwei teramat sangat untuk orang yang jahit comots2 macam acik.Huwaa.Saya sangat suke..

Selamat mencuba! :p

Selasa, 12 Januari 2010

Afiq @ 1 thn 3 bln..(almost..)

Salam..

Afiq sekarang dah jalan hampir 90% lah.Tak de dah merangkak2. Tapi cakap tak pandai lah..ada beberapa perkataan je dia boleh lah sebut, walaupon macam tak serupa je kan.hehe:
1. Hello : eiiyoo
2. Abah : bah, bah
3.Cik Comah : mah..mah
4.Allahu akbar : Awwa

Sedey tau, Afiq tak mau panggil mak pon.Bila saya takde baru lah nanges2 panggil emm mak..huhu..

Sekarang Afiq dah pandai marah2 sambil baling2 barang.Geram acik taw.Sape lah yag ajar ni tau.(**aksi buat2 tanya..keke**)

Anyway citer lak pasal keje ku yg terbantut tuh kan.Akhirnya siap baju puteri Islam.hehe..pastu cloth diaper setakat jahit tapi tak siap lagik..hehe..

Jumaat, 8 Januari 2010

SEPI

Salam..

Lama saya menyepi..

Korang rindu tak?muahaha..mestilah tak, kan?hehe

Saya ada macam2 alasan nak bagi.Antara sebab sy menyepi adalah:
1. Afiq diserang cirit birit tahap lembik punya.Dasat dari yg biasa.hampir2 masuk wad...Saya bermandi air mata je tiap waktu.Lembik tol saya,kan?

2. pas Afiq, saya pulak cirit birit...(geng lah dgn mu Lia...)

3. Sekarang, sy tengah terseliuh kaki lak.Jadi wat keje lambat segala..

Sadis tak..
Hari pertama sekolah, saya tergelincir kat tangga on the way nak pi assembly.Tak penah terseliuh seumur idup, tetiba terseliuh.Dapat MC 2 hari..huhu..saya berterima kasih amat dengan kawan2 yg tolong waktu saya menjalankan aktiviti 'gymnastic' kat tangga tu..TQ kak Nor, kak ina, kak didie..jasamu dikenang...

Pendek kata, cuti tahun ni, eh, thn lepas(2009) adalah cuti yg penuh dgn asik sakit2 saje..dugaan btol.hehe

Akher cerita, langsung terbengkalai keje sy ..menjahit-->ilek. menanda PEKA--> haram.

Alasan yg sy leh bagi, AFiq sy jaga sensorang taw..kalu inchek suami ada leh ar..<-- Saya memang hebat mencipta alasan.hehe..

By the way, Afiq langsung tak mo nenen EBM saya.Akhirnya EBM itu akhernya menjadi tukun kat dalam peti es saya.Nak buang,sayang..nak wat mandi susu, takde bath tub pulak.hehe..Afiq bagi signal nak baby baru ke ek?hehe..

Tapi saya masih mengepam kat sekolah.Nak menambahkan koleksi tukun saya kat peti es.hehe..

Kalau korang lah, mengepam lagi tak?
 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea