Sabtu, 31 Oktober 2009

Aktiviti Hari Sabtu Afiq

Dicatat oleh wuzz_in di 6:20 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Sekarang Afiq semakin pandai 'mengemas'..bagus..bagus..lagilah mak syg kan?kan?Mula2 tolong 'kemas'kan barang2 pam mak..pastu gigit2 apa yg patot..


Dah bosan, Afiq buang2 lah apa yg patot kan..tetiba Afiq nampak lemari ni macam menarik jer taw..
sambil memandang2 kot2 ada org marah ke kan..
Afiq pon masuk lah dalam lemari tu.Mesti byk yg menarik tuh..








Oh memang pon..tengok, Afiq sanga gembira sudah mengeluarkan rete benda Abah ni taw..Afiq sukee!Afiq suka! :p



Demi menyelamatkan rete benda, Abah telah menayangkan anggur yg best. Afiq mana boley tgk makanan, mestilah Afiq nak!nak!
p/s: besarnya serombong kapal mu nak..kekeke

Afiq terus kuar lah untuk meng 'grab' anggur tuh..ohoho..sedapnya..





Afiq yg malas bangun ni pon sanggup berdiri demi anggur itu!




Wah3..sedapnya..bagi mak sket,buley?
Lepas tu Afiq main jentik2 lalat dengan Abah..best ke?tak yahlah mak beli Ridsect lain kali..okey ke?keke





Akhirnya selepas mak kemas rete abah Afiq tuh,




mak pon cepat2 lah menutup pintu..






baru selamat, okeh?

Fuh!Selamat satu kali..lain kali nak offer Afiq ape lagi ni..asik 'mengemas' ajer kejenya..kekeke
Okey, Afiq dah bengang2 mak tak layan dia, asik ber'blogging' jer kan.hihi...Adios!

Khamis, 29 Oktober 2009

Bosan...

Dicatat oleh wuzz_in di 9:37 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Salam..

Saya busan menunggu En Suami balik dari kg. Saya sdg menunggu dlam kete.Jadi sempat memblogging sambil mengisi gambar tak cantik saya..muka baru balik keje nih..tadi mengepam dapat 6 oz..wah3..lama tak dapat byk tu taw..hehe...okies, Selamat Bercuti kalian..

p/s :Bagaimanakah ingin memujuk para suami yg kedekut nak berjoli makan angin sewktu weekend ek?Ku ingin bersejuk2 di Cameron..hu3..tapi masih gagal memujuk loh..

Rabu, 28 Oktober 2009

EBM ku..

Dicatat oleh wuzz_in di 6:32 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Kisah nak membeli keta semalam sudah berakhir, kerana En Suami tak bagi..hu3..takpe lah..mungkin lum rezeki saya kan..

Sy baru sudah membaca blog kak su Lunatots..pelik nak panggil akak, cuma beza setahun jer.hihi..

Kak Su citer pasal dia mengepam kolostrum nya.Since sy bercadang merancang untuk kembali memboyot lagi tahun depan, sy asik teringat stok EBM Afiq di rumah..kalu saya mengandung lagi, saya berasa risau takut2 susu akan stop.SEBABnya??Org lain ada jer..?

Sebab saya rasalah, pada pendapatan saya lah, saya ini seorang yg tak menentu hormonnya. Senang kata hormon tak berapa stabil lah..sebabnya, bila nak datang period je, mulalah susu merudum tahap terjun tiruk punya. Bayangkan kalu mengandung?Mesti lagi dasat kan?

Sekarang EBM Afiq yg sy tak kire betul2 tuh, adalah dalam anggaran, 65 oz kot..tu pon bulannya berbeza2..ada yg expired bln 12 nanti..So, kalu saya ditakdirkan mengandung lagi saya sepatutnya menyedarkan diri dari sekarang untuk mula mengumpul stok lagi, dan lagi dan lagi..

Sekarang afiq minum dalam 7-9oz..sy dapat masa pam kat skola pon 7-9 oz jer..jadiknya, agak2 kalian lah, dimanakah harusku mencari top up untuk menyimpan itu?Adess...

Bila pikir2, jadi ala2 tensen pulak taw..SIL saya slalu kata susu saya tak cukup. Afiq nak lagi. Saya rasa mungkin cara pemberian yg salah..Afiq akan dibaring kan dan botol akan tegak hampir 80 darjah, jadi susu akan mengalir laju, dan si anak akan menghisap lebih dari yg sepatotnya..Cemana nak bagi tau ek?..

Sekarang Afiq memang makan dgn banyak dan kurang nenen. Saya susah hati kerana Afiq tak mau minum.Kalau air masak, toksah haraplah. Jadinya saya bercadang akan membuat @ membeli sebanyak2 nye jus atau vitagen untuk Afiq..Kalu minum kurang makanya, uk uk akan keras..adess lagi...

saya harap dapatlah sy merungkai masaelah EBM sy ini..Akan sy usaha lagi. Aja!Aja! Fighting!Gambate kudasai hawazah-san!!

Maap, terletak plak dialog bercakap dgn diri sendiri..kikiki..

Selasa, 27 Oktober 2009

Arghhhh..

Dicatat oleh wuzz_in di 8:18 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Tajuk itu menggambarkan perasaan sy sekarang ni.Sy kena marah dgn suami kerana kena saman lagi sekali.Ari tu bulan 6, sekarang bln 7 punya pulak..saya dah ak bawak laju dah kat jln tu, masalah nya Bulan 7 masa tu, sy lom tau lagi tu kawasan saman ekor!

Yang syoknya, kawan2 sekolah saya pon dah ada 2,3 kali kena saman kat tempat yg sama, dan dorang tak penah bayar pon!org yang baik a.k.a mingong macam saya je yg akan bayar. Yang b**** nya polis pi letak menda kamera tu kat situ pe hal nya. Tau tak tu jalan lurus, and if you drive 60km/h on that road, you will definitely cause heavy traffic tau tak!manada org bawak 60km/j kat situ..saya bawak 80km/j sebab tak nak org lain marah dgn saya!

Kalau kalian nak tau walaupon korang tak tanya pon , saya ni jenis bawak keta slow2 punya. Kat highway pon sy slalu bwk 80-90 km/j sahaja okeh. Meanings, sy ni bukan minah rempit pon tau..hu3..

Saya nak beli keta baru.Saya nak, saya nak, saya nak jugak. Kalu kena saman pon takde sapa nak kesah. Kereta saya, sapa nak kesah kan?

MyVi okey kan?i think i can afford it..600++ kan? Tapi down payment,kena lah korek2 kat bank2 simpanan ku itu..

5k cukupkah sebagai downpayment?kang ku korek semua,mana nak korek if jadi pape kan?

Argh..tensen...

Isnin, 26 Oktober 2009

Pak Puji

Dicatat oleh wuzz_in di 8:07 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Afiq sekarang sangat suke dipuji..kalu dia berdiri sendiri dan sy kata, pandai sambil tepuk tgn, dia akan tersengih gumbira sampai jatuh2 la kaedahnya.hehe..

Pastu kalu sy tanya "gigi mana gigi?"
Bila dia tunjuk, saya pun kata "pandai.." sambil tepuk tgn, bukan main lagi sukanya dia..sampaikan sekarang, kalu saya tanya, gigi mana? Afiq akan tepuk tgn sambil sengih2 padahal tak tunjuk gigi pon lagi.Wah3, pak puji sungguh anakku itu. kekeke kalu nak tau, Pak Puji itu adalah gelaran dalam bahasa Bangkahulu (sy org Bangkahulu okeh)bagi org yg suka dipuji.hehe..

Inilah gambar2 mamat yang pak puji ini..


Nampak gigi besar itu..inherited from his mom lah..kekeke...

ini gambar dgn walker nya tu..


Sejak semakin terer ni, siap lari2 lagi..tapi jalan idak jugak..he2..

En Suami balik sekejap esok..dia dah request nak pizza..



seperti diatas..Bukanlah pizza sgt sebenarnya, main campak2 aje.he2..

Aci tak kalu sy masak ptg ni?Esok tinggal panaskan aje.Ku takut tak sempat masak..kempunan lak En. Suami kang..he2..

Smalam Afiq makan banyak..try resepi dalam rancangan masak2 org puteh tu..sedap jugak rupanya.Jangan kan Afiq, mak Afiq pun suko!he2..Sy try resepi ayam yang di gorang sket pastu masuk dalam oven..sedap korang..

Okeh, kerana tgk gambar pizza, terus sy jadik lapar!Apakah? :)

Ahad, 25 Oktober 2009

Afiq @ 1 tahun

Dicatat oleh wuzz_in di 8:49 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam...

@ 1 tahun,
Afiq belum tahu sudah jalan lagi..
Tapi ku rasa memang sudah patot2 tau jalan. Sebab Afiq sudah boleh berdiri sendiri..kalu kita sorak2, siap boleh ber sehati berdansa lagik. hehe..

Tapi last week sudah pandai main Push-To-Walk walker nye itu. Sebelum ni Afiq tolak dgn jalan guna lutut jer. Sekarang dah lari2 dgn walker tu. Siap boleh buat kona baring lagik.Wah3 anak mak..

Dah pandai babab org..kalau sy cakap "amboi..biasa dia", terus dia pukul diri dia sendiri jugak.Pastu saaangat suka gigit mak. Kalu dihalang menanges2 dia..geram...

TAk sabar nak tunggu Afiq pandai jalan..
Mak nak bawak Afiq jalan petang2 taw..
Nak ajak Afiq tanam pokok kat keliling umah kita..
Nak bawak Afiq jalan2 keliling umah sambil siram pokok kita yang hidup segan mati tak mahu tu....
Nak tunjuk Afiq, inilah "cabai.."
inilah "betik"
inilah serai"
inilah "pucuk ubi"

Seronok kan, sayang..
TAk sabarnye mak..

Cepat jalan ye sayang..


Ahad, 18 Oktober 2009

Rancangan Hari Ini

Dicatat oleh wuzz_in di 3:53 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya merancang ingin:

1. hantar Afiq gi cucuk 1tahun arini..

2. Pastu terus gi TESCO carik ketam murah2..

3. arini tak pose, jadi nak carik kek kat KING's

4. Nak belikan mainan /baju sempena besday Afiq

TAPI...

1. Mampukah sy men'drive' kan diri dengan Afiq menjerit di sebelah?

2. Mampukah sy berhati kering kalu Afiq terpekik2 kat TESCO karang?

3. Mampukah sy menahan jelingan mata pengunjung TESCO yg akan mengutuk acik comots sy kerana membiarkan anak melalak2?

Kita nantikan saja nanti,okeh!hehehe

HyperStimulation

Dicatat oleh wuzz_in di 3:32 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Saya bercuti selama 3 hari sempena Deepavali ni. Tapi sekali pon sy tak mengepam. Saya cukup kagum dgn ibu2 yg mengepam pada setiap hari dan waktunya pulak adalh tengah2 malam.Saya sampai sekarang, penah sekali jer bangun malam dan mengepam. Itu pon ntah berapa bulan yg lepas.Sekarang dah dapat FS tapi sy tak penah lagi bgn malam untuk mengepam. Begitu jugak hyperstimulation.Tak penah lagi sy lakukan dirumah.

Untuk pengetahuan kalian,bagi yg tak tau la taw hyperstimulation ni adalah untuk "menipu" badan kita yg kita mahukan lebih banyak susu.So, kita stimulate kan breast untuk 10min kemudian rest 10min dan samung lagi mengepam hingga cukup sejam. Kira kita mengepam on and off selang 10 minit.Saya teruja nak try hyperstimulation masa sy masih pakai Avent manual.Sekarang dah dapat FS sy tak dapat pulak melakukannya.hu3..sedih..Saya baca dlm majalah Pa&Ma pasal sorang doktor cantik kalian... yg berjaya menyusukan lebih 2 thn..dia kumpul 265x40z EBM dlm freezer dia. Bayangkanlah dgn kesibukan seorang doktor kan...rahsia nya, dia melakukan hyperstimulation!udahla dia sambung master lagi, dgn keje kat hospital lagi,on call lagi...hebat kan?

Saya gagal mengepam di tengah malam adalh kerana:
1. susu sy tak keluar pon..sekadar 5-6 titik ajer..

2. asal sy bangun jer, automatik Afiq akan bangun.Camno?

3. Afiq terjaga selang 1-2 jam pada waktu malam untuk menyusu.Walaupon kdg2 tu banyak nyonyot jer, bukan isap betol2..geram...

Saya juga gagal buat hyperstimulation dirumah (sy wat kat skola!hu3) kerana:
1. Afiq sangat suka pada FS sy. Nak tarik, nak cabut, nak gigit..hrmmmm

2. Waktu siang, Afiq takleh nampak sy duduk dkt sofa, dia sendri akan dtg, selak baju untuk nyonyot..takleh tengok mak dia senang sikit.hehe..kadang2 kat umah org pon dibuatnya mcm tu..malu acik taw..

3. waktu Afiq tido siang pulak adalah waktu sy membuat keje umah.Jadinya saya lebih pentingkan memasak dan sebagainya dari mengepam..


Kesimpulannya, itulah alasan2 tak logik yg dapat sy utarakan..sy memang teringin nak pam and etc sewaktu dirumah. Tapi bagaikan tak dapat sy mengatasi halangan2 tersebut.hu3..

Tapi sy nak kuatkan semangat supaya saya dapat mengepam sambil buat keje umah..akan ku try nanti..

Doakan sy dapat terus mengepam dan menyusukan Afiq sampailah umur Afiq 2thn ek..tapi saya merancang ingin berusaha mendapatkan adik Afiq pulak tahun depan.Any comment?

Sabtu, 17 Oktober 2009

Kek Birthday

Dicatat oleh wuzz_in di 8:07 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Ari jumaat lepas, sy berusaha jugak membuat kek untuk Afiq. Cadangnya nak beli jugak, tapi Cik Coma sakit jadi tak tega aku meninggalkan Aiq dgn dia. Dari pagi sampai malam asiklah terperap dalam bilik n tak makan apa2 selama dua hari. Ku tanya apa pon tak jawab. Jadi baiklah aku hantar ke kampung. Moga lebih bahagia disana.

Jadi semalam sy pon buatlah projek meng'icing' kan kek coklat ku itu. Dahla Afiq asik menanges tak tentu pasal. Tak boleh dilaang sikit, menanges. Dah tu sil sy mesti angakt dan bawak jalan2. Ku takot pengsan aje. 2 ari tak makan, kalu saya...ermm..ntahla.Kot dah ter mati la kot.

Jadi selepas bertungkus lumus, begini lah rupa kek birhday afiq... Ada dua, tapi satu lagi ku dah masukkan dlm fridge. Yang itu ada tulis HappY Birthday.



ngerikah?kekeke

maklumlah..amatur...


Ni gambar Afiq tersenyum pagi tadi selepas nanges2..napelah anakku yg seorang ni..sentimental betol!
(sila abaikan tarikh itu okeh)





Khamis, 15 Oktober 2009

Happy Birthday!!

Dicatat oleh wuzz_in di 8:05 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Afiq sayang...

Selamat Hari Jadi...

Semoga panjang umur..

Selamat murah rezeki...

Membesarlah jadi anak yg soleh...

Aminnn....

Jangan nanges2 selalu ek...

Rabu, 14 Oktober 2009

Besday !

Dicatat oleh wuzz_in di 7:16 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Kawan2..esok adalah besday Afiq. Tak sangka dah setahun umur anak saya.Sebenarnya besday Afiq adalah pada 3.01 am 16/10/08..mulalah saya nak mengungkit perihal kelahiran Afiq.hehe..

Alkisah nya pada 14/10/08, saya masih pi sekolah dgn perut memboyot lagi.Patutnya EDD adalah pada 9/10..kirenya saya dah ter over due sebanyak seminggu..kawan sy yang EDD 8/10 sudah selamat bersalin 28/9 pon. Saya jugak masih gagah drive balik kg sorang2(cik abang tak dapat cuti raya.huhu)dari Tapah -Behrang..dekat2 sejam jugak..eh, dah terkeluar topik lak.

Pada 14/10 tu, saya balik sekolah dgn kakak n anak sdara. Sekali kereta Satria ku tetibe mati enjin kat traffic light. Memang sangatlah bengang sebab kena hon byk2 kali, sebabnya emergency light langsung tak leh pasang sebab bateri out terus padahal baru jer ganti bulan sebelumnya. At last setelah dimaki hamun dgn ramai org yg tak paham keadaan sebenar tu, adalah budak india yg tolong tolak keta saya dan panggilkan mekanik. Rupe2 nya,alternator dah rosak, jadi bateri tak leh recharge.Paham ka?Ku pon tak paham.hehe..

Jadi saya terus amik cuti pada 15/10 sebab ingatkan keta siap lambat. Lagipon 15/10 tu En. Suami off jadi dia ada kat umah..pagi 15/10 tu sy memang ada check up kat klinik. Nurse sume geleng2 pale, yelah, tak bersalin2 jugak.hehe..saya terus kena rujuk DR sebab dah teroverdue seminggu. saya pi TESCO dolu sebab mak saya ada kat umah, umah lak tak de makann langsung.Sempat lah saya meround TESCO dulu.hehe..Sampai kat poliklinik, Dr check and kata sy okeh, jadi dia bagi lagi 2 hari. Kalu tak kuar jugak, kena induce lah..Saya takot amat. saya nak bersalin normal.huhu..pastu Dr suh nurse scan perut saya. Nurse tu bisik2 dgn Dr. Saya dah risau, "kenapa anak ku ni?".Dr kata air ketuban sudah sikit. Ah sudah, bertambah dup dap hati saya..sy dirujuk terus ke hospital...

Sampai kat hospital, saya di sahkan punya banyak lagi air ketuban. So doktor kata Dont worry. Baik Dr tu kalian. MAnis je muka dia taw..lega saya..Ptg tu sempat teman suami pi mandi sungai..

Malam tu, sy tgk TV dgn mak n En Suami. Mak saya sudah risau sebab takut kena czer.Mak saya urut2 perut sy sambil kata "esok ari kamis, keluar lah cepat..elok kuar ari khamis"..kelakar je sy rasa. Anak sy mulalah mengeliat2 dgn kuat nya. Jap ke kanan, jap ke kiri..

Pas mak sy masuk bilik, sy tunggu En Suami solat isya'. Baru nak duduk tetiba rasa air panas kua. ingatkan terkencing taw. Sy cek kat toilet, duduk je kat toilet bowl tu, kua lagi air.Sy agak2 teruja dan bersyukur sebab tak yah induce.hehe..Saya bagitau En Suami n Mak. Mak kata lambat lagi tu..Sy lak pi solat isya' lagi (jahat kan solat lambat..huhu) masa tu, tapi solat duduk takut air kua lagi. Saya suh En Suami tido dolu sebab takut saya bersalin pagi2 buta. Kang tak cukup tido lak..

Sementara suami tido...



















Saya bagai nak gila menahan sakit!

Sakit datang selang 5 minit. saya masih tak nak gi Hospital sebab ingatkan lambat lagik. Bayangkan kua tanda kol 11 mlm, kol 12 dah sakit selang 10 minit.Akhirnya selepas sy asik meneran ingatkan meneran nak kua tuut taw sy terus kejut suami dan bagi tau mak sy nak pi hospital dah..

Dalam keta saya meneran byk x10 kali taw..sampai je kat hospital kol 2.30 am, misi suh sy tukar baju dan kencing dalam bekas spesimen. Sy mmg rasa tak mampu nak mengeluarkan air kncing dah masa tu..saya meneran lagi dalam toilet. Bukan saja meneran taw, tapi sebab tetiba datang meneran sendiri..misi dah risau sy lama dalam toilet. Kenalah marah sebab sy meneran.huhu..mana ku tahu..marah org je taw..benci!

naik katil utk cek bukaan, terus misi jerit "baby in perineum!!"Misi suh sy katup kaki..upanya kepala Afiq dah nak terkeluar..misi gunting jugak sebab takut baby lemas..padahal lagi sekali dua teran dah kua patotnya..

Pas teran ntah berapa kali (tak ingat nak kire dah, asal kua ajer..kekeke) FAiq pon kua..alhamdulillah..tapi..










sakitnya...














jahit!!!tak de bius2 okeh. Jahit idup2 okeh.














dekat kol 4 sy pon dah kua dari labour room. terus bagi nenen kat AFiq..bahagia nya masa tuh...


















Terima KAsih Ya Allah, mengurniakan seorang cahaya mata padaku..panjangkan umur dia Ya Allah...sihatkan dia Ya Allah...JAdikanlah dia org yg beriman Ya Allah....






MAaplah panjang pulak...


Saya takde pon paksa suh baca kan?kan?kan?hehe....








Ahad, 11 Oktober 2009

Afiq....

Dicatat oleh wuzz_in di 9:14 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Hari ini sy ke sekolah dgn hati yg berat..mode*mata berkaca-kaca*
Afiq muntah2 malam tadi..aku tido pon asal lelap mata aje..Afiq tak ley tido. Asik2 terjaga. Tiap kali terjaga akan muntah..lepas muntah akan menanges. Lepas menanges dia tak mau tido..

Ironi nya, sy tak tau apa yg org sumbat ke tembolok dia okeh. Sepanjang hari semalam dari kol 8 lebih sampai kol 5 lebih, SIL ku dah bawak dia balik kg..saya ingatkan akan bawak dia kejap aje, so saya bekalkan bubur shj. EBM tak bagi since my SIL didn't care about it (before this penah bagi and my EBM end up basi~moral:rugi aje bagi). Bayangkanlah tak nenen dari pagi sampai ptg. Sian Afiq..tapi dorang bagi makan lah untuk elak dia lapar kan..so, sy pon tak tau apa dia makan..My other SIL said, nothing 'special' pon..macam biasa bagi biskut jer..hmmm..

Pagi tadi sy kol lah SIL, katanya dah tak muntah, tapi dah cirit pulak....hati saya...

















nak balik!!!!!!




Tunggu mak ye sayang..mak mintak maaf..Mak pon tak tahu kenapa Afiq jadi macam ni..
Since my son is shared with other people..what can I say..

Sihatkanlah anakku segera Ya Allah...

Sabtu, 10 Oktober 2009

Perlukah Cantik?

Dicatat oleh wuzz_in di 9:01 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam...
Saya terpanggil (panggil?) untuk menulis nih lepas tgk rancangn Tangkap Muat Kat Astro Ria tadi. Kisahnya pasal acik yg nama Rudita itu, seorang housewife yg ptg kan anak2 n husband dan mengabaikan dirinya sendiri. Suami dia nak dia berubah jadi lebih trendy dr sekarang.

Okey, lepas dia make up bagai, jadilah cantik.(tapi bagi sy nape nampak biasa ajer?oopsss)



Sebenarnya kan, sy pon macam acik tu jugak tau. Sy sanggup membeli barang untuk Afiq dgn rege ribu riban pon, tapi kalu untuk saya sendiri..ermm...40 ringgit punya baju pon sy rasa mahal taw..

Kalu nak tau, seumur hidup sy, saya tak penah pakai lipstik masa pegi keje. Saya adalah wanita yg amat tak suka bersolek. Saya pegi sekolah cuma tepek sunblock cap SunPlay (sy pentingkan kesihatan okeh..kang Cancer kulit kang..hehe) kemudian sy tepuk2 sket bedak Baby Johnson's Afiq yg sy beli masa mengandung Afiq dulu..Kemudian sy spray minyak wangi, pastu terus gi keje..Jadi sy memang tak de men tacap2 sebarang benda kaat atas muka sy. Suami sy ada suruh sy ber mekap. Tapi sy dengan penuh tak solehah nya kata taknak. Alasan: Bermekap untuk suami ajer boley. Jadi kalu pi keje bukan abg nampak taw.okeh ka alasanku?hehe..

jadi berbalik kepada tajuk kita pada hari ini humang aih..skema! , adakah penting?Bagi sy, bila sy kenal dgn org yang baik hati, muka dia yg pada 1st impression sy dia biasa2 jer pon boley jadi cantik lepas tgk perangai yg cantik itu.Tapi kalu kenal dgn org yg cantik, tapi pas tgk perangai dorang yg tak berapa cantik tu, terus sy rasa dorang tak cantik...

Kesimpulannya, bagi sy kecantikan atau bercantik2 itu tak penting sangt. Yang penting adalah hati yang bersih nan suci. Tapi tak salah nak bercantik2.Asalkan berpada. Nasihat sy, jangan jadi mcm sy okeh. Sy tak suka bercantik2 sebab sy rasa macam semua org akan pandang sy kalau sy bercantik2. Itu sebenarnya hanyalah perasantan sy sahaja. Sapa nak tengok sy?kekeke

Ni gambar sy time keje.Mesti tak selera anak murid sy tgk muka mots sy kan?hehe..acik tak kire, mukaku mots atau tidak, kene dgr apa cikgu cakap okeh!Cukup diktator tak?hehe..


okeh, ku sign off dolu!Eppy sunday!

Jumaat, 2 Oktober 2009

Dicatat oleh wuzz_in di 6:55 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Setelah dua hari sy terperuk kat umah sebab demam tahap badan lembik punyer, sy pons kembali ke sekolah pada hari Khamis. Otw ke skola sy rembat makan Agel Cal satu. Takut supply susuku merudum terlalu cipan sgt. Risau jer dgn stok susuku yg susah nak bertambah tu. Asik2 berkurang jer. Tapi Ya Allah, aku bersyukur masih ada rzeki untuk Afiq sampai sekarang. Sy harap akan terus ada hingga ke waktu2 mendatang sampai Afiq 2 thn. Aminnn...

Tadi kawan skolah ku berminat ingin membeli FS. Ku amatlah menggalakkan. Susu tgh byk (baru mula keje pas pantang), memang berbaloi baloi membeli FS. Ku amat sukeeee menggunakan Medela Freestyle ini. Ku boleh mengepam sambil buat macam2. Dan tgn ku taklah letih lagi okeh. Walaupon kdg2 ku malas mengepam, tapi ku cuba jugak mengepam 3x di sekolah, walaupon hasilnya hanyalah..

7oz..

Paling byk

9 oz...

Tapi takpe..syukur Ya Allah..ada jgk rezeki anakku. Ada jgk yg tegur, “eh sikitnya!”

Aduss!

Menusuk hati okeh!

Bagi seorang ibu yg menyusukan anaknya dgn susu ibu sahaja, apabila ada yg mengkomplen susu kite sikit,kita akan terasa okeh..hangpa tau tak berapa lama ku mengepam nak dapat yg ciput tu pon?Hangpa tau tak perit wo nak makan segala mak nenek yg leh tambah susu yg tak sedap itu?

Maaflah, bunyik mcm emosional ajer. Hehehe..biasa mak sy yg kata susu sy sikit. Sedey taw acik..mak sy kata anak sy tak kenyang lah, tak cukup minumlah..huwaaaa...penat taw sy usaha..dah byk tuh je dapat nak wat gimana..huwa...

Apa pon, sy sgt suke +syg+muahss my FS okeh. Hopefully my FS akan dapat digunakan sampailah anak yg seterusnya...dan seterusnya...dan sterusnya...dan seterusnya.......dan lagi dan lagi dan lagi...hehehe...

Lagi 13 hari Afiq cukup setahun..Moga adalah rezeki Afiq untuk terus BF dgn sy sampai birthday yg kedua..

Sy masih tak sehat mana, tapi Alhamdulillah maseh mampu meneruskan idup dgn gumbira..


Ahad ni ada open house kak zuriyah, cikgu kat skola sy. Teruja sgt nak pergi..taulah sy ni kaki umah terbuka. Tapi gimana mau bawak Afiq?huhu..

Time kat UM dolu, pantang ada umah terbuka, tak kire lah memana syarikat pons, sy pegi.Haha..buruk perangai kan?

Saya punya umah terbuka?Urm..no comment..ku nak buat, tapi En Suami tak bg, sebab dia takda disini..

Any suggestion?



Sabtu, 31 Oktober 2009

Aktiviti Hari Sabtu Afiq

Salam..

Sekarang Afiq semakin pandai 'mengemas'..bagus..bagus..lagilah mak syg kan?kan?Mula2 tolong 'kemas'kan barang2 pam mak..pastu gigit2 apa yg patot..


Dah bosan, Afiq buang2 lah apa yg patot kan..tetiba Afiq nampak lemari ni macam menarik jer taw..
sambil memandang2 kot2 ada org marah ke kan..
Afiq pon masuk lah dalam lemari tu.Mesti byk yg menarik tuh..








Oh memang pon..tengok, Afiq sanga gembira sudah mengeluarkan rete benda Abah ni taw..Afiq sukee!Afiq suka! :p



Demi menyelamatkan rete benda, Abah telah menayangkan anggur yg best. Afiq mana boley tgk makanan, mestilah Afiq nak!nak!
p/s: besarnya serombong kapal mu nak..kekeke

Afiq terus kuar lah untuk meng 'grab' anggur tuh..ohoho..sedapnya..





Afiq yg malas bangun ni pon sanggup berdiri demi anggur itu!




Wah3..sedapnya..bagi mak sket,buley?
Lepas tu Afiq main jentik2 lalat dengan Abah..best ke?tak yahlah mak beli Ridsect lain kali..okey ke?keke





Akhirnya selepas mak kemas rete abah Afiq tuh,




mak pon cepat2 lah menutup pintu..






baru selamat, okeh?

Fuh!Selamat satu kali..lain kali nak offer Afiq ape lagi ni..asik 'mengemas' ajer kejenya..kekeke
Okey, Afiq dah bengang2 mak tak layan dia, asik ber'blogging' jer kan.hihi...Adios!

Khamis, 29 Oktober 2009

Bosan...


Salam..

Saya busan menunggu En Suami balik dari kg. Saya sdg menunggu dlam kete.Jadi sempat memblogging sambil mengisi gambar tak cantik saya..muka baru balik keje nih..tadi mengepam dapat 6 oz..wah3..lama tak dapat byk tu taw..hehe...okies, Selamat Bercuti kalian..

p/s :Bagaimanakah ingin memujuk para suami yg kedekut nak berjoli makan angin sewktu weekend ek?Ku ingin bersejuk2 di Cameron..hu3..tapi masih gagal memujuk loh..

Rabu, 28 Oktober 2009

EBM ku..

Salam..

Kisah nak membeli keta semalam sudah berakhir, kerana En Suami tak bagi..hu3..takpe lah..mungkin lum rezeki saya kan..

Sy baru sudah membaca blog kak su Lunatots..pelik nak panggil akak, cuma beza setahun jer.hihi..

Kak Su citer pasal dia mengepam kolostrum nya.Since sy bercadang merancang untuk kembali memboyot lagi tahun depan, sy asik teringat stok EBM Afiq di rumah..kalu saya mengandung lagi, saya berasa risau takut2 susu akan stop.SEBABnya??Org lain ada jer..?

Sebab saya rasalah, pada pendapatan saya lah, saya ini seorang yg tak menentu hormonnya. Senang kata hormon tak berapa stabil lah..sebabnya, bila nak datang period je, mulalah susu merudum tahap terjun tiruk punya. Bayangkan kalu mengandung?Mesti lagi dasat kan?

Sekarang EBM Afiq yg sy tak kire betul2 tuh, adalah dalam anggaran, 65 oz kot..tu pon bulannya berbeza2..ada yg expired bln 12 nanti..So, kalu saya ditakdirkan mengandung lagi saya sepatutnya menyedarkan diri dari sekarang untuk mula mengumpul stok lagi, dan lagi dan lagi..

Sekarang afiq minum dalam 7-9oz..sy dapat masa pam kat skola pon 7-9 oz jer..jadiknya, agak2 kalian lah, dimanakah harusku mencari top up untuk menyimpan itu?Adess...

Bila pikir2, jadi ala2 tensen pulak taw..SIL saya slalu kata susu saya tak cukup. Afiq nak lagi. Saya rasa mungkin cara pemberian yg salah..Afiq akan dibaring kan dan botol akan tegak hampir 80 darjah, jadi susu akan mengalir laju, dan si anak akan menghisap lebih dari yg sepatotnya..Cemana nak bagi tau ek?..

Sekarang Afiq memang makan dgn banyak dan kurang nenen. Saya susah hati kerana Afiq tak mau minum.Kalau air masak, toksah haraplah. Jadinya saya bercadang akan membuat @ membeli sebanyak2 nye jus atau vitagen untuk Afiq..Kalu minum kurang makanya, uk uk akan keras..adess lagi...

saya harap dapatlah sy merungkai masaelah EBM sy ini..Akan sy usaha lagi. Aja!Aja! Fighting!Gambate kudasai hawazah-san!!

Maap, terletak plak dialog bercakap dgn diri sendiri..kikiki..

Selasa, 27 Oktober 2009

Arghhhh..

Salam..

Tajuk itu menggambarkan perasaan sy sekarang ni.Sy kena marah dgn suami kerana kena saman lagi sekali.Ari tu bulan 6, sekarang bln 7 punya pulak..saya dah ak bawak laju dah kat jln tu, masalah nya Bulan 7 masa tu, sy lom tau lagi tu kawasan saman ekor!

Yang syoknya, kawan2 sekolah saya pon dah ada 2,3 kali kena saman kat tempat yg sama, dan dorang tak penah bayar pon!org yang baik a.k.a mingong macam saya je yg akan bayar. Yang b**** nya polis pi letak menda kamera tu kat situ pe hal nya. Tau tak tu jalan lurus, and if you drive 60km/h on that road, you will definitely cause heavy traffic tau tak!manada org bawak 60km/j kat situ..saya bawak 80km/j sebab tak nak org lain marah dgn saya!

Kalau kalian nak tau walaupon korang tak tanya pon , saya ni jenis bawak keta slow2 punya. Kat highway pon sy slalu bwk 80-90 km/j sahaja okeh. Meanings, sy ni bukan minah rempit pon tau..hu3..

Saya nak beli keta baru.Saya nak, saya nak, saya nak jugak. Kalu kena saman pon takde sapa nak kesah. Kereta saya, sapa nak kesah kan?

MyVi okey kan?i think i can afford it..600++ kan? Tapi down payment,kena lah korek2 kat bank2 simpanan ku itu..

5k cukupkah sebagai downpayment?kang ku korek semua,mana nak korek if jadi pape kan?

Argh..tensen...

Isnin, 26 Oktober 2009

Pak Puji

Salam..

Afiq sekarang sangat suke dipuji..kalu dia berdiri sendiri dan sy kata, pandai sambil tepuk tgn, dia akan tersengih gumbira sampai jatuh2 la kaedahnya.hehe..

Pastu kalu sy tanya "gigi mana gigi?"
Bila dia tunjuk, saya pun kata "pandai.." sambil tepuk tgn, bukan main lagi sukanya dia..sampaikan sekarang, kalu saya tanya, gigi mana? Afiq akan tepuk tgn sambil sengih2 padahal tak tunjuk gigi pon lagi.Wah3, pak puji sungguh anakku itu. kekeke kalu nak tau, Pak Puji itu adalah gelaran dalam bahasa Bangkahulu (sy org Bangkahulu okeh)bagi org yg suka dipuji.hehe..

Inilah gambar2 mamat yang pak puji ini..


Nampak gigi besar itu..inherited from his mom lah..kekeke...

ini gambar dgn walker nya tu..


Sejak semakin terer ni, siap lari2 lagi..tapi jalan idak jugak..he2..

En Suami balik sekejap esok..dia dah request nak pizza..



seperti diatas..Bukanlah pizza sgt sebenarnya, main campak2 aje.he2..

Aci tak kalu sy masak ptg ni?Esok tinggal panaskan aje.Ku takut tak sempat masak..kempunan lak En. Suami kang..he2..

Smalam Afiq makan banyak..try resepi dalam rancangan masak2 org puteh tu..sedap jugak rupanya.Jangan kan Afiq, mak Afiq pun suko!he2..Sy try resepi ayam yang di gorang sket pastu masuk dalam oven..sedap korang..

Okeh, kerana tgk gambar pizza, terus sy jadik lapar!Apakah? :)

Ahad, 25 Oktober 2009

Afiq @ 1 tahun

Salam...

@ 1 tahun,
Afiq belum tahu sudah jalan lagi..
Tapi ku rasa memang sudah patot2 tau jalan. Sebab Afiq sudah boleh berdiri sendiri..kalu kita sorak2, siap boleh ber sehati berdansa lagik. hehe..

Tapi last week sudah pandai main Push-To-Walk walker nye itu. Sebelum ni Afiq tolak dgn jalan guna lutut jer. Sekarang dah lari2 dgn walker tu. Siap boleh buat kona baring lagik.Wah3 anak mak..

Dah pandai babab org..kalau sy cakap "amboi..biasa dia", terus dia pukul diri dia sendiri jugak.Pastu saaangat suka gigit mak. Kalu dihalang menanges2 dia..geram...

TAk sabar nak tunggu Afiq pandai jalan..
Mak nak bawak Afiq jalan petang2 taw..
Nak ajak Afiq tanam pokok kat keliling umah kita..
Nak bawak Afiq jalan2 keliling umah sambil siram pokok kita yang hidup segan mati tak mahu tu....
Nak tunjuk Afiq, inilah "cabai.."
inilah "betik"
inilah serai"
inilah "pucuk ubi"

Seronok kan, sayang..
TAk sabarnye mak..

Cepat jalan ye sayang..


Ahad, 18 Oktober 2009

Rancangan Hari Ini

Salam..

Saya merancang ingin:

1. hantar Afiq gi cucuk 1tahun arini..

2. Pastu terus gi TESCO carik ketam murah2..

3. arini tak pose, jadi nak carik kek kat KING's

4. Nak belikan mainan /baju sempena besday Afiq

TAPI...

1. Mampukah sy men'drive' kan diri dengan Afiq menjerit di sebelah?

2. Mampukah sy berhati kering kalu Afiq terpekik2 kat TESCO karang?

3. Mampukah sy menahan jelingan mata pengunjung TESCO yg akan mengutuk acik comots sy kerana membiarkan anak melalak2?

Kita nantikan saja nanti,okeh!hehehe

HyperStimulation

Salam..
Saya bercuti selama 3 hari sempena Deepavali ni. Tapi sekali pon sy tak mengepam. Saya cukup kagum dgn ibu2 yg mengepam pada setiap hari dan waktunya pulak adalh tengah2 malam.Saya sampai sekarang, penah sekali jer bangun malam dan mengepam. Itu pon ntah berapa bulan yg lepas.Sekarang dah dapat FS tapi sy tak penah lagi bgn malam untuk mengepam. Begitu jugak hyperstimulation.Tak penah lagi sy lakukan dirumah.

Untuk pengetahuan kalian,bagi yg tak tau la taw hyperstimulation ni adalah untuk "menipu" badan kita yg kita mahukan lebih banyak susu.So, kita stimulate kan breast untuk 10min kemudian rest 10min dan samung lagi mengepam hingga cukup sejam. Kira kita mengepam on and off selang 10 minit.Saya teruja nak try hyperstimulation masa sy masih pakai Avent manual.Sekarang dah dapat FS sy tak dapat pulak melakukannya.hu3..sedih..Saya baca dlm majalah Pa&Ma pasal sorang doktor cantik kalian... yg berjaya menyusukan lebih 2 thn..dia kumpul 265x40z EBM dlm freezer dia. Bayangkanlah dgn kesibukan seorang doktor kan...rahsia nya, dia melakukan hyperstimulation!udahla dia sambung master lagi, dgn keje kat hospital lagi,on call lagi...hebat kan?

Saya gagal mengepam di tengah malam adalh kerana:
1. susu sy tak keluar pon..sekadar 5-6 titik ajer..

2. asal sy bangun jer, automatik Afiq akan bangun.Camno?

3. Afiq terjaga selang 1-2 jam pada waktu malam untuk menyusu.Walaupon kdg2 tu banyak nyonyot jer, bukan isap betol2..geram...

Saya juga gagal buat hyperstimulation dirumah (sy wat kat skola!hu3) kerana:
1. Afiq sangat suka pada FS sy. Nak tarik, nak cabut, nak gigit..hrmmmm

2. Waktu siang, Afiq takleh nampak sy duduk dkt sofa, dia sendri akan dtg, selak baju untuk nyonyot..takleh tengok mak dia senang sikit.hehe..kadang2 kat umah org pon dibuatnya mcm tu..malu acik taw..

3. waktu Afiq tido siang pulak adalah waktu sy membuat keje umah.Jadinya saya lebih pentingkan memasak dan sebagainya dari mengepam..


Kesimpulannya, itulah alasan2 tak logik yg dapat sy utarakan..sy memang teringin nak pam and etc sewaktu dirumah. Tapi bagaikan tak dapat sy mengatasi halangan2 tersebut.hu3..

Tapi sy nak kuatkan semangat supaya saya dapat mengepam sambil buat keje umah..akan ku try nanti..

Doakan sy dapat terus mengepam dan menyusukan Afiq sampailah umur Afiq 2thn ek..tapi saya merancang ingin berusaha mendapatkan adik Afiq pulak tahun depan.Any comment?

Sabtu, 17 Oktober 2009

Kek Birthday

Salam..
Ari jumaat lepas, sy berusaha jugak membuat kek untuk Afiq. Cadangnya nak beli jugak, tapi Cik Coma sakit jadi tak tega aku meninggalkan Aiq dgn dia. Dari pagi sampai malam asiklah terperap dalam bilik n tak makan apa2 selama dua hari. Ku tanya apa pon tak jawab. Jadi baiklah aku hantar ke kampung. Moga lebih bahagia disana.

Jadi semalam sy pon buatlah projek meng'icing' kan kek coklat ku itu. Dahla Afiq asik menanges tak tentu pasal. Tak boleh dilaang sikit, menanges. Dah tu sil sy mesti angakt dan bawak jalan2. Ku takot pengsan aje. 2 ari tak makan, kalu saya...ermm..ntahla.Kot dah ter mati la kot.

Jadi selepas bertungkus lumus, begini lah rupa kek birhday afiq... Ada dua, tapi satu lagi ku dah masukkan dlm fridge. Yang itu ada tulis HappY Birthday.



ngerikah?kekeke

maklumlah..amatur...


Ni gambar Afiq tersenyum pagi tadi selepas nanges2..napelah anakku yg seorang ni..sentimental betol!
(sila abaikan tarikh itu okeh)





Khamis, 15 Oktober 2009

Happy Birthday!!

Afiq sayang...

Selamat Hari Jadi...

Semoga panjang umur..

Selamat murah rezeki...

Membesarlah jadi anak yg soleh...

Aminnn....

Jangan nanges2 selalu ek...

Rabu, 14 Oktober 2009

Besday !

Salam..
Kawan2..esok adalah besday Afiq. Tak sangka dah setahun umur anak saya.Sebenarnya besday Afiq adalah pada 3.01 am 16/10/08..mulalah saya nak mengungkit perihal kelahiran Afiq.hehe..

Alkisah nya pada 14/10/08, saya masih pi sekolah dgn perut memboyot lagi.Patutnya EDD adalah pada 9/10..kirenya saya dah ter over due sebanyak seminggu..kawan sy yang EDD 8/10 sudah selamat bersalin 28/9 pon. Saya jugak masih gagah drive balik kg sorang2(cik abang tak dapat cuti raya.huhu)dari Tapah -Behrang..dekat2 sejam jugak..eh, dah terkeluar topik lak.

Pada 14/10 tu, saya balik sekolah dgn kakak n anak sdara. Sekali kereta Satria ku tetibe mati enjin kat traffic light. Memang sangatlah bengang sebab kena hon byk2 kali, sebabnya emergency light langsung tak leh pasang sebab bateri out terus padahal baru jer ganti bulan sebelumnya. At last setelah dimaki hamun dgn ramai org yg tak paham keadaan sebenar tu, adalah budak india yg tolong tolak keta saya dan panggilkan mekanik. Rupe2 nya,alternator dah rosak, jadi bateri tak leh recharge.Paham ka?Ku pon tak paham.hehe..

Jadi saya terus amik cuti pada 15/10 sebab ingatkan keta siap lambat. Lagipon 15/10 tu En. Suami off jadi dia ada kat umah..pagi 15/10 tu sy memang ada check up kat klinik. Nurse sume geleng2 pale, yelah, tak bersalin2 jugak.hehe..saya terus kena rujuk DR sebab dah teroverdue seminggu. saya pi TESCO dolu sebab mak saya ada kat umah, umah lak tak de makann langsung.Sempat lah saya meround TESCO dulu.hehe..Sampai kat poliklinik, Dr check and kata sy okeh, jadi dia bagi lagi 2 hari. Kalu tak kuar jugak, kena induce lah..Saya takot amat. saya nak bersalin normal.huhu..pastu Dr suh nurse scan perut saya. Nurse tu bisik2 dgn Dr. Saya dah risau, "kenapa anak ku ni?".Dr kata air ketuban sudah sikit. Ah sudah, bertambah dup dap hati saya..sy dirujuk terus ke hospital...

Sampai kat hospital, saya di sahkan punya banyak lagi air ketuban. So doktor kata Dont worry. Baik Dr tu kalian. MAnis je muka dia taw..lega saya..Ptg tu sempat teman suami pi mandi sungai..

Malam tu, sy tgk TV dgn mak n En Suami. Mak saya sudah risau sebab takut kena czer.Mak saya urut2 perut sy sambil kata "esok ari kamis, keluar lah cepat..elok kuar ari khamis"..kelakar je sy rasa. Anak sy mulalah mengeliat2 dgn kuat nya. Jap ke kanan, jap ke kiri..

Pas mak sy masuk bilik, sy tunggu En Suami solat isya'. Baru nak duduk tetiba rasa air panas kua. ingatkan terkencing taw. Sy cek kat toilet, duduk je kat toilet bowl tu, kua lagi air.Sy agak2 teruja dan bersyukur sebab tak yah induce.hehe..Saya bagitau En Suami n Mak. Mak kata lambat lagi tu..Sy lak pi solat isya' lagi (jahat kan solat lambat..huhu) masa tu, tapi solat duduk takut air kua lagi. Saya suh En Suami tido dolu sebab takut saya bersalin pagi2 buta. Kang tak cukup tido lak..

Sementara suami tido...



















Saya bagai nak gila menahan sakit!

Sakit datang selang 5 minit. saya masih tak nak gi Hospital sebab ingatkan lambat lagik. Bayangkan kua tanda kol 11 mlm, kol 12 dah sakit selang 10 minit.Akhirnya selepas sy asik meneran ingatkan meneran nak kua tuut taw sy terus kejut suami dan bagi tau mak sy nak pi hospital dah..

Dalam keta saya meneran byk x10 kali taw..sampai je kat hospital kol 2.30 am, misi suh sy tukar baju dan kencing dalam bekas spesimen. Sy mmg rasa tak mampu nak mengeluarkan air kncing dah masa tu..saya meneran lagi dalam toilet. Bukan saja meneran taw, tapi sebab tetiba datang meneran sendiri..misi dah risau sy lama dalam toilet. Kenalah marah sebab sy meneran.huhu..mana ku tahu..marah org je taw..benci!

naik katil utk cek bukaan, terus misi jerit "baby in perineum!!"Misi suh sy katup kaki..upanya kepala Afiq dah nak terkeluar..misi gunting jugak sebab takut baby lemas..padahal lagi sekali dua teran dah kua patotnya..

Pas teran ntah berapa kali (tak ingat nak kire dah, asal kua ajer..kekeke) FAiq pon kua..alhamdulillah..tapi..










sakitnya...














jahit!!!tak de bius2 okeh. Jahit idup2 okeh.














dekat kol 4 sy pon dah kua dari labour room. terus bagi nenen kat AFiq..bahagia nya masa tuh...


















Terima KAsih Ya Allah, mengurniakan seorang cahaya mata padaku..panjangkan umur dia Ya Allah...sihatkan dia Ya Allah...JAdikanlah dia org yg beriman Ya Allah....






MAaplah panjang pulak...


Saya takde pon paksa suh baca kan?kan?kan?hehe....








Ahad, 11 Oktober 2009

Afiq....

Salam..

Hari ini sy ke sekolah dgn hati yg berat..mode*mata berkaca-kaca*
Afiq muntah2 malam tadi..aku tido pon asal lelap mata aje..Afiq tak ley tido. Asik2 terjaga. Tiap kali terjaga akan muntah..lepas muntah akan menanges. Lepas menanges dia tak mau tido..

Ironi nya, sy tak tau apa yg org sumbat ke tembolok dia okeh. Sepanjang hari semalam dari kol 8 lebih sampai kol 5 lebih, SIL ku dah bawak dia balik kg..saya ingatkan akan bawak dia kejap aje, so saya bekalkan bubur shj. EBM tak bagi since my SIL didn't care about it (before this penah bagi and my EBM end up basi~moral:rugi aje bagi). Bayangkanlah tak nenen dari pagi sampai ptg. Sian Afiq..tapi dorang bagi makan lah untuk elak dia lapar kan..so, sy pon tak tau apa dia makan..My other SIL said, nothing 'special' pon..macam biasa bagi biskut jer..hmmm..

Pagi tadi sy kol lah SIL, katanya dah tak muntah, tapi dah cirit pulak....hati saya...

















nak balik!!!!!!




Tunggu mak ye sayang..mak mintak maaf..Mak pon tak tahu kenapa Afiq jadi macam ni..
Since my son is shared with other people..what can I say..

Sihatkanlah anakku segera Ya Allah...

Sabtu, 10 Oktober 2009

Perlukah Cantik?

Salam...
Saya terpanggil (panggil?) untuk menulis nih lepas tgk rancangn Tangkap Muat Kat Astro Ria tadi. Kisahnya pasal acik yg nama Rudita itu, seorang housewife yg ptg kan anak2 n husband dan mengabaikan dirinya sendiri. Suami dia nak dia berubah jadi lebih trendy dr sekarang.

Okey, lepas dia make up bagai, jadilah cantik.(tapi bagi sy nape nampak biasa ajer?oopsss)



Sebenarnya kan, sy pon macam acik tu jugak tau. Sy sanggup membeli barang untuk Afiq dgn rege ribu riban pon, tapi kalu untuk saya sendiri..ermm...40 ringgit punya baju pon sy rasa mahal taw..

Kalu nak tau, seumur hidup sy, saya tak penah pakai lipstik masa pegi keje. Saya adalah wanita yg amat tak suka bersolek. Saya pegi sekolah cuma tepek sunblock cap SunPlay (sy pentingkan kesihatan okeh..kang Cancer kulit kang..hehe) kemudian sy tepuk2 sket bedak Baby Johnson's Afiq yg sy beli masa mengandung Afiq dulu..Kemudian sy spray minyak wangi, pastu terus gi keje..Jadi sy memang tak de men tacap2 sebarang benda kaat atas muka sy. Suami sy ada suruh sy ber mekap. Tapi sy dengan penuh tak solehah nya kata taknak. Alasan: Bermekap untuk suami ajer boley. Jadi kalu pi keje bukan abg nampak taw.okeh ka alasanku?hehe..

jadi berbalik kepada tajuk kita pada hari ini humang aih..skema! , adakah penting?Bagi sy, bila sy kenal dgn org yang baik hati, muka dia yg pada 1st impression sy dia biasa2 jer pon boley jadi cantik lepas tgk perangai yg cantik itu.Tapi kalu kenal dgn org yg cantik, tapi pas tgk perangai dorang yg tak berapa cantik tu, terus sy rasa dorang tak cantik...

Kesimpulannya, bagi sy kecantikan atau bercantik2 itu tak penting sangt. Yang penting adalah hati yang bersih nan suci. Tapi tak salah nak bercantik2.Asalkan berpada. Nasihat sy, jangan jadi mcm sy okeh. Sy tak suka bercantik2 sebab sy rasa macam semua org akan pandang sy kalau sy bercantik2. Itu sebenarnya hanyalah perasantan sy sahaja. Sapa nak tengok sy?kekeke

Ni gambar sy time keje.Mesti tak selera anak murid sy tgk muka mots sy kan?hehe..acik tak kire, mukaku mots atau tidak, kene dgr apa cikgu cakap okeh!Cukup diktator tak?hehe..


okeh, ku sign off dolu!Eppy sunday!

Jumaat, 2 Oktober 2009

Salam..

Setelah dua hari sy terperuk kat umah sebab demam tahap badan lembik punyer, sy pons kembali ke sekolah pada hari Khamis. Otw ke skola sy rembat makan Agel Cal satu. Takut supply susuku merudum terlalu cipan sgt. Risau jer dgn stok susuku yg susah nak bertambah tu. Asik2 berkurang jer. Tapi Ya Allah, aku bersyukur masih ada rzeki untuk Afiq sampai sekarang. Sy harap akan terus ada hingga ke waktu2 mendatang sampai Afiq 2 thn. Aminnn...

Tadi kawan skolah ku berminat ingin membeli FS. Ku amatlah menggalakkan. Susu tgh byk (baru mula keje pas pantang), memang berbaloi baloi membeli FS. Ku amat sukeeee menggunakan Medela Freestyle ini. Ku boleh mengepam sambil buat macam2. Dan tgn ku taklah letih lagi okeh. Walaupon kdg2 ku malas mengepam, tapi ku cuba jugak mengepam 3x di sekolah, walaupon hasilnya hanyalah..

7oz..

Paling byk

9 oz...

Tapi takpe..syukur Ya Allah..ada jgk rezeki anakku. Ada jgk yg tegur, “eh sikitnya!”

Aduss!

Menusuk hati okeh!

Bagi seorang ibu yg menyusukan anaknya dgn susu ibu sahaja, apabila ada yg mengkomplen susu kite sikit,kita akan terasa okeh..hangpa tau tak berapa lama ku mengepam nak dapat yg ciput tu pon?Hangpa tau tak perit wo nak makan segala mak nenek yg leh tambah susu yg tak sedap itu?

Maaflah, bunyik mcm emosional ajer. Hehehe..biasa mak sy yg kata susu sy sikit. Sedey taw acik..mak sy kata anak sy tak kenyang lah, tak cukup minumlah..huwaaaa...penat taw sy usaha..dah byk tuh je dapat nak wat gimana..huwa...

Apa pon, sy sgt suke +syg+muahss my FS okeh. Hopefully my FS akan dapat digunakan sampailah anak yg seterusnya...dan seterusnya...dan sterusnya...dan seterusnya.......dan lagi dan lagi dan lagi...hehehe...

Lagi 13 hari Afiq cukup setahun..Moga adalah rezeki Afiq untuk terus BF dgn sy sampai birthday yg kedua..

Sy masih tak sehat mana, tapi Alhamdulillah maseh mampu meneruskan idup dgn gumbira..


Ahad ni ada open house kak zuriyah, cikgu kat skola sy. Teruja sgt nak pergi..taulah sy ni kaki umah terbuka. Tapi gimana mau bawak Afiq?huhu..

Time kat UM dolu, pantang ada umah terbuka, tak kire lah memana syarikat pons, sy pegi.Haha..buruk perangai kan?

Saya punya umah terbuka?Urm..no comment..ku nak buat, tapi En Suami tak bg, sebab dia takda disini..

Any suggestion?



 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea