Sabtu, 26 Oktober 2013

Moby Wrap Review

Dicatat oleh wuzz_in di 10:34 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,

Arini nk review sket satu2 nya wrap yg ku ada.
Brand: MobyWrap
Rege: Rm 125
Beli katne: online.x ingt cap kedai.

Sy bagi :
9.9 bintang utk keselesaan sy memakai. Aqmar x tau la selesa ke idak.  :)

6/10 utk difficult ies in wearing.ada learning curve yg agak besar. Kena praktis, praktis n praktis selalu

10/10 utk jenis wearing yg boleh digunakan. U name it,Mobywrap can make it.front carry,cradle carry,nursing, kangaroo hold,back carry, hip carry.u name it.soalnya, ko reti ke x aje.  :)

5/10 utk heat generated.lots of heat generated OK.tebal kot...

How i lost 17 kg in 3 month

Dicatat oleh wuzz_in di 10:34 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,
Tajuk x menahan kan? Wakaka..entry ini hanya sesuai diaplikasikan oleh org yg dah bersalin n sedang menyusukan ank sepenuhnya. Yang dok lain2 kategori, aii belum buat ujian klinikal.  :)

Bg org yg br sudah bersalin, MESTI akan turun berat. Paling2, 2-3 kg.X logik la x turun langsung. Sbb berat baby je dh berapa, amniotic fluid lagi, placenta lagi. Sape x turun langsung tu kena cek penimbang. Dak pun pi scan,ada baby lagi kot! Hehe

Sy naik lebih kurang 14 kg masa ngandung. Makan je kerjaku.maggie  pun skali hadap 2 bungkus.Tu pun rasa x cukup.Mmg mentekedaghah la hari2.Asik kena minum air gula je. Gile x sedap. Sakit tekak aii! Lepas sy bersalinkan Aqmar,sy sudah turun lebih kurang 20 kg..tak susah nk turun kan masa awal2. nak maintain rasanya laaaagi susah.  :(

Sy banyak rujuk Kevin Zahri punya site.memandangkan mmg sy maaaalas bersenam, kenalah cari jalan mengkuruskan badan. Makan2 ubat mmg rasanya x elok. Sy x berapa percaya sebarang ubat without side effect.takde nye der...

Jadi memula sy kira berapa calorie intake yg patut sy ambik tiap hari. Pastu stay within that limit.seriously, start keje, this one is hard to do.Kantin banyak makanan sedap kot.* alasan!*

sy fully breastfeed. So,approximately I'll burn around 500kcal everyday. Kalau sy stay on that calorie intake,insyaallah I'll lose around 500g everyday. Tapi sbb sy jaaarang ikut that calorie intake,mmg asik terbabas makan SEBIJIK kek, 2cup besar eskrim. Maka idakla turun sangat kan. Mind u,I loveee baking n cooking. I have to rasa what?* alasan lagik!*

Jadi sekarang sy selalu kena kira calorie intake disaat Insofff.
Q: Berapa kali gamaknya ko  insoff?
A : adalah sekali seminggu. Kuang kuang kuang.

Q: bila gamaknya ko teringat nak insoff?
A:  bila tetiba perut buncit lepas kekenyangan mcm ular sawa

Q:  ko rase berpaedah ke ko insoff?
A:  Ada jgk pekdahnya. Bolih ko salahkan anak2 yg mkn x abis sehingga mak yg kena makan. Boleh? Hehe...

Berjaya gak buat cara ni. Sape x paham sile email. Kot2 sy bolih ajar korang jadik kurus( walaupun sy x kurus! Wakaka). Jgn pandang rendah taw. Betty dlm Dance Moms tu gemuk giler kot. Jgnkan split,buat pirouette pun boleh bikin gym dia kopak lantainya. Pandai je dia ajar org menari. Hehe.. baik punya contoh kan? Hehe..

P/s:  ini arini punya calorie intake.damn u karipap!! Terus 450 calorie!  (Salahkan benda lain tiap kali overlimit. Utk mengekalkan kesejahteraan mental. Hihi)

Sabtu, 19 Oktober 2013

Could u please...

Dicatat oleh wuzz_in di 10:03 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Say that my cooking is delicious? just once.at least I'll be happy with that for the rest of my life.Don't u know how tired I was everyday after work? I never failed to cook for u.sedih tau saya. Huwaaa...

Ni kari ayam yg sy penat2 masak n dikatakan x sedap. Merajuk nnti baru tahu!  :s

Jumaat, 18 Oktober 2013

Nipple Preference

Dicatat oleh wuzz_in di 4:54 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,

Mayday! Mayday! Apa yg paling sy takuti telah berlaku!

Sy kan baru jer start keje 2 hari. Hari ni masuk hari ketiga. Semalam balik rumah dgn excited nya sy nk nenenkan Aqmar. Rindu kot. Tetiba dia x nak. Tak mo. Rejected me,my B.*sedih*  nanges2 dia x nak. Last2, lepas 3 jam,baru dia nenen. Itupun sbb dh ngantuk sangat kot. Sy baring,dia kat atas nenen sambil meniarap. X boleh larik dah, baru dia nenen. Dgn penuh ketidakrelaan. *sedih lg*

Sy pun mulalh start bersyahdu syahdan. Teringat kwn2 yg mmg x nak exclusively bf. Siang bg botol, mlm br DF. Ada ank dorang ngengada mcm Aqmar? X dok. Inilah namanya dugaaannn... mehnah Allah bg. Bkn besar mana pun.tp sy dah syahdu2. teringat2 saat gembira, bonding time dgn Aqmar. Sentimental x boleh blah.hehe

Mlm td jgk, sy terus slow talk dgn SIL yg jg Aqmar. Mintak tolong dia bg EBM guna sudu. X taula response cenggana. Tak call umah lg. Dahla smlm minum 16 oz dr kul 7-2.Sy pam dpt 10 oz je. Cenggana tu? Huhu..

Disini, sy nk berdoa, agar sesapa yg baca ni pon berdoa bersama.:)

"Ya Allah Yg Maha Besar, permudahkanlah perjalanan penyusuan Muhammad Aqmar Aisar, agar dia dapat terus menyusu susu ibunya sahaja hingga berumur 2 tahun tanpa menyusahkan sesiapa. Amin "

Nota kaki: sy call umah. Aqmar x mo pakai sudu n cup.terpaksa bg botol. Huwaaa...

Rabu, 16 Oktober 2013

First Day At Work

Dicatat oleh wuzz_in di 5:20 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum wbt,
Ari ni first day masuk keje lepas cuti 90 hari. Phew! Dr mlm semalam sy syahdu syahdan smbil merenung aqmar. Mcm la nk tggal sebulan!  :)

Pukul 3 pg sy bgn mengepam sbb Aqmar kan degil x moh bgn pepagi. Pam2 dpt 5oz je. Pd hal B rasa bgkak. Mcm x mo keluar. Nape tah. Stress kot.  :) sambung tido pastu bgn 5.30 nenen kan budak molat. Abis kena gigit2 B sbb dia x nk, tp mak nya dok tonyoh2 jgk. Hehe..

Bgn kol 6,pastu bersiap2 la.kol 6.25 masuk dapur .Kena siapkan 3 bekal. Sy, suami 2 bekas sbb ot arini. Sambil tu ngepam. Dptla 3 oz.B yg sama, agk engorge tp kuar ciput. Takpe. Alhamdulillah Ya Allah. Semua rezeki tu..

6.55 nenen Aqmar last time before bertolak. Jap je dah kena gigit. Sabor je lah..

7.00 pg terus zass ke sekolah.

Alhamdulillah..

Kat bilik Spbt dpt berita sy x yah ngajar. Ambik relief je. Yeaaaahoooo...

10.00 pg: fobia nk pam. Takut dpt ciput. Tp alhamdulillah.8 oz thank you Allah!

Doa sesangat Aqmar nk nenen direct balik skolah nanti.

Sekian cerita boring first day keje.

P/s: sonok je dengar org kata, "eh,dah slim! ".padahal naik 17 kg.kalu turun 5 kilo je  pon leh nmpk slim.. :) bkn sbb betul2 slim ye. Ehehe..

Isnin, 7 Oktober 2013

Counting days.

Dicatat oleh wuzz_in di 8:50 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,

Sedar x sedar, dah nk masuk 90 hari sy bercuti. Tidakkkkk!!!! Sedihla nk mula kerja. Korang x nk ke taja sahabat korang ni, bg gaji tetiap bulan, tp x yah keje. Korang2 yg duit banyak yg sampai tahap boleh buat kertas toilet tu, silalah derma kat saya. Huaaaa...

Kali ni mmg malas sgt rasanya. Antara sebab2 dan alasannya:
1. Bdk SPM Biologi tu, mesti kena wat kelas tambahan. Sy pun kena study balik. =balik lambat hari2= aqmar kena tggl lama=  stresss!!

2. Ujung tahun, aii sbg guru spbt kena uruskan 800++student punya buku berdua je dgn kak baizura. Tp ketuanya aiii, jadik aiii la kena wat keje lebih. Huaaaa lagi..

3.PBS bong*ok yg kena siapkan n key in tu. Dgn bdk yg dtg celum2 sebulan sekali tu. Cenggana? Dahla cikgu yg ambik kelas sy konfem x buat pape. Dorang punya kelas pun cemana. Tak koser diorang nk ingt kelas org lain.mesti punya.

Kalau masa Afiq n Auni dulu sbb naik skolah awal tahun. X rasa sgt sedihnya. Kerja pun x la byk sgt.. huhu...

Aqmar, rindulah mak nk gomol2 awak nanti. Huhuhu...

Sabtu, 5 Oktober 2013

Passing baton

Dicatat oleh wuzz_in di 6:06 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum.. Rasa lain macampulak menulis blog guna lappy.Biasa tak dan nak bukak blog, anak dah usik,kacau dsbg nya..arini tiga2 tido awal, dapatlah godek2 sekejap kan. Dalam tempoh 4 minggu nih,Afiq n Auni asik bergilir2 demam.Memula Afiq, pastu Auni, pastu Afiq.Skrg turn Auni pulak.Huhuhu...sedih eden..dan tiap2 minggu jugak pegi poliklinik.Seriau rasanya.Afiq kena amik darah sebab demam dkt seminggu. Pastu next 2 weeks kena cek urine pulak sbb kencing tak lawas.maca2 dugaan sewaktu dlm cuti bersalin ni..now ni Auni kena croup lagi.sian tgk anak dara comel saya tu.. dan aii, seperti biasa,akan merisau2 tak tentu hala..nyampah dgn diri sendiri taw! Ya Allah, tolonglah sihatkan anak2 ku...

Isnin, 23 September 2013

Of Anxiety

Dicatat oleh wuzz_in di 8:13 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,
Dear readers, eceh. Mcm ramai nor reader nye.  :) last couple of days I've read in someone's post,"anxiety didn't solve tomorrow's problem. It kills today's peace." Very the true.serious.

Kalu korang kenal sy la,mmg sy terkenal sbgai worrier yg tegar. Worrier x dok dlm kamus dek non.daku cipta sendirik yer. Worrier dlm kamus sy adlh bermaksud seorang yg suka bimbang x tentu pasal okeh. Sbb sy, kalu ank sakit, sy akan jadik worrier yg menyampah laki sy nk layan.

Sy nk mensalahkan sikap sy ni pd diri sendirik yg kengkonon ada sedikit( besar taik gigi je kot nya) ilmu dlm bidang sains. Jadinya I know diseases, symptoms n so on.malangnya aku bukanlah doktor pons. Jadi yg detail x tahu. Maka sy akan pikir mcm2 kemungkinan padahal mende tu sikit jer pun..

Lately,as i wrote in my last post,my kids are sick alternately. Sorang OK,sorang x OK.aritu afiq demam dkt 5 hari. Skrg auni selsema, batuk, demam.aqmar pun dah batuk2 n berhingus sikit. So,start la anxiety attack.nyampah tau. Sbb skrg tgh byk pneumonia cases tau. Ank sedara sy 2 mggu lebih masuk sepital sbb pnyakit nih. Sepupu belah mak dia( kak ipar sy), masuk icu dr bln pose aritu. Both are under 12 month okies. My friend's son,also just been discharge last 2 weeks.in picu for quite a long time.(sebulan lebih x salah sy).

so,sy kena ajar diri bertabah n bertenang. Allah will do whatever His will.jadik bertawakkal lah je caranya..

"Ya Allah,berikanlah anak2 ku kesihatan yg sempurna Ya Allah"...

Ahad, 22 September 2013

..Maafkan jika ku terlupa ..

Dicatat oleh wuzz_in di 8:32 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,

Sejak bersalinkan bam bam Aqmar, sy terasa sesuatu. Boleh terasa sy 'hanyut ' a.k.a hampir menjauh.. apakejadahnya semua ini, wazah?! Musti itu yg korang ckp kan? Dah kenapa tulis mcm bdk fac linguistic segala.  :)

Bukan, sbnrnya cenggini. Bila dlm pantang, of kos la x leh solat kan? So,time bila nya nk ingt pd Dia yg Satu tu? Kalu mcm sy yg asik ngadap tv 24 jam biarpun asik2 ulangan Oggy n Cockroaches, mmg sah2 la jaaaarang nk teringat kan? Awal2 pantang ok lg sbb bln pose.ingt jugak. Tp pas abis pantang, solat dh boleh, makin menjauh pulak rasanya. Sbb solat aci dan disebabkan bam bam sy yg susah nk tido tu. Baru sinsing lengan nk amik semayang, dia dah start ber nasyid bagai. Huhu..

Jadi pebende yg ko nak ckp ni, mek?

Maka Allah s.w.t yg maha pemurah, penyayang, pengampun itu mengingatkan sy melalui mehnah2 nya. Or so I thought. Antara nya adlh, kehilangan nikmat kesihatan pd ank2 sy. U know how I am such a worrier kannn, mmg pikir mcm2. Bila dtg mehnah2 begini br la sy nk terhegeh2 ingat pd si Dia yg Satu. Jahatkan.. ampukan aku Ya Allah..

Baiknya Dia kan.? Tak baiknya sy kan? may He forgive my forgetfulness, my kelalaian.. sungguh...

Khamis, 12 September 2013

Simple chocolate cake

Dicatat oleh wuzz_in di 1:51 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

http://m.kidspot.com.au/best-recipes/budget+23/easy-chocolate-cake-recipe+3635.htm

Korang, sgt senang, super fluffy too!!

Ahad, 8 September 2013

Sebelum tido..

Dicatat oleh wuzz_in di 8:52 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Salam, post pendek sbb dh ngantuk.. aqmar aisar dh nk masuk 2 bulan. Siang berjaga, menangis2 mcm kena cubit kalau x de org pegang. Akibatnya, mak terpaksa tgk tv dr pg sampai ptg sambil melayan budak tecik tu..  :)

Tp mlm aqmar titon lamaaaa sampai bengkak2 miss B.tp mak suka nak. Mak dpt rehat dgn mu! Time sianglah seksa sikit. Mana nk ngemas, masak, sidai baju, mandi, solat.. tp mak okeh je. Asalkan anakku tido malam.  :)

Ni pic mggu lepas. Sebulan aritu timbang 4.9kg.lahir aritu 3.27kg.Alhamdulillah.. :)

Isnin, 19 Ogos 2013

Kisah Berpantang

Dicatat oleh wuzz_in di 1:43 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,
Arini nak citer kisah berpantang si Aqmar Aisar. Sy balik rumah dgn Aqmar pd hari ahad 21/7/13. Masatu x sgka boleh balik. Bila doc bg balik mmg syukur sesangat..

Bila dh balik br la dpt nikmat mkn yg sebenar, nikmat tidur yg sebenar.nikmat mandi yg sebenar.  Serius. Sebab kat sepital malam2 lampu bukak. Dahtu ank kena tido kt cot.sikit2 nangis. Nk kena angkat bg nenen. Tido pun ayam2 jelah. Pastu nurse pulak dtg nk ambik darahla, nk masuk ubatlah.. dah tu tiap2 pg aii mandi pukul 5@6.sbb kol 7 HO round.takkan ko nk bersememeh dgn air liur basi segala kan? Awal gilos la mandi. Ko ado? :)

Pantang kali ni mak sy tggu sampai sy berurut je. Dlm 14 hari je rasanya. Sedih aii. Ye la,mak x de, mkn masak sendri ek... huwaaa... sedih taw. Mcm x de org kisah je. Ari2 mkn nasi putih+ ulam+ ikan bakar. Mmg x sedap. Tp sbb lapar, sampai licin aii makan!

berurut dgn makcik lain kali ni. Dua kali je pun.tu pon dia charge rm 60 tiap kali. Mahal kot. Tp serius best.yg sebelum2 ni sakit n x sedap langsung.sungguh sy cakap. Makcik Bibah mmg best. Ko sedia duit jer.. hehe

Kali ni sbb pantang dlm bulan pose, pastu masuk cuti raya. SIL balik kg 2 mggu. Terkulat2 sy pantang berempat beranak. Dahla ank2 x sihat masa tu. Afiq demam n cirit birit. Auni cirit je. Membuangla mereka itu atas tilam, depan tv. Merambu ayarq mata daku. Ms tu mmg rasa down gile. Sedih.

Alhamdulillah, episode sedih tu kejap je.. pastu SIL balik.. umah kemas semula. Sy boleh berehat sikit..

Kali ni sy pantang betul2. sebab nk kurus balik! Walaupun x berjaya sepenuhnya, tp bolehla turun 17 kg..nnti sy citer k...

Kiranya pantang kali ni walaupun mak takde, tp sbb SIL. ada, sy dpt rehat jgk la..keje sy cuma masak, kemas dapur, basuh bj dlm mesin, kekadang lipat n sidai baju. Mandi Auni n Afiq pun kadang2. yg lain tu setakat melayan si kecik je.. pastu melayan karenah Afiq.Auni mmg x byk songeh..pastu mengulit Aqmar yg x mau tido siang tu.nenen sepanjang ari..  Mmg x boleh buat keje apa pon.  :)

Tu lah citer boring pantang kalini...

P/s:  sy sempat gunting 6 helai bj kurung&  jahit 3 helai.sbb mesin jahit rosak time yg ke 3. :) asssa!!!

Isnin, 5 Ogos 2013

Selamat Hari Raya!

Dicatat oleh wuzz_in di 2:36 PG 2 ulasan Pautan pada catatan ini

Salam,
Slmt hari raya kawan2.. maaf zahir& batin.. alhamdulillah,sy sudah slmt bersalin 16/7 yg lepas.. Muhammad Aqmar Aisar nama diberi. Nanti daku citer lg ye? Byk nk sharing is caring nih!  :)

Selasa, 9 April 2013

Doakan Daku..

Dicatat oleh wuzz_in di 5:39 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam, Lama sudah tak menulis disini..macam2 hal lah...bz,mabuk dsbg nya..mabuk?ye, mabuk...skrg sudah masuk 25mggu..dan sedang struggling to survive the ordeal tah Allah has sent me..huhu..mmg sedih la mengandung kali ni..throughout this pregnancy kena abnormal vaginal discharge yg mentakutkan...last 2 weeks, sy pun dapat result nya..acinetobacter iwoffii..sangat menakutkan.It's dangerous to me and to my baby too..started on antibiotics last week but to no avail.Another sample aken yesterday and live without treatment for another 2 weeks before the result will be reviewed. Sedih, takut,pikir macam2..penat dah nak nagis..penat dah nak sedih..Pergantungan pada Allah shj memberi kekuatan skrg... semoga Allah menyelamatkan kami anak beranak..amin....

Sabtu, 26 Oktober 2013

Moby Wrap Review

Assalamualaikum,

Arini nk review sket satu2 nya wrap yg ku ada.
Brand: MobyWrap
Rege: Rm 125
Beli katne: online.x ingt cap kedai.

Sy bagi :
9.9 bintang utk keselesaan sy memakai. Aqmar x tau la selesa ke idak.  :)

6/10 utk difficult ies in wearing.ada learning curve yg agak besar. Kena praktis, praktis n praktis selalu

10/10 utk jenis wearing yg boleh digunakan. U name it,Mobywrap can make it.front carry,cradle carry,nursing, kangaroo hold,back carry, hip carry.u name it.soalnya, ko reti ke x aje.  :)

5/10 utk heat generated.lots of heat generated OK.tebal kot...

How i lost 17 kg in 3 month

Assalamualaikum,
Tajuk x menahan kan? Wakaka..entry ini hanya sesuai diaplikasikan oleh org yg dah bersalin n sedang menyusukan ank sepenuhnya. Yang dok lain2 kategori, aii belum buat ujian klinikal.  :)

Bg org yg br sudah bersalin, MESTI akan turun berat. Paling2, 2-3 kg.X logik la x turun langsung. Sbb berat baby je dh berapa, amniotic fluid lagi, placenta lagi. Sape x turun langsung tu kena cek penimbang. Dak pun pi scan,ada baby lagi kot! Hehe

Sy naik lebih kurang 14 kg masa ngandung. Makan je kerjaku.maggie  pun skali hadap 2 bungkus.Tu pun rasa x cukup.Mmg mentekedaghah la hari2.Asik kena minum air gula je. Gile x sedap. Sakit tekak aii! Lepas sy bersalinkan Aqmar,sy sudah turun lebih kurang 20 kg..tak susah nk turun kan masa awal2. nak maintain rasanya laaaagi susah.  :(

Sy banyak rujuk Kevin Zahri punya site.memandangkan mmg sy maaaalas bersenam, kenalah cari jalan mengkuruskan badan. Makan2 ubat mmg rasanya x elok. Sy x berapa percaya sebarang ubat without side effect.takde nye der...

Jadi memula sy kira berapa calorie intake yg patut sy ambik tiap hari. Pastu stay within that limit.seriously, start keje, this one is hard to do.Kantin banyak makanan sedap kot.* alasan!*

sy fully breastfeed. So,approximately I'll burn around 500kcal everyday. Kalau sy stay on that calorie intake,insyaallah I'll lose around 500g everyday. Tapi sbb sy jaaarang ikut that calorie intake,mmg asik terbabas makan SEBIJIK kek, 2cup besar eskrim. Maka idakla turun sangat kan. Mind u,I loveee baking n cooking. I have to rasa what?* alasan lagik!*

Jadi sekarang sy selalu kena kira calorie intake disaat Insofff.
Q: Berapa kali gamaknya ko  insoff?
A : adalah sekali seminggu. Kuang kuang kuang.

Q: bila gamaknya ko teringat nak insoff?
A:  bila tetiba perut buncit lepas kekenyangan mcm ular sawa

Q:  ko rase berpaedah ke ko insoff?
A:  Ada jgk pekdahnya. Bolih ko salahkan anak2 yg mkn x abis sehingga mak yg kena makan. Boleh? Hehe...

Berjaya gak buat cara ni. Sape x paham sile email. Kot2 sy bolih ajar korang jadik kurus( walaupun sy x kurus! Wakaka). Jgn pandang rendah taw. Betty dlm Dance Moms tu gemuk giler kot. Jgnkan split,buat pirouette pun boleh bikin gym dia kopak lantainya. Pandai je dia ajar org menari. Hehe.. baik punya contoh kan? Hehe..

P/s:  ini arini punya calorie intake.damn u karipap!! Terus 450 calorie!  (Salahkan benda lain tiap kali overlimit. Utk mengekalkan kesejahteraan mental. Hihi)

Sabtu, 19 Oktober 2013

Could u please...

Say that my cooking is delicious? just once.at least I'll be happy with that for the rest of my life.Don't u know how tired I was everyday after work? I never failed to cook for u.sedih tau saya. Huwaaa...

Ni kari ayam yg sy penat2 masak n dikatakan x sedap. Merajuk nnti baru tahu!  :s

Jumaat, 18 Oktober 2013

Nipple Preference

Assalamualaikum,

Mayday! Mayday! Apa yg paling sy takuti telah berlaku!

Sy kan baru jer start keje 2 hari. Hari ni masuk hari ketiga. Semalam balik rumah dgn excited nya sy nk nenenkan Aqmar. Rindu kot. Tetiba dia x nak. Tak mo. Rejected me,my B.*sedih*  nanges2 dia x nak. Last2, lepas 3 jam,baru dia nenen. Itupun sbb dh ngantuk sangat kot. Sy baring,dia kat atas nenen sambil meniarap. X boleh larik dah, baru dia nenen. Dgn penuh ketidakrelaan. *sedih lg*

Sy pun mulalh start bersyahdu syahdan. Teringat kwn2 yg mmg x nak exclusively bf. Siang bg botol, mlm br DF. Ada ank dorang ngengada mcm Aqmar? X dok. Inilah namanya dugaaannn... mehnah Allah bg. Bkn besar mana pun.tp sy dah syahdu2. teringat2 saat gembira, bonding time dgn Aqmar. Sentimental x boleh blah.hehe

Mlm td jgk, sy terus slow talk dgn SIL yg jg Aqmar. Mintak tolong dia bg EBM guna sudu. X taula response cenggana. Tak call umah lg. Dahla smlm minum 16 oz dr kul 7-2.Sy pam dpt 10 oz je. Cenggana tu? Huhu..

Disini, sy nk berdoa, agar sesapa yg baca ni pon berdoa bersama.:)

"Ya Allah Yg Maha Besar, permudahkanlah perjalanan penyusuan Muhammad Aqmar Aisar, agar dia dapat terus menyusu susu ibunya sahaja hingga berumur 2 tahun tanpa menyusahkan sesiapa. Amin "

Nota kaki: sy call umah. Aqmar x mo pakai sudu n cup.terpaksa bg botol. Huwaaa...

Rabu, 16 Oktober 2013

First Day At Work

Assalamualaikum wbt,
Ari ni first day masuk keje lepas cuti 90 hari. Phew! Dr mlm semalam sy syahdu syahdan smbil merenung aqmar. Mcm la nk tggal sebulan!  :)

Pukul 3 pg sy bgn mengepam sbb Aqmar kan degil x moh bgn pepagi. Pam2 dpt 5oz je. Pd hal B rasa bgkak. Mcm x mo keluar. Nape tah. Stress kot.  :) sambung tido pastu bgn 5.30 nenen kan budak molat. Abis kena gigit2 B sbb dia x nk, tp mak nya dok tonyoh2 jgk. Hehe..

Bgn kol 6,pastu bersiap2 la.kol 6.25 masuk dapur .Kena siapkan 3 bekal. Sy, suami 2 bekas sbb ot arini. Sambil tu ngepam. Dptla 3 oz.B yg sama, agk engorge tp kuar ciput. Takpe. Alhamdulillah Ya Allah. Semua rezeki tu..

6.55 nenen Aqmar last time before bertolak. Jap je dah kena gigit. Sabor je lah..

7.00 pg terus zass ke sekolah.

Alhamdulillah..

Kat bilik Spbt dpt berita sy x yah ngajar. Ambik relief je. Yeaaaahoooo...

10.00 pg: fobia nk pam. Takut dpt ciput. Tp alhamdulillah.8 oz thank you Allah!

Doa sesangat Aqmar nk nenen direct balik skolah nanti.

Sekian cerita boring first day keje.

P/s: sonok je dengar org kata, "eh,dah slim! ".padahal naik 17 kg.kalu turun 5 kilo je  pon leh nmpk slim.. :) bkn sbb betul2 slim ye. Ehehe..

Isnin, 7 Oktober 2013

Counting days.

Assalamualaikum,

Sedar x sedar, dah nk masuk 90 hari sy bercuti. Tidakkkkk!!!! Sedihla nk mula kerja. Korang x nk ke taja sahabat korang ni, bg gaji tetiap bulan, tp x yah keje. Korang2 yg duit banyak yg sampai tahap boleh buat kertas toilet tu, silalah derma kat saya. Huaaaa...

Kali ni mmg malas sgt rasanya. Antara sebab2 dan alasannya:
1. Bdk SPM Biologi tu, mesti kena wat kelas tambahan. Sy pun kena study balik. =balik lambat hari2= aqmar kena tggl lama=  stresss!!

2. Ujung tahun, aii sbg guru spbt kena uruskan 800++student punya buku berdua je dgn kak baizura. Tp ketuanya aiii, jadik aiii la kena wat keje lebih. Huaaaa lagi..

3.PBS bong*ok yg kena siapkan n key in tu. Dgn bdk yg dtg celum2 sebulan sekali tu. Cenggana? Dahla cikgu yg ambik kelas sy konfem x buat pape. Dorang punya kelas pun cemana. Tak koser diorang nk ingt kelas org lain.mesti punya.

Kalau masa Afiq n Auni dulu sbb naik skolah awal tahun. X rasa sgt sedihnya. Kerja pun x la byk sgt.. huhu...

Aqmar, rindulah mak nk gomol2 awak nanti. Huhuhu...

Sabtu, 5 Oktober 2013

Passing baton

Assalamualaikum.. Rasa lain macampulak menulis blog guna lappy.Biasa tak dan nak bukak blog, anak dah usik,kacau dsbg nya..arini tiga2 tido awal, dapatlah godek2 sekejap kan. Dalam tempoh 4 minggu nih,Afiq n Auni asik bergilir2 demam.Memula Afiq, pastu Auni, pastu Afiq.Skrg turn Auni pulak.Huhuhu...sedih eden..dan tiap2 minggu jugak pegi poliklinik.Seriau rasanya.Afiq kena amik darah sebab demam dkt seminggu. Pastu next 2 weeks kena cek urine pulak sbb kencing tak lawas.maca2 dugaan sewaktu dlm cuti bersalin ni..now ni Auni kena croup lagi.sian tgk anak dara comel saya tu.. dan aii, seperti biasa,akan merisau2 tak tentu hala..nyampah dgn diri sendiri taw! Ya Allah, tolonglah sihatkan anak2 ku...

Isnin, 23 September 2013

Of Anxiety

Assalamualaikum,
Dear readers, eceh. Mcm ramai nor reader nye.  :) last couple of days I've read in someone's post,"anxiety didn't solve tomorrow's problem. It kills today's peace." Very the true.serious.

Kalu korang kenal sy la,mmg sy terkenal sbgai worrier yg tegar. Worrier x dok dlm kamus dek non.daku cipta sendirik yer. Worrier dlm kamus sy adlh bermaksud seorang yg suka bimbang x tentu pasal okeh. Sbb sy, kalu ank sakit, sy akan jadik worrier yg menyampah laki sy nk layan.

Sy nk mensalahkan sikap sy ni pd diri sendirik yg kengkonon ada sedikit( besar taik gigi je kot nya) ilmu dlm bidang sains. Jadinya I know diseases, symptoms n so on.malangnya aku bukanlah doktor pons. Jadi yg detail x tahu. Maka sy akan pikir mcm2 kemungkinan padahal mende tu sikit jer pun..

Lately,as i wrote in my last post,my kids are sick alternately. Sorang OK,sorang x OK.aritu afiq demam dkt 5 hari. Skrg auni selsema, batuk, demam.aqmar pun dah batuk2 n berhingus sikit. So,start la anxiety attack.nyampah tau. Sbb skrg tgh byk pneumonia cases tau. Ank sedara sy 2 mggu lebih masuk sepital sbb pnyakit nih. Sepupu belah mak dia( kak ipar sy), masuk icu dr bln pose aritu. Both are under 12 month okies. My friend's son,also just been discharge last 2 weeks.in picu for quite a long time.(sebulan lebih x salah sy).

so,sy kena ajar diri bertabah n bertenang. Allah will do whatever His will.jadik bertawakkal lah je caranya..

"Ya Allah,berikanlah anak2 ku kesihatan yg sempurna Ya Allah"...

Ahad, 22 September 2013

..Maafkan jika ku terlupa ..

Assalamualaikum,

Sejak bersalinkan bam bam Aqmar, sy terasa sesuatu. Boleh terasa sy 'hanyut ' a.k.a hampir menjauh.. apakejadahnya semua ini, wazah?! Musti itu yg korang ckp kan? Dah kenapa tulis mcm bdk fac linguistic segala.  :)

Bukan, sbnrnya cenggini. Bila dlm pantang, of kos la x leh solat kan? So,time bila nya nk ingt pd Dia yg Satu tu? Kalu mcm sy yg asik ngadap tv 24 jam biarpun asik2 ulangan Oggy n Cockroaches, mmg sah2 la jaaaarang nk teringat kan? Awal2 pantang ok lg sbb bln pose.ingt jugak. Tp pas abis pantang, solat dh boleh, makin menjauh pulak rasanya. Sbb solat aci dan disebabkan bam bam sy yg susah nk tido tu. Baru sinsing lengan nk amik semayang, dia dah start ber nasyid bagai. Huhu..

Jadi pebende yg ko nak ckp ni, mek?

Maka Allah s.w.t yg maha pemurah, penyayang, pengampun itu mengingatkan sy melalui mehnah2 nya. Or so I thought. Antara nya adlh, kehilangan nikmat kesihatan pd ank2 sy. U know how I am such a worrier kannn, mmg pikir mcm2. Bila dtg mehnah2 begini br la sy nk terhegeh2 ingat pd si Dia yg Satu. Jahatkan.. ampukan aku Ya Allah..

Baiknya Dia kan.? Tak baiknya sy kan? may He forgive my forgetfulness, my kelalaian.. sungguh...

Khamis, 12 September 2013

Simple chocolate cake

http://m.kidspot.com.au/best-recipes/budget+23/easy-chocolate-cake-recipe+3635.htm

Korang, sgt senang, super fluffy too!!

Ahad, 8 September 2013

Sebelum tido..

Salam, post pendek sbb dh ngantuk.. aqmar aisar dh nk masuk 2 bulan. Siang berjaga, menangis2 mcm kena cubit kalau x de org pegang. Akibatnya, mak terpaksa tgk tv dr pg sampai ptg sambil melayan budak tecik tu..  :)

Tp mlm aqmar titon lamaaaa sampai bengkak2 miss B.tp mak suka nak. Mak dpt rehat dgn mu! Time sianglah seksa sikit. Mana nk ngemas, masak, sidai baju, mandi, solat.. tp mak okeh je. Asalkan anakku tido malam.  :)

Ni pic mggu lepas. Sebulan aritu timbang 4.9kg.lahir aritu 3.27kg.Alhamdulillah.. :)

Isnin, 19 Ogos 2013

Kisah Berpantang

Assalamualaikum,
Arini nak citer kisah berpantang si Aqmar Aisar. Sy balik rumah dgn Aqmar pd hari ahad 21/7/13. Masatu x sgka boleh balik. Bila doc bg balik mmg syukur sesangat..

Bila dh balik br la dpt nikmat mkn yg sebenar, nikmat tidur yg sebenar.nikmat mandi yg sebenar.  Serius. Sebab kat sepital malam2 lampu bukak. Dahtu ank kena tido kt cot.sikit2 nangis. Nk kena angkat bg nenen. Tido pun ayam2 jelah. Pastu nurse pulak dtg nk ambik darahla, nk masuk ubatlah.. dah tu tiap2 pg aii mandi pukul 5@6.sbb kol 7 HO round.takkan ko nk bersememeh dgn air liur basi segala kan? Awal gilos la mandi. Ko ado? :)

Pantang kali ni mak sy tggu sampai sy berurut je. Dlm 14 hari je rasanya. Sedih aii. Ye la,mak x de, mkn masak sendri ek... huwaaa... sedih taw. Mcm x de org kisah je. Ari2 mkn nasi putih+ ulam+ ikan bakar. Mmg x sedap. Tp sbb lapar, sampai licin aii makan!

berurut dgn makcik lain kali ni. Dua kali je pun.tu pon dia charge rm 60 tiap kali. Mahal kot. Tp serius best.yg sebelum2 ni sakit n x sedap langsung.sungguh sy cakap. Makcik Bibah mmg best. Ko sedia duit jer.. hehe

Kali ni sbb pantang dlm bulan pose, pastu masuk cuti raya. SIL balik kg 2 mggu. Terkulat2 sy pantang berempat beranak. Dahla ank2 x sihat masa tu. Afiq demam n cirit birit. Auni cirit je. Membuangla mereka itu atas tilam, depan tv. Merambu ayarq mata daku. Ms tu mmg rasa down gile. Sedih.

Alhamdulillah, episode sedih tu kejap je.. pastu SIL balik.. umah kemas semula. Sy boleh berehat sikit..

Kali ni sy pantang betul2. sebab nk kurus balik! Walaupun x berjaya sepenuhnya, tp bolehla turun 17 kg..nnti sy citer k...

Kiranya pantang kali ni walaupun mak takde, tp sbb SIL. ada, sy dpt rehat jgk la..keje sy cuma masak, kemas dapur, basuh bj dlm mesin, kekadang lipat n sidai baju. Mandi Auni n Afiq pun kadang2. yg lain tu setakat melayan si kecik je.. pastu melayan karenah Afiq.Auni mmg x byk songeh..pastu mengulit Aqmar yg x mau tido siang tu.nenen sepanjang ari..  Mmg x boleh buat keje apa pon.  :)

Tu lah citer boring pantang kalini...

P/s:  sy sempat gunting 6 helai bj kurung&  jahit 3 helai.sbb mesin jahit rosak time yg ke 3. :) asssa!!!

Isnin, 5 Ogos 2013

Selamat Hari Raya!

Salam,
Slmt hari raya kawan2.. maaf zahir& batin.. alhamdulillah,sy sudah slmt bersalin 16/7 yg lepas.. Muhammad Aqmar Aisar nama diberi. Nanti daku citer lg ye? Byk nk sharing is caring nih!  :)

Selasa, 9 April 2013

Doakan Daku..

Salam, Lama sudah tak menulis disini..macam2 hal lah...bz,mabuk dsbg nya..mabuk?ye, mabuk...skrg sudah masuk 25mggu..dan sedang struggling to survive the ordeal tah Allah has sent me..huhu..mmg sedih la mengandung kali ni..throughout this pregnancy kena abnormal vaginal discharge yg mentakutkan...last 2 weeks, sy pun dapat result nya..acinetobacter iwoffii..sangat menakutkan.It's dangerous to me and to my baby too..started on antibiotics last week but to no avail.Another sample aken yesterday and live without treatment for another 2 weeks before the result will be reviewed. Sedih, takut,pikir macam2..penat dah nak nagis..penat dah nak sedih..Pergantungan pada Allah shj memberi kekuatan skrg... semoga Allah menyelamatkan kami anak beranak..amin....
 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea