Selasa, 22 Disember 2009

Walking n Dreaming

Dicatat oleh wuzz_in di 7:17 PTG 5 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Lama tak update blog ni. Bz jgk lah sebab sekarang sy kat Ayer Tawar.Umah sewa En Suami..taula umah 'bujang'..naik hantu lah Afiq tolong 'kemaskan' kawasan yg tak kemas tu kan.hehe..Bila boring2 tu Afiq akan tolak decoder ASTRO sampai jatuh.Kalu sy larang lagilah marah bujang saya tu.Kalau tak pon Afiq akan ke dapur dan 'kemas' barang kat lantai tuh.Taula, manada lemari kan.Kabinet lagilah.Jangan harap.Hehe..Pas 'kemas'2 sume, Afiq makan bawang yg tak kopek lagi tu.Nak simpan tinggi2 pon takde tempat.Macam2 lah 'makanan' Afiq kat cni..keke

Oh, Afiq dah bolehlah berjalan hampir 90%.Lagi 10% tu merangkak lagi.Malas lah tu..dah tua bangka tak pandai jalan jugak lagik.hehe..

Saya pulak angan2 nak wat cloth diaper sendirik.Saya jumpa flannel yg lawa2 warnanya kat KAMDAR.Tapi biasalah saya kan.Angan2 jer..hehe

Next week last cuti..huwaa...

Selamat menghabeskan cuti kawan yg sedang bercuti..


Sy-yg-sakit-je-sepanjang-cuti

Jumaat, 11 Disember 2009

Lembik

Dicatat oleh wuzz_in di 6:41 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Saya adalah sedih.Semua sebab mak saya kata saya adalah lembik.Sebab saya demam lagi semalam.Padahal baru je minggu lepas saya demam teruk..Kenapalah imuniti sy ni teramatlah lemah?geramlah...saya makan segala mak nenek vitamin okeh.Sebab saya tau sy ni memang terlalu senang kena sakit.Kalu org batuk atau selsema dekat2 dgn saya, saya akan memang dengan pasti berjangkit.Dari kecik sy memang slalu sakit.Camno?Baru umur 26 dah lembik2..ni baru anak satu..cemana nak anak ramai2 ni?Saya memang seorang yg lembik.Sedihnya..Tahun ni saya selsema boleh katakan tiap2 bulan..terukkan?nak wat gane nih...

Isnin, 7 Disember 2009

Block duct!

Dicatat oleh wuzz_in di 3:02 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Jika anda adalah ibu yg menyusukan anak,mesti anda penah dengar mastitis kan?oho..sunggug ngeri..Saya takde lah pengalaman kena mastitis ni, tapi saya penah tengok sorang kakak pembantu makmal sekolah saya yg kena.Memang kena "kerat' lah bahagian yg kena mastitis itu.Maka ia adalah ngeri ok.Saya sebagai org yg penakut penaka,memang sangat ngeri melihatnya..ada 'lubang' kat breast n ada nanah n susu kua.Adei!!!nauzubillahiminzalik..

Jadi kalian pahamlah kan betapa fobia saya pada mastitis ini kan..tetiba, 2 hari lepas, sy kena block duct!

Saya sungguhlah terrified sekali(bahasa omputih lebih bunyinya menakutkan,kan?keke)

Tetiba ada lump yg tak mau jugak ilang even after feeding.Terseksa gue!Saya dah mula rasa cuak,gabra..urut2 pons tak mau ilang gak.Pam2 banyak kali, tak mau ilang gak..tapi pas beberapa kali feeding n urut yg tak abes2(sakit okeh!), alhamdulillah..ilang akhirnya.

Tapi semalam saya kena lagi sekali.This time around the lump is bigger.Susu lak tak mo kua langsung walaupon begitu keras2 kan.Saya mulalah terrified (eceh!) lagi sekali.Makanya, sebab susu tak mo kua, anakku mestilah tak koser nak isap kan.Ku urut2 tak mau jugak kua susu.Last sekali ku wat lah hot compression,urut sampai nak lebam nenenku banyak kali, alhamdulillah kua susu..tapi agony menahan perasaan gabra itu adalah sungguh.... *lost for words*

Saya rasa sy tau nape jadik begitu.

Do you know high saturated diet can cause block duct?

Do you think eating KFC for 2 consecutive day is considered high saturated diet?

And I really mean ONLY kfc okeh..

Of course lah high saturated diet kan?kan?

Gilo sungguh saya.Ni semua pasal nak belanja anak sedara makan KFC.Org KFC tu bagi ayam besar2 sanagt.Jadiknya 9 ketul tu sampai 2 hari makan tak abes2.Saya lak rasa sangat lah sayang kalu buang2 kan duit tu cik non!..jadik saya lah jadi bagai musang berjanggut meratah ayam 24jam..

Pastu kurang minum air lak tuh..

Salah sendirilah kan..hehe..

Kalian doakanlah moga tak jadik lagi yer..yer..

Oh, lupa nak citer.

Semalam 2nd anniversary sy n En Suami.

Sah2 tak sambut sebab saya ingat pon tak!hehe

Ala, En Suami pon lupa jugak.Kira saya yg teringat dulu..

Yela, kami tak jumpa dah dekat 3 minggu..ades...

Nak tuntut honeymoon mesti boo layan punya.Kang saya merajuk kang lagi lah menyampah kat diri sendiri

Arini sy nak balik Tapah.Mesti quite an adventure sebab naik berdua dgn Afiq jer..risaunya sy..

Jumaat, 4 Disember 2009

mALAM yg Sepi..

Dicatat oleh wuzz_in di 7:02 PG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
salam..
Di malam nan sepi ini, sy maseh tak dapat melelapkan mata.Kalu hari2 lain, sy tidak dapat menahan diri dari melelap kan mata.keke..
Ni semua gara2 sy asik wheezing sepanjang hari.Bila mau sihat nih?huhu..
Bila baring jer ku mendengar bunyi heeek..huuuk...kua dari napasku..bikin kacau mau tidor..
Jadiknya sy layan beruk band lah malam nih..bloghopping kesana sinun..
Mulalah ada niat nak perabih duit beli bukan2online shopping..ades..
Sy tinggal berdua je dgn Afiq kat Kg nih..mak n akak pi jenjalan umah pakcik di Gemas..haru betul..ingatkan nak ikut..dah demam begini kalu sy pegi nanti org kata dah sakit2 tak sedar diri jugak ke? plak kan..
Adess....

Selasa, 1 Disember 2009

SELSEMA RAMBUTAN

Dicatat oleh wuzz_in di 4:17 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam...

Saya sdg selsema nih..start semalam..sebab rambutan ke ek?Memang gile2 ku makan sket punya banyak lah..peliklah, nape kalu buah2 an tempatan org kata akan menyebabkan batuk.Nape kalu makan epal byk2 tak kena pulak?ngeh ngeh..jadik, ku cadangkan buat doktor2 sekalian, pe kata korang kaji lah nape buah2an tempatan buat org sakit tekak n eventually lead to batuk n selsema.ok tak?hehe

Yang-sedang-selsema-tak-larat,

Selasa, 22 Disember 2009

Walking n Dreaming

Salam..
Lama tak update blog ni. Bz jgk lah sebab sekarang sy kat Ayer Tawar.Umah sewa En Suami..taula umah 'bujang'..naik hantu lah Afiq tolong 'kemaskan' kawasan yg tak kemas tu kan.hehe..Bila boring2 tu Afiq akan tolak decoder ASTRO sampai jatuh.Kalu sy larang lagilah marah bujang saya tu.Kalau tak pon Afiq akan ke dapur dan 'kemas' barang kat lantai tuh.Taula, manada lemari kan.Kabinet lagilah.Jangan harap.Hehe..Pas 'kemas'2 sume, Afiq makan bawang yg tak kopek lagi tu.Nak simpan tinggi2 pon takde tempat.Macam2 lah 'makanan' Afiq kat cni..keke

Oh, Afiq dah bolehlah berjalan hampir 90%.Lagi 10% tu merangkak lagi.Malas lah tu..dah tua bangka tak pandai jalan jugak lagik.hehe..

Saya pulak angan2 nak wat cloth diaper sendirik.Saya jumpa flannel yg lawa2 warnanya kat KAMDAR.Tapi biasalah saya kan.Angan2 jer..hehe

Next week last cuti..huwaa...

Selamat menghabeskan cuti kawan yg sedang bercuti..


Sy-yg-sakit-je-sepanjang-cuti

Jumaat, 11 Disember 2009

Lembik

Salam..
Saya adalah sedih.Semua sebab mak saya kata saya adalah lembik.Sebab saya demam lagi semalam.Padahal baru je minggu lepas saya demam teruk..Kenapalah imuniti sy ni teramatlah lemah?geramlah...saya makan segala mak nenek vitamin okeh.Sebab saya tau sy ni memang terlalu senang kena sakit.Kalu org batuk atau selsema dekat2 dgn saya, saya akan memang dengan pasti berjangkit.Dari kecik sy memang slalu sakit.Camno?Baru umur 26 dah lembik2..ni baru anak satu..cemana nak anak ramai2 ni?Saya memang seorang yg lembik.Sedihnya..Tahun ni saya selsema boleh katakan tiap2 bulan..terukkan?nak wat gane nih...

Isnin, 7 Disember 2009

Block duct!

Salam..

Jika anda adalah ibu yg menyusukan anak,mesti anda penah dengar mastitis kan?oho..sunggug ngeri..Saya takde lah pengalaman kena mastitis ni, tapi saya penah tengok sorang kakak pembantu makmal sekolah saya yg kena.Memang kena "kerat' lah bahagian yg kena mastitis itu.Maka ia adalah ngeri ok.Saya sebagai org yg penakut penaka,memang sangat ngeri melihatnya..ada 'lubang' kat breast n ada nanah n susu kua.Adei!!!nauzubillahiminzalik..

Jadi kalian pahamlah kan betapa fobia saya pada mastitis ini kan..tetiba, 2 hari lepas, sy kena block duct!

Saya sungguhlah terrified sekali(bahasa omputih lebih bunyinya menakutkan,kan?keke)

Tetiba ada lump yg tak mau jugak ilang even after feeding.Terseksa gue!Saya dah mula rasa cuak,gabra..urut2 pons tak mau ilang gak.Pam2 banyak kali, tak mau ilang gak..tapi pas beberapa kali feeding n urut yg tak abes2(sakit okeh!), alhamdulillah..ilang akhirnya.

Tapi semalam saya kena lagi sekali.This time around the lump is bigger.Susu lak tak mo kua langsung walaupon begitu keras2 kan.Saya mulalah terrified (eceh!) lagi sekali.Makanya, sebab susu tak mo kua, anakku mestilah tak koser nak isap kan.Ku urut2 tak mau jugak kua susu.Last sekali ku wat lah hot compression,urut sampai nak lebam nenenku banyak kali, alhamdulillah kua susu..tapi agony menahan perasaan gabra itu adalah sungguh.... *lost for words*

Saya rasa sy tau nape jadik begitu.

Do you know high saturated diet can cause block duct?

Do you think eating KFC for 2 consecutive day is considered high saturated diet?

And I really mean ONLY kfc okeh..

Of course lah high saturated diet kan?kan?

Gilo sungguh saya.Ni semua pasal nak belanja anak sedara makan KFC.Org KFC tu bagi ayam besar2 sanagt.Jadiknya 9 ketul tu sampai 2 hari makan tak abes2.Saya lak rasa sangat lah sayang kalu buang2 kan duit tu cik non!..jadik saya lah jadi bagai musang berjanggut meratah ayam 24jam..

Pastu kurang minum air lak tuh..

Salah sendirilah kan..hehe..

Kalian doakanlah moga tak jadik lagi yer..yer..

Oh, lupa nak citer.

Semalam 2nd anniversary sy n En Suami.

Sah2 tak sambut sebab saya ingat pon tak!hehe

Ala, En Suami pon lupa jugak.Kira saya yg teringat dulu..

Yela, kami tak jumpa dah dekat 3 minggu..ades...

Nak tuntut honeymoon mesti boo layan punya.Kang saya merajuk kang lagi lah menyampah kat diri sendiri

Arini sy nak balik Tapah.Mesti quite an adventure sebab naik berdua dgn Afiq jer..risaunya sy..

Jumaat, 4 Disember 2009

mALAM yg Sepi..

salam..
Di malam nan sepi ini, sy maseh tak dapat melelapkan mata.Kalu hari2 lain, sy tidak dapat menahan diri dari melelap kan mata.keke..
Ni semua gara2 sy asik wheezing sepanjang hari.Bila mau sihat nih?huhu..
Bila baring jer ku mendengar bunyi heeek..huuuk...kua dari napasku..bikin kacau mau tidor..
Jadiknya sy layan beruk band lah malam nih..bloghopping kesana sinun..
Mulalah ada niat nak perabih duit beli bukan2online shopping..ades..
Sy tinggal berdua je dgn Afiq kat Kg nih..mak n akak pi jenjalan umah pakcik di Gemas..haru betul..ingatkan nak ikut..dah demam begini kalu sy pegi nanti org kata dah sakit2 tak sedar diri jugak ke? plak kan..
Adess....

Selasa, 1 Disember 2009

SELSEMA RAMBUTAN

Salam...

Saya sdg selsema nih..start semalam..sebab rambutan ke ek?Memang gile2 ku makan sket punya banyak lah..peliklah, nape kalu buah2 an tempatan org kata akan menyebabkan batuk.Nape kalu makan epal byk2 tak kena pulak?ngeh ngeh..jadik, ku cadangkan buat doktor2 sekalian, pe kata korang kaji lah nape buah2an tempatan buat org sakit tekak n eventually lead to batuk n selsema.ok tak?hehe

Yang-sedang-selsema-tak-larat,

 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea