Khamis, 22 Julai 2010

Didikan Anak. Perlukah kasar?

Dicatat oleh wuzz_in di 4:45 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam Jumaat semua..

Saya ari ni sungguh lah takde mood.Pepagi sampai kat skola tengok ada eksiden. Yang ironi nya, yg eksiden tu adalah pengetua saya!dahla ari ni adalah ari terakhir dia kat sekolah ni (transfer pi Pangkor).Sian pengetua saya.Dalam bebanyak pengetua, saya paling respek lah pada dia.Mungkin sifat "kecekalan sebagai org kampung" itu membawa ingatan lampau betapa susahnya idup saya n keluarga dolu, dan saya berasa insaf kerana itu.

Sejak saya kawin, memacam perubahan berlaku dlm idup.Biasalah kan, sumer org gitu?kan?kan? kekadang saya rasa,macam nak lari..kekadang saya rasa hepi...biasalah tu kan.

Tapi semalam, benar2 menguji ketabahan hati saya sebagai seorang insan...

Saya paling tak boleh org marah dengan cara mengherdik2...memang pantang saya.Sebab family saya bukan begitu.Sungguh!Tak pernah sekali pon saya kena herdik oleh sesiapa dlm family saya. Walau marah macam mana pon parent pada saya, cara marah mereka bukanlah dengan meninggikan suara mengherdik2 menengking2 begitu. Itu bukan caranya!

Dan saya harap, biarlah anak2 saya juga dapat dibesarkan dlm suasana begitu..tiada amarah yg melampau batasan dipamerkan pada anak2 saya.Nak marah?marahlah. Nak pukul?pukul lah..saya tiada halangan. Tapi caranya, mestilah berhemah. Anak2 bukannya faham apa2.Lagi2 yg sebaya anak saya itu.Kalau sudah besar pon, rasanya bukan caranya juga mengherdik begitu.

Lain org lain didikannya. Tapi saya perhatikan, anak2 yg terbiasa dgn cara kasar, dari segi bahasa dan tutur cara, menghasilkan anak2 yg berkasar bahasa dgn ibu bapanya.

Bila disuruh : "Ah, mak buatlah sendiri!"
Bila ditegur : "Mak diamlah!"
Dengan adik beradik bila bergaduh perkatan :bodoh, sial, babi hanya dihujung lidah.Begitu mudah diluahkan.

Nauzubillahiminzalik!

Jauhkan anak2 saya dari sifat begitu..bagaimana alur bahasa keluarga, begitulah hasil anaknya kelak.Jangan salahkan anak itu 100 %. Fikir dahulu dari mana dia terbiasa jadi begitu...

Anak2 saudara saya yg tidak ditegur cara kasar, tak pernah lagi saya lihat begitu. Melawan? Pasti ada. Tapi bukan dengan cara kasar begitu. Siapa tak pernah melawan kata mak,kan?hihi..dan kalu bergaduh pon, tiada bahasa kasar diluahkan. Dan bila dah besar pon, tidak saling tengking menengking bila bergaduh.

I'm sorry for all these rambling. I just have to let it out once in a while...

Didiklah anak kita(termasuklah saya!!!) dengan sabar dan tabah..jangan kasar2...saya dah tengok hasil dari kedua2 jenis didikan. Lagipon kita bukan org India yang kalu bergaduh kena meluahkan secara verbal dengan begitu kuat sekali. Kita org Islam.Ada nilai sabar dan santun dalam setiap gerak.Benar bukan?

Saya akui, saya seorang yg kasar.Tapi tidak pernah saya mengherdik org disekeliling saya bila saya tak puas hati.That's just not my way. And please, don't treat me that way.I've never been treated like that all my life.Never!

enough of all these rambling..sorry..have to let it out...

Hati sabarlah...
Duka pergilah...

Ahad, 18 Julai 2010

Colostrum!

Dicatat oleh wuzz_in di 8:37 PTG 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya rasa hepi2 pagi ini sebab bangun pepagi tetiba nampak ada colustrum kua dari b****..gumbira nya saya..masa 1st preggy dolu lambat baru kua..Alhamdulillah..harap sangat dapat BF kan yang kedua ni dengan lebih best n baik dari Afiq dolu..

Tapi saya ada risau lah sesikit ni sebab tak rasa sangat movement nya..tak tendang2 dengan hebat, tapi rasa lah sikit2 gerak..masa Afiq dolu pon, around this 24 weeks, tetibe movement slow..risaunya..bilalah nak scan ni..huhu..

Doakan saya n baby selamat sihat sejahtera ye kengkawan...

Selasa, 13 Julai 2010

DEVASTATED!

Dicatat oleh wuzz_in di 12:13 PG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Hari Ahad lepas saya pi Gerik dgn Afiq n En Abah seperti yg telah saya uar2kan ari tu. ;p

Ingatkan nak pi sonok2 lah jenjalan dgn family..rupa2 nya saya hanya pegi untuk menghancurkan hati sendiri!Huwaa...

Alkisahnya begini...

Suamiku tu sebelum ni keje kat Air Tawar.Perjalanan dalam sejam lebih ckit dari Tapah. Tapi jln memang ok dan elok..kete pon tak banyak. Dah dua kali mintak tukar ke Kuala Woh, tapi tak dapat..tahun ni mintak lagi, tetiba macam magic pulak, ...dapat..itulah suami saya disuruh lapor diri kat Gerik sebab hidroelektrik perak, bos dia kat Gerik..

Sampai kat Gerik, masa lapor diri, bos dia pi tukarkan suami saya ke JOR(Cameron Highland) dengan alasan, :abang suami saya(BIL saya) keje kat Woh.So, takleh adik beradik satu post..kepala hangguk sungguh!(maap yer, bahasa kureng sopan)

Masalahnya, kalu tak bagi tukar, cakap jelah tak dapat. Ini tak, sesuka ati last2 minit tukar org begitu2 aje.Ingat JOR tu dekat ke?dahlah jalannya , masyaallah..kalu org naik Cameron ikut Tapah tahulah..mana tak risau hati sang isteri.Huwaa...dahla keje shif tau korang..Masuk pagi balik malam..masuk malam, balik pagi..memalam buta tu nak balik jalan yg macam tu...huhu..risau saya..

Saya memang sungguh sedih bila tau berita..Totally devastated..emotionally drain terus pastu..pi jenjalan Cameron pon langsung tak gembira..tengok pokok teh pon dah nampak sama taraf macam lalang aje..huhu..

Saya memang mengutuk berbakul2 la bos laki ku itu..kalu kena kat anak beranak dia baru tahu..dahlah dalam surat memang terang2 tulis WOH..last2 tak pepasal kena pi JOR..org lain sume terkejut..bo**ok sungguh!




Sabar...

Tarik napas...

Huhu....

Rabu, 7 Julai 2010

Grik?

Dicatat oleh wuzz_in di 6:34 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya tengah berpulun menghabiskan puasa nazar saya yang dah bertahun tu.Nazar tu nazar sepanjang selepas melahirkan Afiq. Nazar bersalin dsbg...adeh..salah sayalah, sapa suh nazar manyak2 kan?hihi..tapi yang Allah bagi pon manyak jugak.Syukur..

Saya dah berjaya menerai resepi kak hana : popcorn n hawaiian pizza.Jadik lah, tapi popcorn terlebih hangit caramel, pizza plak sebab malas nak roll,yang 1st je masak elok.Yang lain separuh masak.muahaha..

Moral : jangan malas beb!

Sekarang ni saya dah masuk 6 bulan.Lagi 3 bulan je nak bersalin.Erk!Macam tak ready jer taw..tapi tak sabar pon ada.hihi..Jantina lom tau lagi..Tunggulah dia kua dolu yer.. ;p

Saya tengah mengumpul ilmu nak ber'tandem nursing' ni. Saya doa sesangat dapat BF anak ke 2 ni dengan lebih jayanya lagik..doakan saya ye kalian!

Ujung minggu ni, En Suami ajak ke Grik sebab dia kena melapor diri kesana(dapat pindah Tapah, tapi lapor diri kat Grik.Pelik kan?).Saya kata "Grik?"..adeh..ujung dunia mana plak tu...
Saya ikut je, tapi kat Grik ada apa yek?Saya tanya En Suami, ada apa kat Grik.Jawapannya:


"ada utan banyak"

erk...

abislah saya pi melawat utan ke nanti?hehe..

Khamis, 1 Julai 2010

...

Dicatat oleh wuzz_in di 5:06 PTG 1 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Dah dua tiga hari niat nak menulis, tapi tak tertulis2 jugak..hihi

Takda kesempatan sebenarnya.Ni pons curik2 masa sebelum kena masuk relief kat kelas yang asik tido dari awal ku stat ajar, sampailah abes masa. Sampai merah2 lah mata dorang tido.Best gamaknya tido bila cikgu ngajar..tapi yerlah, baca pon tak tau, dah tingkatan 5. Cemana nak paham apa cikgu ajar,kan?kan?

Saya tingin amat nak menerai segala mak nenek resepi yang ada kat blog kak hana ni taw. Sedap2 sangat nampaknya..musti selera saya dan kak hana ni lebih kurang sama. Sebab apa je resepi dia, sumer saya minat amat..

Dahtu gambar nya meneyelerakan belaka.Jeles ku dengan DSLR mu kak hana! ;p

Semalam saya dapat lagik kerja baru.Sempena minggu kokurikulum plak..Saya kata kalu boleh bagilah ada sorang kak tu jadik ketua, sebab tahun lepas dia dah penah tolong handle. Sekali cikgu tu cakap, tak buley, sebab dia tengah perut besar..kesian dia..Erk..saya beza lebih kurang sebulan jer dengan dia taw...huwaaa....maybe dia tak pasan kot saya mengandung. Ingatkan saya memboyot kerana terlebih makan coklat agaknya..huhu

Nanti kalu saya dah terai resepi kak hana, saya upload kan gambarnya.Itupons kalu jadik lah..kalu ala2 macam pelik jer tu...pepahamlah yer..takkan nak upload..malu ah mak,nyah! :p

saya pi kels dolu!!

Khamis, 22 Julai 2010

Didikan Anak. Perlukah kasar?

Salam Jumaat semua..

Saya ari ni sungguh lah takde mood.Pepagi sampai kat skola tengok ada eksiden. Yang ironi nya, yg eksiden tu adalah pengetua saya!dahla ari ni adalah ari terakhir dia kat sekolah ni (transfer pi Pangkor).Sian pengetua saya.Dalam bebanyak pengetua, saya paling respek lah pada dia.Mungkin sifat "kecekalan sebagai org kampung" itu membawa ingatan lampau betapa susahnya idup saya n keluarga dolu, dan saya berasa insaf kerana itu.

Sejak saya kawin, memacam perubahan berlaku dlm idup.Biasalah kan, sumer org gitu?kan?kan? kekadang saya rasa,macam nak lari..kekadang saya rasa hepi...biasalah tu kan.

Tapi semalam, benar2 menguji ketabahan hati saya sebagai seorang insan...

Saya paling tak boleh org marah dengan cara mengherdik2...memang pantang saya.Sebab family saya bukan begitu.Sungguh!Tak pernah sekali pon saya kena herdik oleh sesiapa dlm family saya. Walau marah macam mana pon parent pada saya, cara marah mereka bukanlah dengan meninggikan suara mengherdik2 menengking2 begitu. Itu bukan caranya!

Dan saya harap, biarlah anak2 saya juga dapat dibesarkan dlm suasana begitu..tiada amarah yg melampau batasan dipamerkan pada anak2 saya.Nak marah?marahlah. Nak pukul?pukul lah..saya tiada halangan. Tapi caranya, mestilah berhemah. Anak2 bukannya faham apa2.Lagi2 yg sebaya anak saya itu.Kalau sudah besar pon, rasanya bukan caranya juga mengherdik begitu.

Lain org lain didikannya. Tapi saya perhatikan, anak2 yg terbiasa dgn cara kasar, dari segi bahasa dan tutur cara, menghasilkan anak2 yg berkasar bahasa dgn ibu bapanya.

Bila disuruh : "Ah, mak buatlah sendiri!"
Bila ditegur : "Mak diamlah!"
Dengan adik beradik bila bergaduh perkatan :bodoh, sial, babi hanya dihujung lidah.Begitu mudah diluahkan.

Nauzubillahiminzalik!

Jauhkan anak2 saya dari sifat begitu..bagaimana alur bahasa keluarga, begitulah hasil anaknya kelak.Jangan salahkan anak itu 100 %. Fikir dahulu dari mana dia terbiasa jadi begitu...

Anak2 saudara saya yg tidak ditegur cara kasar, tak pernah lagi saya lihat begitu. Melawan? Pasti ada. Tapi bukan dengan cara kasar begitu. Siapa tak pernah melawan kata mak,kan?hihi..dan kalu bergaduh pon, tiada bahasa kasar diluahkan. Dan bila dah besar pon, tidak saling tengking menengking bila bergaduh.

I'm sorry for all these rambling. I just have to let it out once in a while...

Didiklah anak kita(termasuklah saya!!!) dengan sabar dan tabah..jangan kasar2...saya dah tengok hasil dari kedua2 jenis didikan. Lagipon kita bukan org India yang kalu bergaduh kena meluahkan secara verbal dengan begitu kuat sekali. Kita org Islam.Ada nilai sabar dan santun dalam setiap gerak.Benar bukan?

Saya akui, saya seorang yg kasar.Tapi tidak pernah saya mengherdik org disekeliling saya bila saya tak puas hati.That's just not my way. And please, don't treat me that way.I've never been treated like that all my life.Never!

enough of all these rambling..sorry..have to let it out...

Hati sabarlah...
Duka pergilah...

Ahad, 18 Julai 2010

Colostrum!

Salam..

Saya rasa hepi2 pagi ini sebab bangun pepagi tetiba nampak ada colustrum kua dari b****..gumbira nya saya..masa 1st preggy dolu lambat baru kua..Alhamdulillah..harap sangat dapat BF kan yang kedua ni dengan lebih best n baik dari Afiq dolu..

Tapi saya ada risau lah sesikit ni sebab tak rasa sangat movement nya..tak tendang2 dengan hebat, tapi rasa lah sikit2 gerak..masa Afiq dolu pon, around this 24 weeks, tetibe movement slow..risaunya..bilalah nak scan ni..huhu..

Doakan saya n baby selamat sihat sejahtera ye kengkawan...

Selasa, 13 Julai 2010

DEVASTATED!

Salam..

Hari Ahad lepas saya pi Gerik dgn Afiq n En Abah seperti yg telah saya uar2kan ari tu. ;p

Ingatkan nak pi sonok2 lah jenjalan dgn family..rupa2 nya saya hanya pegi untuk menghancurkan hati sendiri!Huwaa...

Alkisahnya begini...

Suamiku tu sebelum ni keje kat Air Tawar.Perjalanan dalam sejam lebih ckit dari Tapah. Tapi jln memang ok dan elok..kete pon tak banyak. Dah dua kali mintak tukar ke Kuala Woh, tapi tak dapat..tahun ni mintak lagi, tetiba macam magic pulak, ...dapat..itulah suami saya disuruh lapor diri kat Gerik sebab hidroelektrik perak, bos dia kat Gerik..

Sampai kat Gerik, masa lapor diri, bos dia pi tukarkan suami saya ke JOR(Cameron Highland) dengan alasan, :abang suami saya(BIL saya) keje kat Woh.So, takleh adik beradik satu post..kepala hangguk sungguh!(maap yer, bahasa kureng sopan)

Masalahnya, kalu tak bagi tukar, cakap jelah tak dapat. Ini tak, sesuka ati last2 minit tukar org begitu2 aje.Ingat JOR tu dekat ke?dahlah jalannya , masyaallah..kalu org naik Cameron ikut Tapah tahulah..mana tak risau hati sang isteri.Huwaa...dahla keje shif tau korang..Masuk pagi balik malam..masuk malam, balik pagi..memalam buta tu nak balik jalan yg macam tu...huhu..risau saya..

Saya memang sungguh sedih bila tau berita..Totally devastated..emotionally drain terus pastu..pi jenjalan Cameron pon langsung tak gembira..tengok pokok teh pon dah nampak sama taraf macam lalang aje..huhu..

Saya memang mengutuk berbakul2 la bos laki ku itu..kalu kena kat anak beranak dia baru tahu..dahlah dalam surat memang terang2 tulis WOH..last2 tak pepasal kena pi JOR..org lain sume terkejut..bo**ok sungguh!




Sabar...

Tarik napas...

Huhu....

Rabu, 7 Julai 2010

Grik?

Salam..

Saya tengah berpulun menghabiskan puasa nazar saya yang dah bertahun tu.Nazar tu nazar sepanjang selepas melahirkan Afiq. Nazar bersalin dsbg...adeh..salah sayalah, sapa suh nazar manyak2 kan?hihi..tapi yang Allah bagi pon manyak jugak.Syukur..

Saya dah berjaya menerai resepi kak hana : popcorn n hawaiian pizza.Jadik lah, tapi popcorn terlebih hangit caramel, pizza plak sebab malas nak roll,yang 1st je masak elok.Yang lain separuh masak.muahaha..

Moral : jangan malas beb!

Sekarang ni saya dah masuk 6 bulan.Lagi 3 bulan je nak bersalin.Erk!Macam tak ready jer taw..tapi tak sabar pon ada.hihi..Jantina lom tau lagi..Tunggulah dia kua dolu yer.. ;p

Saya tengah mengumpul ilmu nak ber'tandem nursing' ni. Saya doa sesangat dapat BF anak ke 2 ni dengan lebih jayanya lagik..doakan saya ye kalian!

Ujung minggu ni, En Suami ajak ke Grik sebab dia kena melapor diri kesana(dapat pindah Tapah, tapi lapor diri kat Grik.Pelik kan?).Saya kata "Grik?"..adeh..ujung dunia mana plak tu...
Saya ikut je, tapi kat Grik ada apa yek?Saya tanya En Suami, ada apa kat Grik.Jawapannya:


"ada utan banyak"

erk...

abislah saya pi melawat utan ke nanti?hehe..

Khamis, 1 Julai 2010

...

Salam..

Dah dua tiga hari niat nak menulis, tapi tak tertulis2 jugak..hihi

Takda kesempatan sebenarnya.Ni pons curik2 masa sebelum kena masuk relief kat kelas yang asik tido dari awal ku stat ajar, sampailah abes masa. Sampai merah2 lah mata dorang tido.Best gamaknya tido bila cikgu ngajar..tapi yerlah, baca pon tak tau, dah tingkatan 5. Cemana nak paham apa cikgu ajar,kan?kan?

Saya tingin amat nak menerai segala mak nenek resepi yang ada kat blog kak hana ni taw. Sedap2 sangat nampaknya..musti selera saya dan kak hana ni lebih kurang sama. Sebab apa je resepi dia, sumer saya minat amat..

Dahtu gambar nya meneyelerakan belaka.Jeles ku dengan DSLR mu kak hana! ;p

Semalam saya dapat lagik kerja baru.Sempena minggu kokurikulum plak..Saya kata kalu boleh bagilah ada sorang kak tu jadik ketua, sebab tahun lepas dia dah penah tolong handle. Sekali cikgu tu cakap, tak buley, sebab dia tengah perut besar..kesian dia..Erk..saya beza lebih kurang sebulan jer dengan dia taw...huwaaa....maybe dia tak pasan kot saya mengandung. Ingatkan saya memboyot kerana terlebih makan coklat agaknya..huhu

Nanti kalu saya dah terai resepi kak hana, saya upload kan gambarnya.Itupons kalu jadik lah..kalu ala2 macam pelik jer tu...pepahamlah yer..takkan nak upload..malu ah mak,nyah! :p

saya pi kels dolu!!
 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea