Jumaat, 25 September 2009

RaYaa!

Dicatat oleh wuzz_in di 8:50 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Masehkah anda sumer dlm mood raya? Sy maseh..walaupon dah agak kureng sebab kue raya hamper licin , sebab org takde pon nak dtg umah sy taw. Ni sedey ni.Ape, umah sy tak laku lagik ker?Mentang2 we oll sume dah kawen. Hehehe..

Anda berjaya kah menambahkan kembali lemak2 yg sudah pergi bulan Ramadhan yg lalu?
Saya??


.
.
.
.

Mestilah DAHHH
kekeke..
Penat tau kalian, sy menghabeskan masa membuat senaman mulut. Kunyah sana, kunyah sini..badan yang langsing perasan lebey masa pose tuh, dah selamat sy ucapkan GOODBYE and SEE U NEXT YEAR okeh..kalu tak pregnant lah kan. Kalu ku membuyung lagik tahun depan..pepahamlah kan..kekeke..

Best tak raya korang tahun ini? Saya rasa biasa jer sebab sy dah tak dapat duit raya..Bonus pon takde.. encik najib jgn lah kedekut. Raya Haji ada lagi..kami sedia terima bonus bile2..deepavali pon dah dekat taw en najib

Saya berjaya menyiapkan baju raya saya sekeluarga pada 29 ramadhan okeh. Walaupon mak ku kutuk " baju azli tuh dah lah lehernya besar semacam, senteng plak tuh"..hehehe..tu mak sy tak perasan yg poketnya siap ter rabak sebelum sempat dipakai..haru btol..takpe..tahun depan sy praktis lagi yer mak.hehehe..

Saya pon takde bergambar sakan. Ingatkan nak bergambar bagai, sekali mengenangkan Afiq yg asik wat muka comots jer tuh, malas tol taw. Nanti acik kelihatan terlebih cantik berbanding anak acik..ok tak alasan tuh?kekeke..

En Suami baru balik ke air tawar tadi..baru ingat nak aksi2 nanges sambil peluk cium tadi, skali anak sdara plak dtg. Trus tak jadi wat drama swasta. Rindu okeh. Org lain dok dgn En Suami masing2, tak lah nak rindu rinduan ini. Alamak,gediks kah saya?

Afiq sekarang asik makan 24 jam..selagi lum tido lah pendek kata. Nenen jarang sgt. Sampai bengkak2 lah B ku menunggu Afiq isap. Nak pam, ku yag bijaksana ini lupa bawak chiller, maka tak lah dapat sy simpan susu lama2 nanti. ini sekadar alasan okeh. Nanti kalau susu sket, sy akan me madan mukakan diri sy sendiri. Huwaa

Jadi sebagai halwa mata kalian, terimalah gambar raya yg ada nih..menampilkan acik yg comots, en suami ber baju leher besar, serta budak busuk comots..abaikan tarikh yg menipu itu okeh.


yang ini gambar anak2 sedara ku yg juga mots seperti makciknya..baju dorang tahun ini berjaya di jahit dengan cun skali oleh kakakku. Yerlah, dah sepuluh tahun pengalaman barulah akak sy tak ter'besar' ter'kecik' menjahit baju anak nyer. Sy yg baru sorang ni pon jahit 2 helai baru jadik.kekeke

Okeh kalian..selamat menyambung coti ok..makan byk2..nanti udah keje, makanya tak dapat menghayati makanan enak2 itu apabila anak anda menjerit memanggil anda..kekeke..salam lebaran!

Khamis, 17 September 2009

SALAM AIDILFITRI..

Dicatat oleh wuzz_in di 8:13 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Aidilfitri semakin hampir kalian..sy pasti akan merindui Ramadhan..ingin menunggu RAmadhan akan datang adalh sgt lama sy rasa. Saya sgt suka bulan Ramadhan, mungkin ia adalh bulan yg penuh berkat menyebabkan sy rasa aman dan tenteram sepanjang bulan ini..

Saya berjaya masak kue raya dgn Wa arituh..tapi malamnya sy pengsan tanpa sedar doonia ini.hehehe..

Esok sy ada projek masak tumpi plaks. Ntah jadi ker tak, nantikan saja ek. Cita2 tinggi sungguh kan?hehe..

Raya tahun ni kami merancang nak ke umah Wan Sali (pakcik sy) kat negeri 9. Tapi dah tak jadi sebab kak ipar sy yg dijangkiti H1N1 itu masih belum pulih sepenuhnya. Jadi kami rasa tak sedap hati ingin bergumbira sakan di hari raya ini..huhu..kak ipar sy sudah hampir pulih sepenuhnya dr H1N1. Sudah sedar dr koma, tapi setakat sedar. Masih belum memberi sebarang respons. Mak sy risau kalu sumthing happen to her brain since her heart stop 2 times sebelum ni..meaning ada kemungkinan brain cell rosak. Dr lah yg kata begitu. Harap2 nyer tidaklah..aminn..

Baju ray tahun ini? uhuhu..lum siap lah kalian..yg dah siap cuma bj Afiq ajer. Bj encik suami masih lum jahit bhgn kelim tgn. Sy part nak jahit silang pangkah ini sungguh tidak rajin tau. Bj sy lagilah..cangkuk lum pasang, kelim2 lum jahit..aci tak kalu sy tak basuh bj, main pakai jer terus. Yerlah mana tau kot malam raya br siap?kekeke..

Oh, cerita AGEL sy..
Sy makan Cal masa bersahur 2 hr lepas sebab risau susu ckit. Almaklumlah bersahur lambat. Sempat makan kurma dan minum air jer..Pam kali pertama dapat dekat 5 oz! Ceh, korang mesti tak teruja pon dgr, 5 oz tu korang pam tak sampai 5 minit dah dpt byk tu kan?kan?hihi..sy biasa pam sepanjang pose pg2 pam dapat plg byk 3oz okeh. So dapat dkt 5 oz adalah amat hebat taw bg saya..Hari ni, supply meningkat jgk lah. 3x pam dapt 9oz. Biasa pam 4 kali lum tentu dapat 7oz pon taw..kire harus sy jadi ahli ni kan?kan? 15 hengget tuh kalian. Kalu Afiq nenen susu mahal pon tak sampai 15hengget sehari okeh.

Sy tak tau dapat mengupdate blog atau tak masa cuti ni. Sy malas nak bkak laptop ineh. Ramai yg sibuk ngacau nanti taw..Jadi dikesempatan ini, sy nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..sy memohon kemaafan kalu sy telah menyinggung perasaan mana2 pihak okeh..walaupon kta tak kenal secara realiti, alam maya pon maseh kira kawan jgk kan?

Isnin, 14 September 2009

Nak Raya!!!

Dicatat oleh wuzz_in di 7:06 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Uh sungguh terover excited tajuk itu kan?kekeke..

Sy gumbira ari ini karena sekolah sy amik cuti jumaat ni..jadi sy dapat berehat buat2 kue. Iyelah tu kan?hehe..masalhnya SIL ku ingin balik ke kg. Kaedah nya kalu aku tggl dgn Afiq jer, maka akan melalak sakan2 lah mamat sorang itew..erm..

Hari ni ingat nak projek wat kue raya dgn Wa. Tapi bley ke Afiq, Nua n Ika main bersama. Pasti akan riuh rendah, dan bergaduh2 sesama sendiri..uhuhu..pepahamlah kekanak riang kan..Tak taulah jadi ke idak..kite nantikan saja no..

Semalam hati sy lega amat setelah meng'consult' dgn Fizah Rasyid perihal Afiq yg sentiasa 'hot' itu. Nak kata demam, badan berpeluh2. Udah 3 minggu okeh. Acik berasa amat risau ini.
Setelah ber 'sms' dgn Dr Hafizah ini, maka lega atiku..katanya 'kalu demam dah dkt 3 mggu, mesti bb dah tak ok. So, aku assume anak ko tak demam. Mgkin ko je rasa panas"..harap2 begitulah..TQ friend! Ku suka sgt pada kawan ku ini.Baik je orgnya. Pandai lak tu..tapi skrg takot nak mesej slalu..Bz kalian kalu jd Dr..oncall tak abis2. Kawanku ini pon berasa tension. Nyesal tak jadik cikgu. kekeke..best ke jadi cikgu?jeng jeng jeng..

Okeh kalian, acik berasa hepi semacam ineh. Mungkin aura nak cuti ry dah dtg. Pdhal susu acik semakin kurang ni. Tadi pam dapat 3oz jer..huhu..syian Afiq..Doa sgt pd Allah permudahkanlah, supaya dapat sy susukan anak sy hingga 2 tahun..Aminnnnn...

Nota kaki kecik : AGEL dah sampai.cinonet mak oii..sekali makan 15 hengget tuh...


Kecik kan?kan? harap2 bertambah lah susu ku Ya Allah..rela aku jadi member AGEL!

Jumaat, 11 September 2009

Puasa Ke-21

Dicatat oleh wuzz_in di 3:11 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Sekejap aje dah tggl smggu lebih sket jer nak pose..

Ya Allah,aku akan merindui Ramadhan Mu ini..

Tahun ini sy solat terawikh setakat yg sempat saje..Solat sy sungguh tidak indah. Tiada sebarang aksesori dan terkadang patuk2 ayam sahaja kerana Afiq sudah berbunyi..

Tahun ini adalah puasa paling sedih sy rasa..

Macam2 mengganggu perasaan..

Macam2 merobekkan hati sy..

Tapi sy pendam sendiri..kerana sy tida tempat mengadu...




































































okeh.STOP.HAJIMA SE YO..setakat itu sahaj entri masam ku okeh.

BAju raya Afiq sudah hampir siap. Ku bawak siapkan disekolah. Abes kena kutuk dgn org kerana ke tidak profesionalan ku. Ku tak penah belajar secara formal okeh. Makanya adalh normal it turns out that way. Lebih2 lagi kerana M aku besar okeh. Hehehe..

Supply susuku alhamdulillah tidaklah begitu ketara perubahannya. Masih ciput seperti biasa.kekeke..

Sy sudah memesan AGEL dgn Mizah..mizah sudah hantar tadi. Guna skynet lagik. Siap bagi EXO free lagik. Thank you Mizah!

Menu buka pose malam ini adalhsimple. Ku tak kuasa nak masak2 sgt. Last2 aku makan sorang2. Teramat sgtlah membazir ku rasa.Hari ni ku masak..

Sup ikan merah(share dgn Afiq..acik malas! hehe)
Ikan goreng
Ikan masin goreng dgn cili idup
cekodok pisang

Amatlah tak menyelerakan kan? Tapi kalu org somalia tgk pasti meleleh ayer liur mereka itu taw.. ayat cover acik ni..kekeke

Okeh puan2, selamat berbuka pose..

Ku kena mengingatkan diri bahawa baju ry En. Suami dan sy punya sendiri lum siap jahit. Esok kena buat!!

Wazah shii, Fighting!!

Ahad, 6 September 2009

...

Dicatat oleh wuzz_in di 6:02 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..
Lama sy tak meng hapdate blog ini. Hari2 jenguk tapi takde mood nak tuleh apa2. Kakak ipar sy sudah beransur pulih.Alhamdulillah..semalam sy tido berdua dlm umah dgn Afiq sebab sil sy tak mo balik lagi sebab nak buat kueh raya. Saya sempat balik kg ari jumaat dan sabtu. Kan best kalu Afiq mau dok kat car seat tu. Sekarang dah sugguh lasak, jadi Afiq mau jadi drebar. Drebar?

Ya, drebar!

Afiq akan memanjat dan pergi ke arah sy. Kemudian akan duduk dan pegang stereng. Itu leh tahan lagik. Pastu dia berdiri pulak sambil dgn penuh kuat nya akan memutarkan stereng ituh. Sy sampai tak nampak jalan lah. Uhuhu..anakku..last2 setelah berperang bagai, dan lontaran vokal yg kuat dari Afiq sepanjang jalan, barulah sampai umah..itu prjalanan tapah-temoh dalam 10 minit. Kalu Behrang-Tapah yang sejam tu? Mau kita bertemu dipintu surga plaks nanti.hehe..

Afiq malam tadi tetiba badan naik panas lagi..Ubat demam dah abis dekat 3 botol..Apakah? ...sy tak tau nak wat ape lagi. Sekarang sy mengamalkan sikap bertenang sahaja sebab Afiq maseh active mcm biasa..harapan sy, moga it's nothing serious..amin...

Jumaat, 25 September 2009

RaYaa!

Salam..

Masehkah anda sumer dlm mood raya? Sy maseh..walaupon dah agak kureng sebab kue raya hamper licin , sebab org takde pon nak dtg umah sy taw. Ni sedey ni.Ape, umah sy tak laku lagik ker?Mentang2 we oll sume dah kawen. Hehehe..

Anda berjaya kah menambahkan kembali lemak2 yg sudah pergi bulan Ramadhan yg lalu?
Saya??


.
.
.
.

Mestilah DAHHH
kekeke..
Penat tau kalian, sy menghabeskan masa membuat senaman mulut. Kunyah sana, kunyah sini..badan yang langsing perasan lebey masa pose tuh, dah selamat sy ucapkan GOODBYE and SEE U NEXT YEAR okeh..kalu tak pregnant lah kan. Kalu ku membuyung lagik tahun depan..pepahamlah kan..kekeke..

Best tak raya korang tahun ini? Saya rasa biasa jer sebab sy dah tak dapat duit raya..Bonus pon takde.. encik najib jgn lah kedekut. Raya Haji ada lagi..kami sedia terima bonus bile2..deepavali pon dah dekat taw en najib

Saya berjaya menyiapkan baju raya saya sekeluarga pada 29 ramadhan okeh. Walaupon mak ku kutuk " baju azli tuh dah lah lehernya besar semacam, senteng plak tuh"..hehehe..tu mak sy tak perasan yg poketnya siap ter rabak sebelum sempat dipakai..haru btol..takpe..tahun depan sy praktis lagi yer mak.hehehe..

Saya pon takde bergambar sakan. Ingatkan nak bergambar bagai, sekali mengenangkan Afiq yg asik wat muka comots jer tuh, malas tol taw. Nanti acik kelihatan terlebih cantik berbanding anak acik..ok tak alasan tuh?kekeke..

En Suami baru balik ke air tawar tadi..baru ingat nak aksi2 nanges sambil peluk cium tadi, skali anak sdara plak dtg. Trus tak jadi wat drama swasta. Rindu okeh. Org lain dok dgn En Suami masing2, tak lah nak rindu rinduan ini. Alamak,gediks kah saya?

Afiq sekarang asik makan 24 jam..selagi lum tido lah pendek kata. Nenen jarang sgt. Sampai bengkak2 lah B ku menunggu Afiq isap. Nak pam, ku yag bijaksana ini lupa bawak chiller, maka tak lah dapat sy simpan susu lama2 nanti. ini sekadar alasan okeh. Nanti kalau susu sket, sy akan me madan mukakan diri sy sendiri. Huwaa

Jadi sebagai halwa mata kalian, terimalah gambar raya yg ada nih..menampilkan acik yg comots, en suami ber baju leher besar, serta budak busuk comots..abaikan tarikh yg menipu itu okeh.


yang ini gambar anak2 sedara ku yg juga mots seperti makciknya..baju dorang tahun ini berjaya di jahit dengan cun skali oleh kakakku. Yerlah, dah sepuluh tahun pengalaman barulah akak sy tak ter'besar' ter'kecik' menjahit baju anak nyer. Sy yg baru sorang ni pon jahit 2 helai baru jadik.kekeke

Okeh kalian..selamat menyambung coti ok..makan byk2..nanti udah keje, makanya tak dapat menghayati makanan enak2 itu apabila anak anda menjerit memanggil anda..kekeke..salam lebaran!

Khamis, 17 September 2009

SALAM AIDILFITRI..

Salam..

Aidilfitri semakin hampir kalian..sy pasti akan merindui Ramadhan..ingin menunggu RAmadhan akan datang adalh sgt lama sy rasa. Saya sgt suka bulan Ramadhan, mungkin ia adalh bulan yg penuh berkat menyebabkan sy rasa aman dan tenteram sepanjang bulan ini..

Saya berjaya masak kue raya dgn Wa arituh..tapi malamnya sy pengsan tanpa sedar doonia ini.hehehe..

Esok sy ada projek masak tumpi plaks. Ntah jadi ker tak, nantikan saja ek. Cita2 tinggi sungguh kan?hehe..

Raya tahun ni kami merancang nak ke umah Wan Sali (pakcik sy) kat negeri 9. Tapi dah tak jadi sebab kak ipar sy yg dijangkiti H1N1 itu masih belum pulih sepenuhnya. Jadi kami rasa tak sedap hati ingin bergumbira sakan di hari raya ini..huhu..kak ipar sy sudah hampir pulih sepenuhnya dr H1N1. Sudah sedar dr koma, tapi setakat sedar. Masih belum memberi sebarang respons. Mak sy risau kalu sumthing happen to her brain since her heart stop 2 times sebelum ni..meaning ada kemungkinan brain cell rosak. Dr lah yg kata begitu. Harap2 nyer tidaklah..aminn..

Baju ray tahun ini? uhuhu..lum siap lah kalian..yg dah siap cuma bj Afiq ajer. Bj encik suami masih lum jahit bhgn kelim tgn. Sy part nak jahit silang pangkah ini sungguh tidak rajin tau. Bj sy lagilah..cangkuk lum pasang, kelim2 lum jahit..aci tak kalu sy tak basuh bj, main pakai jer terus. Yerlah mana tau kot malam raya br siap?kekeke..

Oh, cerita AGEL sy..
Sy makan Cal masa bersahur 2 hr lepas sebab risau susu ckit. Almaklumlah bersahur lambat. Sempat makan kurma dan minum air jer..Pam kali pertama dapat dekat 5 oz! Ceh, korang mesti tak teruja pon dgr, 5 oz tu korang pam tak sampai 5 minit dah dpt byk tu kan?kan?hihi..sy biasa pam sepanjang pose pg2 pam dapat plg byk 3oz okeh. So dapat dkt 5 oz adalah amat hebat taw bg saya..Hari ni, supply meningkat jgk lah. 3x pam dapt 9oz. Biasa pam 4 kali lum tentu dapat 7oz pon taw..kire harus sy jadi ahli ni kan?kan? 15 hengget tuh kalian. Kalu Afiq nenen susu mahal pon tak sampai 15hengget sehari okeh.

Sy tak tau dapat mengupdate blog atau tak masa cuti ni. Sy malas nak bkak laptop ineh. Ramai yg sibuk ngacau nanti taw..Jadi dikesempatan ini, sy nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..sy memohon kemaafan kalu sy telah menyinggung perasaan mana2 pihak okeh..walaupon kta tak kenal secara realiti, alam maya pon maseh kira kawan jgk kan?

Isnin, 14 September 2009

Nak Raya!!!

Salam..
Uh sungguh terover excited tajuk itu kan?kekeke..

Sy gumbira ari ini karena sekolah sy amik cuti jumaat ni..jadi sy dapat berehat buat2 kue. Iyelah tu kan?hehe..masalhnya SIL ku ingin balik ke kg. Kaedah nya kalu aku tggl dgn Afiq jer, maka akan melalak sakan2 lah mamat sorang itew..erm..

Hari ni ingat nak projek wat kue raya dgn Wa. Tapi bley ke Afiq, Nua n Ika main bersama. Pasti akan riuh rendah, dan bergaduh2 sesama sendiri..uhuhu..pepahamlah kekanak riang kan..Tak taulah jadi ke idak..kite nantikan saja no..

Semalam hati sy lega amat setelah meng'consult' dgn Fizah Rasyid perihal Afiq yg sentiasa 'hot' itu. Nak kata demam, badan berpeluh2. Udah 3 minggu okeh. Acik berasa amat risau ini.
Setelah ber 'sms' dgn Dr Hafizah ini, maka lega atiku..katanya 'kalu demam dah dkt 3 mggu, mesti bb dah tak ok. So, aku assume anak ko tak demam. Mgkin ko je rasa panas"..harap2 begitulah..TQ friend! Ku suka sgt pada kawan ku ini.Baik je orgnya. Pandai lak tu..tapi skrg takot nak mesej slalu..Bz kalian kalu jd Dr..oncall tak abis2. Kawanku ini pon berasa tension. Nyesal tak jadik cikgu. kekeke..best ke jadi cikgu?jeng jeng jeng..

Okeh kalian, acik berasa hepi semacam ineh. Mungkin aura nak cuti ry dah dtg. Pdhal susu acik semakin kurang ni. Tadi pam dapat 3oz jer..huhu..syian Afiq..Doa sgt pd Allah permudahkanlah, supaya dapat sy susukan anak sy hingga 2 tahun..Aminnnnn...

Nota kaki kecik : AGEL dah sampai.cinonet mak oii..sekali makan 15 hengget tuh...


Kecik kan?kan? harap2 bertambah lah susu ku Ya Allah..rela aku jadi member AGEL!

Jumaat, 11 September 2009

Puasa Ke-21

Salam..
Sekejap aje dah tggl smggu lebih sket jer nak pose..

Ya Allah,aku akan merindui Ramadhan Mu ini..

Tahun ini sy solat terawikh setakat yg sempat saje..Solat sy sungguh tidak indah. Tiada sebarang aksesori dan terkadang patuk2 ayam sahaja kerana Afiq sudah berbunyi..

Tahun ini adalah puasa paling sedih sy rasa..

Macam2 mengganggu perasaan..

Macam2 merobekkan hati sy..

Tapi sy pendam sendiri..kerana sy tida tempat mengadu...




































































okeh.STOP.HAJIMA SE YO..setakat itu sahaj entri masam ku okeh.

BAju raya Afiq sudah hampir siap. Ku bawak siapkan disekolah. Abes kena kutuk dgn org kerana ke tidak profesionalan ku. Ku tak penah belajar secara formal okeh. Makanya adalh normal it turns out that way. Lebih2 lagi kerana M aku besar okeh. Hehehe..

Supply susuku alhamdulillah tidaklah begitu ketara perubahannya. Masih ciput seperti biasa.kekeke..

Sy sudah memesan AGEL dgn Mizah..mizah sudah hantar tadi. Guna skynet lagik. Siap bagi EXO free lagik. Thank you Mizah!

Menu buka pose malam ini adalhsimple. Ku tak kuasa nak masak2 sgt. Last2 aku makan sorang2. Teramat sgtlah membazir ku rasa.Hari ni ku masak..

Sup ikan merah(share dgn Afiq..acik malas! hehe)
Ikan goreng
Ikan masin goreng dgn cili idup
cekodok pisang

Amatlah tak menyelerakan kan? Tapi kalu org somalia tgk pasti meleleh ayer liur mereka itu taw.. ayat cover acik ni..kekeke

Okeh puan2, selamat berbuka pose..

Ku kena mengingatkan diri bahawa baju ry En. Suami dan sy punya sendiri lum siap jahit. Esok kena buat!!

Wazah shii, Fighting!!

Ahad, 6 September 2009

...

Salam..
Lama sy tak meng hapdate blog ini. Hari2 jenguk tapi takde mood nak tuleh apa2. Kakak ipar sy sudah beransur pulih.Alhamdulillah..semalam sy tido berdua dlm umah dgn Afiq sebab sil sy tak mo balik lagi sebab nak buat kueh raya. Saya sempat balik kg ari jumaat dan sabtu. Kan best kalu Afiq mau dok kat car seat tu. Sekarang dah sugguh lasak, jadi Afiq mau jadi drebar. Drebar?

Ya, drebar!

Afiq akan memanjat dan pergi ke arah sy. Kemudian akan duduk dan pegang stereng. Itu leh tahan lagik. Pastu dia berdiri pulak sambil dgn penuh kuat nya akan memutarkan stereng ituh. Sy sampai tak nampak jalan lah. Uhuhu..anakku..last2 setelah berperang bagai, dan lontaran vokal yg kuat dari Afiq sepanjang jalan, barulah sampai umah..itu prjalanan tapah-temoh dalam 10 minit. Kalu Behrang-Tapah yang sejam tu? Mau kita bertemu dipintu surga plaks nanti.hehe..

Afiq malam tadi tetiba badan naik panas lagi..Ubat demam dah abis dekat 3 botol..Apakah? ...sy tak tau nak wat ape lagi. Sekarang sy mengamalkan sikap bertenang sahaja sebab Afiq maseh active mcm biasa..harapan sy, moga it's nothing serious..amin...
 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea