Sabtu, 26 Oktober 2013

Moby Wrap Review

Dicatat oleh wuzz_in di 10:34 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,

Arini nk review sket satu2 nya wrap yg ku ada.
Brand: MobyWrap
Rege: Rm 125
Beli katne: online.x ingt cap kedai.

Sy bagi :
9.9 bintang utk keselesaan sy memakai. Aqmar x tau la selesa ke idak.  :)

6/10 utk difficult ies in wearing.ada learning curve yg agak besar. Kena praktis, praktis n praktis selalu

10/10 utk jenis wearing yg boleh digunakan. U name it,Mobywrap can make it.front carry,cradle carry,nursing, kangaroo hold,back carry, hip carry.u name it.soalnya, ko reti ke x aje.  :)

5/10 utk heat generated.lots of heat generated OK.tebal kot...

How i lost 17 kg in 3 month

Dicatat oleh wuzz_in di 10:34 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,
Tajuk x menahan kan? Wakaka..entry ini hanya sesuai diaplikasikan oleh org yg dah bersalin n sedang menyusukan ank sepenuhnya. Yang dok lain2 kategori, aii belum buat ujian klinikal.  :)

Bg org yg br sudah bersalin, MESTI akan turun berat. Paling2, 2-3 kg.X logik la x turun langsung. Sbb berat baby je dh berapa, amniotic fluid lagi, placenta lagi. Sape x turun langsung tu kena cek penimbang. Dak pun pi scan,ada baby lagi kot! Hehe

Sy naik lebih kurang 14 kg masa ngandung. Makan je kerjaku.maggie  pun skali hadap 2 bungkus.Tu pun rasa x cukup.Mmg mentekedaghah la hari2.Asik kena minum air gula je. Gile x sedap. Sakit tekak aii! Lepas sy bersalinkan Aqmar,sy sudah turun lebih kurang 20 kg..tak susah nk turun kan masa awal2. nak maintain rasanya laaaagi susah.  :(

Sy banyak rujuk Kevin Zahri punya site.memandangkan mmg sy maaaalas bersenam, kenalah cari jalan mengkuruskan badan. Makan2 ubat mmg rasanya x elok. Sy x berapa percaya sebarang ubat without side effect.takde nye der...

Jadi memula sy kira berapa calorie intake yg patut sy ambik tiap hari. Pastu stay within that limit.seriously, start keje, this one is hard to do.Kantin banyak makanan sedap kot.* alasan!*

sy fully breastfeed. So,approximately I'll burn around 500kcal everyday. Kalau sy stay on that calorie intake,insyaallah I'll lose around 500g everyday. Tapi sbb sy jaaarang ikut that calorie intake,mmg asik terbabas makan SEBIJIK kek, 2cup besar eskrim. Maka idakla turun sangat kan. Mind u,I loveee baking n cooking. I have to rasa what?* alasan lagik!*

Jadi sekarang sy selalu kena kira calorie intake disaat Insofff.
Q: Berapa kali gamaknya ko  insoff?
A : adalah sekali seminggu. Kuang kuang kuang.

Q: bila gamaknya ko teringat nak insoff?
A:  bila tetiba perut buncit lepas kekenyangan mcm ular sawa

Q:  ko rase berpaedah ke ko insoff?
A:  Ada jgk pekdahnya. Bolih ko salahkan anak2 yg mkn x abis sehingga mak yg kena makan. Boleh? Hehe...

Berjaya gak buat cara ni. Sape x paham sile email. Kot2 sy bolih ajar korang jadik kurus( walaupun sy x kurus! Wakaka). Jgn pandang rendah taw. Betty dlm Dance Moms tu gemuk giler kot. Jgnkan split,buat pirouette pun boleh bikin gym dia kopak lantainya. Pandai je dia ajar org menari. Hehe.. baik punya contoh kan? Hehe..

P/s:  ini arini punya calorie intake.damn u karipap!! Terus 450 calorie!  (Salahkan benda lain tiap kali overlimit. Utk mengekalkan kesejahteraan mental. Hihi)

Sabtu, 19 Oktober 2013

Could u please...

Dicatat oleh wuzz_in di 10:03 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Say that my cooking is delicious? just once.at least I'll be happy with that for the rest of my life.Don't u know how tired I was everyday after work? I never failed to cook for u.sedih tau saya. Huwaaa...

Ni kari ayam yg sy penat2 masak n dikatakan x sedap. Merajuk nnti baru tahu!  :s

Jumaat, 18 Oktober 2013

Nipple Preference

Dicatat oleh wuzz_in di 4:54 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,

Mayday! Mayday! Apa yg paling sy takuti telah berlaku!

Sy kan baru jer start keje 2 hari. Hari ni masuk hari ketiga. Semalam balik rumah dgn excited nya sy nk nenenkan Aqmar. Rindu kot. Tetiba dia x nak. Tak mo. Rejected me,my B.*sedih*  nanges2 dia x nak. Last2, lepas 3 jam,baru dia nenen. Itupun sbb dh ngantuk sangat kot. Sy baring,dia kat atas nenen sambil meniarap. X boleh larik dah, baru dia nenen. Dgn penuh ketidakrelaan. *sedih lg*

Sy pun mulalh start bersyahdu syahdan. Teringat kwn2 yg mmg x nak exclusively bf. Siang bg botol, mlm br DF. Ada ank dorang ngengada mcm Aqmar? X dok. Inilah namanya dugaaannn... mehnah Allah bg. Bkn besar mana pun.tp sy dah syahdu2. teringat2 saat gembira, bonding time dgn Aqmar. Sentimental x boleh blah.hehe

Mlm td jgk, sy terus slow talk dgn SIL yg jg Aqmar. Mintak tolong dia bg EBM guna sudu. X taula response cenggana. Tak call umah lg. Dahla smlm minum 16 oz dr kul 7-2.Sy pam dpt 10 oz je. Cenggana tu? Huhu..

Disini, sy nk berdoa, agar sesapa yg baca ni pon berdoa bersama.:)

"Ya Allah Yg Maha Besar, permudahkanlah perjalanan penyusuan Muhammad Aqmar Aisar, agar dia dapat terus menyusu susu ibunya sahaja hingga berumur 2 tahun tanpa menyusahkan sesiapa. Amin "

Nota kaki: sy call umah. Aqmar x mo pakai sudu n cup.terpaksa bg botol. Huwaaa...

Rabu, 16 Oktober 2013

First Day At Work

Dicatat oleh wuzz_in di 5:20 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum wbt,
Ari ni first day masuk keje lepas cuti 90 hari. Phew! Dr mlm semalam sy syahdu syahdan smbil merenung aqmar. Mcm la nk tggal sebulan!  :)

Pukul 3 pg sy bgn mengepam sbb Aqmar kan degil x moh bgn pepagi. Pam2 dpt 5oz je. Pd hal B rasa bgkak. Mcm x mo keluar. Nape tah. Stress kot.  :) sambung tido pastu bgn 5.30 nenen kan budak molat. Abis kena gigit2 B sbb dia x nk, tp mak nya dok tonyoh2 jgk. Hehe..

Bgn kol 6,pastu bersiap2 la.kol 6.25 masuk dapur .Kena siapkan 3 bekal. Sy, suami 2 bekas sbb ot arini. Sambil tu ngepam. Dptla 3 oz.B yg sama, agk engorge tp kuar ciput. Takpe. Alhamdulillah Ya Allah. Semua rezeki tu..

6.55 nenen Aqmar last time before bertolak. Jap je dah kena gigit. Sabor je lah..

7.00 pg terus zass ke sekolah.

Alhamdulillah..

Kat bilik Spbt dpt berita sy x yah ngajar. Ambik relief je. Yeaaaahoooo...

10.00 pg: fobia nk pam. Takut dpt ciput. Tp alhamdulillah.8 oz thank you Allah!

Doa sesangat Aqmar nk nenen direct balik skolah nanti.

Sekian cerita boring first day keje.

P/s: sonok je dengar org kata, "eh,dah slim! ".padahal naik 17 kg.kalu turun 5 kilo je  pon leh nmpk slim.. :) bkn sbb betul2 slim ye. Ehehe..

Isnin, 7 Oktober 2013

Counting days.

Dicatat oleh wuzz_in di 8:50 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum,

Sedar x sedar, dah nk masuk 90 hari sy bercuti. Tidakkkkk!!!! Sedihla nk mula kerja. Korang x nk ke taja sahabat korang ni, bg gaji tetiap bulan, tp x yah keje. Korang2 yg duit banyak yg sampai tahap boleh buat kertas toilet tu, silalah derma kat saya. Huaaaa...

Kali ni mmg malas sgt rasanya. Antara sebab2 dan alasannya:
1. Bdk SPM Biologi tu, mesti kena wat kelas tambahan. Sy pun kena study balik. =balik lambat hari2= aqmar kena tggl lama=  stresss!!

2. Ujung tahun, aii sbg guru spbt kena uruskan 800++student punya buku berdua je dgn kak baizura. Tp ketuanya aiii, jadik aiii la kena wat keje lebih. Huaaaa lagi..

3.PBS bong*ok yg kena siapkan n key in tu. Dgn bdk yg dtg celum2 sebulan sekali tu. Cenggana? Dahla cikgu yg ambik kelas sy konfem x buat pape. Dorang punya kelas pun cemana. Tak koser diorang nk ingt kelas org lain.mesti punya.

Kalau masa Afiq n Auni dulu sbb naik skolah awal tahun. X rasa sgt sedihnya. Kerja pun x la byk sgt.. huhu...

Aqmar, rindulah mak nk gomol2 awak nanti. Huhuhu...

Sabtu, 5 Oktober 2013

Passing baton

Dicatat oleh wuzz_in di 6:06 PG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum.. Rasa lain macampulak menulis blog guna lappy.Biasa tak dan nak bukak blog, anak dah usik,kacau dsbg nya..arini tiga2 tido awal, dapatlah godek2 sekejap kan. Dalam tempoh 4 minggu nih,Afiq n Auni asik bergilir2 demam.Memula Afiq, pastu Auni, pastu Afiq.Skrg turn Auni pulak.Huhuhu...sedih eden..dan tiap2 minggu jugak pegi poliklinik.Seriau rasanya.Afiq kena amik darah sebab demam dkt seminggu. Pastu next 2 weeks kena cek urine pulak sbb kencing tak lawas.maca2 dugaan sewaktu dlm cuti bersalin ni..now ni Auni kena croup lagi.sian tgk anak dara comel saya tu.. dan aii, seperti biasa,akan merisau2 tak tentu hala..nyampah dgn diri sendiri taw! Ya Allah, tolonglah sihatkan anak2 ku...

Sabtu, 26 Oktober 2013

Moby Wrap Review

Assalamualaikum,

Arini nk review sket satu2 nya wrap yg ku ada.
Brand: MobyWrap
Rege: Rm 125
Beli katne: online.x ingt cap kedai.

Sy bagi :
9.9 bintang utk keselesaan sy memakai. Aqmar x tau la selesa ke idak.  :)

6/10 utk difficult ies in wearing.ada learning curve yg agak besar. Kena praktis, praktis n praktis selalu

10/10 utk jenis wearing yg boleh digunakan. U name it,Mobywrap can make it.front carry,cradle carry,nursing, kangaroo hold,back carry, hip carry.u name it.soalnya, ko reti ke x aje.  :)

5/10 utk heat generated.lots of heat generated OK.tebal kot...

How i lost 17 kg in 3 month

Assalamualaikum,
Tajuk x menahan kan? Wakaka..entry ini hanya sesuai diaplikasikan oleh org yg dah bersalin n sedang menyusukan ank sepenuhnya. Yang dok lain2 kategori, aii belum buat ujian klinikal.  :)

Bg org yg br sudah bersalin, MESTI akan turun berat. Paling2, 2-3 kg.X logik la x turun langsung. Sbb berat baby je dh berapa, amniotic fluid lagi, placenta lagi. Sape x turun langsung tu kena cek penimbang. Dak pun pi scan,ada baby lagi kot! Hehe

Sy naik lebih kurang 14 kg masa ngandung. Makan je kerjaku.maggie  pun skali hadap 2 bungkus.Tu pun rasa x cukup.Mmg mentekedaghah la hari2.Asik kena minum air gula je. Gile x sedap. Sakit tekak aii! Lepas sy bersalinkan Aqmar,sy sudah turun lebih kurang 20 kg..tak susah nk turun kan masa awal2. nak maintain rasanya laaaagi susah.  :(

Sy banyak rujuk Kevin Zahri punya site.memandangkan mmg sy maaaalas bersenam, kenalah cari jalan mengkuruskan badan. Makan2 ubat mmg rasanya x elok. Sy x berapa percaya sebarang ubat without side effect.takde nye der...

Jadi memula sy kira berapa calorie intake yg patut sy ambik tiap hari. Pastu stay within that limit.seriously, start keje, this one is hard to do.Kantin banyak makanan sedap kot.* alasan!*

sy fully breastfeed. So,approximately I'll burn around 500kcal everyday. Kalau sy stay on that calorie intake,insyaallah I'll lose around 500g everyday. Tapi sbb sy jaaarang ikut that calorie intake,mmg asik terbabas makan SEBIJIK kek, 2cup besar eskrim. Maka idakla turun sangat kan. Mind u,I loveee baking n cooking. I have to rasa what?* alasan lagik!*

Jadi sekarang sy selalu kena kira calorie intake disaat Insofff.
Q: Berapa kali gamaknya ko  insoff?
A : adalah sekali seminggu. Kuang kuang kuang.

Q: bila gamaknya ko teringat nak insoff?
A:  bila tetiba perut buncit lepas kekenyangan mcm ular sawa

Q:  ko rase berpaedah ke ko insoff?
A:  Ada jgk pekdahnya. Bolih ko salahkan anak2 yg mkn x abis sehingga mak yg kena makan. Boleh? Hehe...

Berjaya gak buat cara ni. Sape x paham sile email. Kot2 sy bolih ajar korang jadik kurus( walaupun sy x kurus! Wakaka). Jgn pandang rendah taw. Betty dlm Dance Moms tu gemuk giler kot. Jgnkan split,buat pirouette pun boleh bikin gym dia kopak lantainya. Pandai je dia ajar org menari. Hehe.. baik punya contoh kan? Hehe..

P/s:  ini arini punya calorie intake.damn u karipap!! Terus 450 calorie!  (Salahkan benda lain tiap kali overlimit. Utk mengekalkan kesejahteraan mental. Hihi)

Sabtu, 19 Oktober 2013

Could u please...

Say that my cooking is delicious? just once.at least I'll be happy with that for the rest of my life.Don't u know how tired I was everyday after work? I never failed to cook for u.sedih tau saya. Huwaaa...

Ni kari ayam yg sy penat2 masak n dikatakan x sedap. Merajuk nnti baru tahu!  :s

Jumaat, 18 Oktober 2013

Nipple Preference

Assalamualaikum,

Mayday! Mayday! Apa yg paling sy takuti telah berlaku!

Sy kan baru jer start keje 2 hari. Hari ni masuk hari ketiga. Semalam balik rumah dgn excited nya sy nk nenenkan Aqmar. Rindu kot. Tetiba dia x nak. Tak mo. Rejected me,my B.*sedih*  nanges2 dia x nak. Last2, lepas 3 jam,baru dia nenen. Itupun sbb dh ngantuk sangat kot. Sy baring,dia kat atas nenen sambil meniarap. X boleh larik dah, baru dia nenen. Dgn penuh ketidakrelaan. *sedih lg*

Sy pun mulalh start bersyahdu syahdan. Teringat kwn2 yg mmg x nak exclusively bf. Siang bg botol, mlm br DF. Ada ank dorang ngengada mcm Aqmar? X dok. Inilah namanya dugaaannn... mehnah Allah bg. Bkn besar mana pun.tp sy dah syahdu2. teringat2 saat gembira, bonding time dgn Aqmar. Sentimental x boleh blah.hehe

Mlm td jgk, sy terus slow talk dgn SIL yg jg Aqmar. Mintak tolong dia bg EBM guna sudu. X taula response cenggana. Tak call umah lg. Dahla smlm minum 16 oz dr kul 7-2.Sy pam dpt 10 oz je. Cenggana tu? Huhu..

Disini, sy nk berdoa, agar sesapa yg baca ni pon berdoa bersama.:)

"Ya Allah Yg Maha Besar, permudahkanlah perjalanan penyusuan Muhammad Aqmar Aisar, agar dia dapat terus menyusu susu ibunya sahaja hingga berumur 2 tahun tanpa menyusahkan sesiapa. Amin "

Nota kaki: sy call umah. Aqmar x mo pakai sudu n cup.terpaksa bg botol. Huwaaa...

Rabu, 16 Oktober 2013

First Day At Work

Assalamualaikum wbt,
Ari ni first day masuk keje lepas cuti 90 hari. Phew! Dr mlm semalam sy syahdu syahdan smbil merenung aqmar. Mcm la nk tggal sebulan!  :)

Pukul 3 pg sy bgn mengepam sbb Aqmar kan degil x moh bgn pepagi. Pam2 dpt 5oz je. Pd hal B rasa bgkak. Mcm x mo keluar. Nape tah. Stress kot.  :) sambung tido pastu bgn 5.30 nenen kan budak molat. Abis kena gigit2 B sbb dia x nk, tp mak nya dok tonyoh2 jgk. Hehe..

Bgn kol 6,pastu bersiap2 la.kol 6.25 masuk dapur .Kena siapkan 3 bekal. Sy, suami 2 bekas sbb ot arini. Sambil tu ngepam. Dptla 3 oz.B yg sama, agk engorge tp kuar ciput. Takpe. Alhamdulillah Ya Allah. Semua rezeki tu..

6.55 nenen Aqmar last time before bertolak. Jap je dah kena gigit. Sabor je lah..

7.00 pg terus zass ke sekolah.

Alhamdulillah..

Kat bilik Spbt dpt berita sy x yah ngajar. Ambik relief je. Yeaaaahoooo...

10.00 pg: fobia nk pam. Takut dpt ciput. Tp alhamdulillah.8 oz thank you Allah!

Doa sesangat Aqmar nk nenen direct balik skolah nanti.

Sekian cerita boring first day keje.

P/s: sonok je dengar org kata, "eh,dah slim! ".padahal naik 17 kg.kalu turun 5 kilo je  pon leh nmpk slim.. :) bkn sbb betul2 slim ye. Ehehe..

Isnin, 7 Oktober 2013

Counting days.

Assalamualaikum,

Sedar x sedar, dah nk masuk 90 hari sy bercuti. Tidakkkkk!!!! Sedihla nk mula kerja. Korang x nk ke taja sahabat korang ni, bg gaji tetiap bulan, tp x yah keje. Korang2 yg duit banyak yg sampai tahap boleh buat kertas toilet tu, silalah derma kat saya. Huaaaa...

Kali ni mmg malas sgt rasanya. Antara sebab2 dan alasannya:
1. Bdk SPM Biologi tu, mesti kena wat kelas tambahan. Sy pun kena study balik. =balik lambat hari2= aqmar kena tggl lama=  stresss!!

2. Ujung tahun, aii sbg guru spbt kena uruskan 800++student punya buku berdua je dgn kak baizura. Tp ketuanya aiii, jadik aiii la kena wat keje lebih. Huaaaa lagi..

3.PBS bong*ok yg kena siapkan n key in tu. Dgn bdk yg dtg celum2 sebulan sekali tu. Cenggana? Dahla cikgu yg ambik kelas sy konfem x buat pape. Dorang punya kelas pun cemana. Tak koser diorang nk ingt kelas org lain.mesti punya.

Kalau masa Afiq n Auni dulu sbb naik skolah awal tahun. X rasa sgt sedihnya. Kerja pun x la byk sgt.. huhu...

Aqmar, rindulah mak nk gomol2 awak nanti. Huhuhu...

Sabtu, 5 Oktober 2013

Passing baton

Assalamualaikum.. Rasa lain macampulak menulis blog guna lappy.Biasa tak dan nak bukak blog, anak dah usik,kacau dsbg nya..arini tiga2 tido awal, dapatlah godek2 sekejap kan. Dalam tempoh 4 minggu nih,Afiq n Auni asik bergilir2 demam.Memula Afiq, pastu Auni, pastu Afiq.Skrg turn Auni pulak.Huhuhu...sedih eden..dan tiap2 minggu jugak pegi poliklinik.Seriau rasanya.Afiq kena amik darah sebab demam dkt seminggu. Pastu next 2 weeks kena cek urine pulak sbb kencing tak lawas.maca2 dugaan sewaktu dlm cuti bersalin ni..now ni Auni kena croup lagi.sian tgk anak dara comel saya tu.. dan aii, seperti biasa,akan merisau2 tak tentu hala..nyampah dgn diri sendiri taw! Ya Allah, tolonglah sihatkan anak2 ku...
 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea