Ahad, 25 April 2010

Cerita DiPagi Hari

Dicatat oleh wuzz_in di 6:17 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya pagi2 ni terpanggil nak cerita pasal BF plak..Alkisahnya begini...

Saya ada sorang kawan yg baru balik dari maternity leave.Saya tanya lah, anak kuning tak?Dia kata Ya. Siap kena masuk wad lagi 2 hari..Saya pon citer lah saya kena masuk lagi banyak hari n anak saya kuning sampai sebulan baru turun..tetiba ada sorang kawan ni cakap, kalu anta hospital private, dia akan stop kan terus BF n bagi FM. Dia kata akan turun banyak..ow..saya sudah tak setuju part yang itu..

Pastu dia kata lagi, kalu deliver kat private, dia takkan bagi ibu to BF sebab masa tu badan kita masih panas, so susu kita akan panas..n eventually menyebabkan kuning bertambah teruk..dia kata lagi,Kalu pi kerajaan, mesti kena BF sebab katanya sepital kerajaan kata colustrum paling elok..

Saya berdiam diri dalam kedua2 situasi..kang cakap manyak2 org kata ku perasantan pandai lak kan.hehe..

Tapi anda2 yang benar2 mengerti,memahami dan menghayati tentang penyusuan susu ibu ni, pasti faham keadaan sebenarnya kan? :p

Semoga kita berada dalam lingkungan org yang cukup mengerti dan tak lah se-ignorance mana..okeh?Amin..

Rabu, 21 April 2010

Malu mak,nak..!

Dicatat oleh wuzz_in di 6:21 PTG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Semalam saya ke klinik untuk scan + amik darah utk VRDL + scan. Tapi sebab staff nurse yg pakar bidang scan menscan ni tak dtg, saya cume kena pi di amik darah sajer. Owh, lama tak kena amik darah...ku rasa ngeri!Tak sakit pon tapi memang ngeri tau..tu pasal i tak jadik doktor u.. alasan org tak pandai belajar..hihi

Saya pi skali dgn SIL since dia pon ada check up kat klinik tu.Afiq telah tetibe melasak ya amt masa kat klinik.Adeh...lari sana, panjat sini, tumpahkan tong sampah mak geli nak kutip nak oiiii..kotor tu!..

Masa saya di amik darah, Afiq stay dgn SIL kejap. Masa saya kua dari bilik tu, dengar sayup2 macam suara emas anakku memanggil Mak!mak!..penat saya carik merata.Takde nampak pon budak busuk tu. Rupenya dia dalam bilik Doktor dgn SIL saya.Dr tak sempatlah cek SIL saya sebab Afiq dah lari keluar dulu!Adoi la anakku itu..

Pastu Afiq jelajah serata klinik time tunggu SIL pi amik ubat. Last sekali, berlaku perkara yang menterkezutkan saya. Masa Afiq tengah main ketuk2 pintu toilet kuat2, ada lah budak pompuan cina ni (baya2 AFiq jugak) datang main ketuk sama2. Afiq datang kat dia n angkat tangan nak pukul! Sempatlah saya halang. Tak pernahlah AFiq pukul2 org yang tak kenal tau..pastu mak budak tu panggil dia, dia pi lah kat mak dia..Afiq pulak tetiba pi ikut budak tu. N tetibe jugak Afiq tarik rambut budak tu dari belakang! Saya tak sempat tahan..yang tak best nye, muka mak budak tu adalah...M.A.S.A.M....malu mak, nak!


Walaupon begitu saya bersyukur anak saya sehat, aktif seperti biasa..Ada anak org yang terlantar tak leh berlari-larian begitu...kan?Betapa tabahnya ibu2 yg menjaga anak2 istimewa itu..jadik, saya kena lah terus bersabar. Tol tak? :p

Ahad, 18 April 2010

Sabar Itu Separuh Dari Iman..

Dicatat oleh wuzz_in di 7:10 PG 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Saya baru lepas dinner sorang2 sambil tengok TV.Menu malam ni, Maggie celur + kuah pasta minggu lepas..takde selera nak makan nasik.Rasa nak muntah pon ada.Macam2 hal. Padahal kan, saya ni sejak Afiq kena jaundice dekat sebulan, saya kengkononnya insaf sesangat, tak mau makan makanan tak berkhasiat yg manyak sangat MSG.Tapi tengok, baru je 3 bulan, saya udah tak berapa nak insaf dah.Makan kopok..makan meggie..Huhu..

Saya sudah 3 hari tinggal berdua-duaan dengan Afiq.SIL pi jenjalan KL..saya nak balik kampong, tapi terpikir insiden kena tahan JPJ sambil drive + nenen Afiq...ngeri!

Saya jadi tak keruan bila takde org lain kat umah. Sungguh. Macam tahapahapa kan?Tapikan...kengkawan saya kan..kalu hubby dorang kursus kejap je pon sanggup import mak dari kampong tolong teman, tak pon ajak cikgu yang nak nak dara lagi ituh datang temankan. Jadi saya yang mengandung, tak larat, lembek, terlepek, laki tiada disisi mengada lebey! memang agak2 patot lah rasa tak keruan.Tol tak?Sila sokong okeh.hehe..

Bukan tak keruan sebab apa...Afiq sekarang akal sudah panjang..jadi ada bermacam2 idea nak membangkitkan kemarahan mak nya yang mithali ni taw...Tengahari tadi saya bagi makan nasik..Afiq main ludah2 je kat lantai.Saya assume dia tak mo dah. Pas saya dah bersihkan semua, tetiba Afiq pi kat meja makan n tarik saji ,”Acik,acik!”..adei..geram sungguh!Saya pi la amik yg baru.Baru dua tiga suap Afiq marah2 tak mo dah sambil jerit “acik!acik”.Maknya pon teruslah my blood go upstairs.Ku pon cakap “Ni acik lah ni!nak pe lagi?” .Ha, amik ko.Terkezut Afiq saya marah dia..terus makan pas tu..huhu..

Hobi Afiq menyepah umah..Paling tak tahan, suka tarik air kat atas meja makan n tumpahkan..pastu wat2 macam bukan dia yang buat.Siap cakap “tak...tak...” (lantak) dengan gaya tangn lagik tu.Pastu amik towel dia pi lap air tu, sambil cakap “pah, pah” (tumpah)..huwaaa...

Kalu saya sidai kain, Afiq tolong hulurkan, saya sidaikan..kira macam anak mithali lah kan.Masalhnya, bila saya tak amik dia tengah hulur (tak sempatlah weh..cepat sangat hulur!), Afiq pi campak baju tu kat pasir.Huwaa lagi...

Tadi tengah solat zuhur, Afiq ketuk kepala saya dengan botol bedak Pureen yang saiz paling besar tu..sakit gila weh..anak..anak..pastu korek2 muka mak dia ni..adeh..

umah toksah cakaplah bersepah tahap apa dah. Masa Afiq tido, saya kemaskan balik..Masak pon ala kadar je..yang Afiq suka makan je, saya masak.Untuk maknya, bedal je pape..

Saya lak, asik penat je. Padahal bukan buat pape pon. Tadi sebab saya rasa penat semacam, padahal baru pukul 11 pagi, saya bangun dan terus mengemop satu umah. Masa wat keje saya tak rasa penat pulak. Pelik kan?huhu..Afiq pon pe lagi, kemain sonok main air..asik2 nak tonggengkan baldi tu.Terpaksalah maknya dok lari sana sini supaya air tak tumpah..huwa...

Sekarang perangai baru Afiq adalah suka berbogel.Bogel sungguh.Tak mo pakai apa pon.Kalu dah potty train tu x pelah jugak.Kalu pakaikan jugak, kejap je, Afiq tanggalkan balik..

Sungguh menjaga anak ni kena penuh kesabaran dan kasih sayang..tapi saya ni sungguhlah tak penyabar..Camno?Kadang tu, saya dah macam putus asa, pujuk2 tak mo jugak dengar kata, saya baring je sambil tutup mata.Buatlah apa pon Afiq suko.Acik jahat kan?huhu..taulah saya sedang emosi macam gajah naik minyak je 24 jam..saya benci perasaan begini.Macam org yang leng long mentalnya je taw..

Letih, loya...pergilah kau cepat..Saya ada anak kecik nak dijaga nih..Sabar..datanglah semula padaku seperti mana dahulu..Emosi..stabilkanlah dirimu...saya dah hamper nak naik gilos nih!!

Selasa, 13 April 2010

SAYA Yg Berdosa..

Dicatat oleh wuzz_in di 4:53 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Semenjak dua menjak sy preggy yg kedua ni, saya telah menjadi sgt extra moody dari biasa. Little things can upset me A LOT!!Saya sgt tak suka perasaan begini sebab kalau org yg kenal saya mesti tau saya ni tak suka moody2 ni.Sy ni kire agak2 cerialah orag nyer.hehe..

Yang paling tensen nya adalah saya akan cepat jer naik darah kat anak2 murid saya.dahlah mengajar kelas ujung je.Jadi cepatlah saya geram kat perangai mereka itu yang sungguh "baik" sekali.

Kawan saya penahlah nasihat2 kan yang saya tak dengar pon!hehe jangan marah2, nanti anak dalam perut pulak jadi macam2..adeh...tak keruan saya..Tapi perangai anak murid saya amatlah menyakitkan jiwa dan raga.Huhu..

Saya marah pon bertempat..kalu dalam kelas asik lah melangak, berborak, tidor...camno tu?Dulu saya zaman sekolah, takut amat nak berborak dgn kwn. Nak mintak pinjam pemadam pon rasa takut sangat nak cakap. Kalu budak zaman sekarang, terutama cap cha ya nun alif dgn MIC tuh..Siap cakap kuat2 lagik.Macam lah saya ni tak mengajar kat depan..mulalah mulut saya tak makan saman memarah2 mereka itu.huhu..

Sekarang saya sedang cuba bersikap buat bodoh..mereka itu bukan anak saya pon..biarlah mereka ituberbuat begitu.Saya tegur limit 3 kali sahaja. Pastu nak buat jugak suka hati mak bapak korang lah..

Ya, memang berdosa perbuatan itu. Tapi saya dah tak larat nak tegur weh..nanti mulut saya cabul semacam!huhu

Khamis, 8 April 2010

Yeay!Jumaat!!

Dicatat oleh wuzz_in di 7:40 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam jumaat sumer..

Saya suka ari jumaat.Walaupon keje saya berlambak2 tak siap lagi, saya hepi2 aje..esok bley golek2 dgn Afiq..

Afiq demam lagi..tapi dah turun ckit suhunya..Semalam Afiq tak nak nenen sebab mulut sakit..Kalu saya angkat baju tunjuk nak nenen, Afiq datang turunkan baju dan cakap "nanak nenen".Ceh, mak dah jual2 murah, tolak rezki plak ek.Hehe..

Semalam Afiq kena tipu dgn Cik Comah konon abah balik.Semata2 tak mau Afiq kacau main baling2 ayam goreng kat lantai.keke..Afiq tunjuk pintu.Kunci.Sah2 lah dah malam kan. Sekali Afiq cakap kuat2 kat saya, "ABAH ALIK !".Saya cakaplah, abah tak balik lah...syiannn dia..

Selamat bercuti kalian...enjoy!

Selasa, 6 April 2010

1 thn 5 bln

Dicatat oleh wuzz_in di 5:06 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..

Lama saya tak hapdate mile stone budak busyuk sorang tuh. Sekarang dah pandai cakap sikit2.Kire2 paham jugaklah ape dia cakap..

Air= air
Enyau = kucing
Bo =bola
minumminum = minum
tom = jom
tom = assalamualaikum (intonasi sebutan lain2 okeh.hehe)
aamm = makan

gigi pon dah bertambah lagi ~6 batang

Tapi semalam tengahari Afiq demam..

Huwaa...

hati saya ni pikir macam2 je kalu Afiq sakit..jauhkanlah Ya Allah dari segala malapetaka..Amin...

Ahad, 25 April 2010

Cerita DiPagi Hari

Salam..

Saya pagi2 ni terpanggil nak cerita pasal BF plak..Alkisahnya begini...

Saya ada sorang kawan yg baru balik dari maternity leave.Saya tanya lah, anak kuning tak?Dia kata Ya. Siap kena masuk wad lagi 2 hari..Saya pon citer lah saya kena masuk lagi banyak hari n anak saya kuning sampai sebulan baru turun..tetiba ada sorang kawan ni cakap, kalu anta hospital private, dia akan stop kan terus BF n bagi FM. Dia kata akan turun banyak..ow..saya sudah tak setuju part yang itu..

Pastu dia kata lagi, kalu deliver kat private, dia takkan bagi ibu to BF sebab masa tu badan kita masih panas, so susu kita akan panas..n eventually menyebabkan kuning bertambah teruk..dia kata lagi,Kalu pi kerajaan, mesti kena BF sebab katanya sepital kerajaan kata colustrum paling elok..

Saya berdiam diri dalam kedua2 situasi..kang cakap manyak2 org kata ku perasantan pandai lak kan.hehe..

Tapi anda2 yang benar2 mengerti,memahami dan menghayati tentang penyusuan susu ibu ni, pasti faham keadaan sebenarnya kan? :p

Semoga kita berada dalam lingkungan org yang cukup mengerti dan tak lah se-ignorance mana..okeh?Amin..

Rabu, 21 April 2010

Malu mak,nak..!

Salam..

Semalam saya ke klinik untuk scan + amik darah utk VRDL + scan. Tapi sebab staff nurse yg pakar bidang scan menscan ni tak dtg, saya cume kena pi di amik darah sajer. Owh, lama tak kena amik darah...ku rasa ngeri!Tak sakit pon tapi memang ngeri tau..tu pasal i tak jadik doktor u.. alasan org tak pandai belajar..hihi

Saya pi skali dgn SIL since dia pon ada check up kat klinik tu.Afiq telah tetibe melasak ya amt masa kat klinik.Adeh...lari sana, panjat sini, tumpahkan tong sampah mak geli nak kutip nak oiiii..kotor tu!..

Masa saya di amik darah, Afiq stay dgn SIL kejap. Masa saya kua dari bilik tu, dengar sayup2 macam suara emas anakku memanggil Mak!mak!..penat saya carik merata.Takde nampak pon budak busuk tu. Rupenya dia dalam bilik Doktor dgn SIL saya.Dr tak sempatlah cek SIL saya sebab Afiq dah lari keluar dulu!Adoi la anakku itu..

Pastu Afiq jelajah serata klinik time tunggu SIL pi amik ubat. Last sekali, berlaku perkara yang menterkezutkan saya. Masa Afiq tengah main ketuk2 pintu toilet kuat2, ada lah budak pompuan cina ni (baya2 AFiq jugak) datang main ketuk sama2. Afiq datang kat dia n angkat tangan nak pukul! Sempatlah saya halang. Tak pernahlah AFiq pukul2 org yang tak kenal tau..pastu mak budak tu panggil dia, dia pi lah kat mak dia..Afiq pulak tetiba pi ikut budak tu. N tetibe jugak Afiq tarik rambut budak tu dari belakang! Saya tak sempat tahan..yang tak best nye, muka mak budak tu adalah...M.A.S.A.M....malu mak, nak!


Walaupon begitu saya bersyukur anak saya sehat, aktif seperti biasa..Ada anak org yang terlantar tak leh berlari-larian begitu...kan?Betapa tabahnya ibu2 yg menjaga anak2 istimewa itu..jadik, saya kena lah terus bersabar. Tol tak? :p

Ahad, 18 April 2010

Sabar Itu Separuh Dari Iman..

Salam..

Saya baru lepas dinner sorang2 sambil tengok TV.Menu malam ni, Maggie celur + kuah pasta minggu lepas..takde selera nak makan nasik.Rasa nak muntah pon ada.Macam2 hal. Padahal kan, saya ni sejak Afiq kena jaundice dekat sebulan, saya kengkononnya insaf sesangat, tak mau makan makanan tak berkhasiat yg manyak sangat MSG.Tapi tengok, baru je 3 bulan, saya udah tak berapa nak insaf dah.Makan kopok..makan meggie..Huhu..

Saya sudah 3 hari tinggal berdua-duaan dengan Afiq.SIL pi jenjalan KL..saya nak balik kampong, tapi terpikir insiden kena tahan JPJ sambil drive + nenen Afiq...ngeri!

Saya jadi tak keruan bila takde org lain kat umah. Sungguh. Macam tahapahapa kan?Tapikan...kengkawan saya kan..kalu hubby dorang kursus kejap je pon sanggup import mak dari kampong tolong teman, tak pon ajak cikgu yang nak nak dara lagi ituh datang temankan. Jadi saya yang mengandung, tak larat, lembek, terlepek, laki tiada disisi mengada lebey! memang agak2 patot lah rasa tak keruan.Tol tak?Sila sokong okeh.hehe..

Bukan tak keruan sebab apa...Afiq sekarang akal sudah panjang..jadi ada bermacam2 idea nak membangkitkan kemarahan mak nya yang mithali ni taw...Tengahari tadi saya bagi makan nasik..Afiq main ludah2 je kat lantai.Saya assume dia tak mo dah. Pas saya dah bersihkan semua, tetiba Afiq pi kat meja makan n tarik saji ,”Acik,acik!”..adei..geram sungguh!Saya pi la amik yg baru.Baru dua tiga suap Afiq marah2 tak mo dah sambil jerit “acik!acik”.Maknya pon teruslah my blood go upstairs.Ku pon cakap “Ni acik lah ni!nak pe lagi?” .Ha, amik ko.Terkezut Afiq saya marah dia..terus makan pas tu..huhu..

Hobi Afiq menyepah umah..Paling tak tahan, suka tarik air kat atas meja makan n tumpahkan..pastu wat2 macam bukan dia yang buat.Siap cakap “tak...tak...” (lantak) dengan gaya tangn lagik tu.Pastu amik towel dia pi lap air tu, sambil cakap “pah, pah” (tumpah)..huwaaa...

Kalu saya sidai kain, Afiq tolong hulurkan, saya sidaikan..kira macam anak mithali lah kan.Masalhnya, bila saya tak amik dia tengah hulur (tak sempatlah weh..cepat sangat hulur!), Afiq pi campak baju tu kat pasir.Huwaa lagi...

Tadi tengah solat zuhur, Afiq ketuk kepala saya dengan botol bedak Pureen yang saiz paling besar tu..sakit gila weh..anak..anak..pastu korek2 muka mak dia ni..adeh..

umah toksah cakaplah bersepah tahap apa dah. Masa Afiq tido, saya kemaskan balik..Masak pon ala kadar je..yang Afiq suka makan je, saya masak.Untuk maknya, bedal je pape..

Saya lak, asik penat je. Padahal bukan buat pape pon. Tadi sebab saya rasa penat semacam, padahal baru pukul 11 pagi, saya bangun dan terus mengemop satu umah. Masa wat keje saya tak rasa penat pulak. Pelik kan?huhu..Afiq pon pe lagi, kemain sonok main air..asik2 nak tonggengkan baldi tu.Terpaksalah maknya dok lari sana sini supaya air tak tumpah..huwa...

Sekarang perangai baru Afiq adalah suka berbogel.Bogel sungguh.Tak mo pakai apa pon.Kalu dah potty train tu x pelah jugak.Kalu pakaikan jugak, kejap je, Afiq tanggalkan balik..

Sungguh menjaga anak ni kena penuh kesabaran dan kasih sayang..tapi saya ni sungguhlah tak penyabar..Camno?Kadang tu, saya dah macam putus asa, pujuk2 tak mo jugak dengar kata, saya baring je sambil tutup mata.Buatlah apa pon Afiq suko.Acik jahat kan?huhu..taulah saya sedang emosi macam gajah naik minyak je 24 jam..saya benci perasaan begini.Macam org yang leng long mentalnya je taw..

Letih, loya...pergilah kau cepat..Saya ada anak kecik nak dijaga nih..Sabar..datanglah semula padaku seperti mana dahulu..Emosi..stabilkanlah dirimu...saya dah hamper nak naik gilos nih!!

Selasa, 13 April 2010

SAYA Yg Berdosa..

Salam..

Semenjak dua menjak sy preggy yg kedua ni, saya telah menjadi sgt extra moody dari biasa. Little things can upset me A LOT!!Saya sgt tak suka perasaan begini sebab kalau org yg kenal saya mesti tau saya ni tak suka moody2 ni.Sy ni kire agak2 cerialah orag nyer.hehe..

Yang paling tensen nya adalah saya akan cepat jer naik darah kat anak2 murid saya.dahlah mengajar kelas ujung je.Jadi cepatlah saya geram kat perangai mereka itu yang sungguh "baik" sekali.

Kawan saya penahlah nasihat2 kan yang saya tak dengar pon!hehe jangan marah2, nanti anak dalam perut pulak jadi macam2..adeh...tak keruan saya..Tapi perangai anak murid saya amatlah menyakitkan jiwa dan raga.Huhu..

Saya marah pon bertempat..kalu dalam kelas asik lah melangak, berborak, tidor...camno tu?Dulu saya zaman sekolah, takut amat nak berborak dgn kwn. Nak mintak pinjam pemadam pon rasa takut sangat nak cakap. Kalu budak zaman sekarang, terutama cap cha ya nun alif dgn MIC tuh..Siap cakap kuat2 lagik.Macam lah saya ni tak mengajar kat depan..mulalah mulut saya tak makan saman memarah2 mereka itu.huhu..

Sekarang saya sedang cuba bersikap buat bodoh..mereka itu bukan anak saya pon..biarlah mereka ituberbuat begitu.Saya tegur limit 3 kali sahaja. Pastu nak buat jugak suka hati mak bapak korang lah..

Ya, memang berdosa perbuatan itu. Tapi saya dah tak larat nak tegur weh..nanti mulut saya cabul semacam!huhu

Khamis, 8 April 2010

Yeay!Jumaat!!

Salam jumaat sumer..

Saya suka ari jumaat.Walaupon keje saya berlambak2 tak siap lagi, saya hepi2 aje..esok bley golek2 dgn Afiq..

Afiq demam lagi..tapi dah turun ckit suhunya..Semalam Afiq tak nak nenen sebab mulut sakit..Kalu saya angkat baju tunjuk nak nenen, Afiq datang turunkan baju dan cakap "nanak nenen".Ceh, mak dah jual2 murah, tolak rezki plak ek.Hehe..

Semalam Afiq kena tipu dgn Cik Comah konon abah balik.Semata2 tak mau Afiq kacau main baling2 ayam goreng kat lantai.keke..Afiq tunjuk pintu.Kunci.Sah2 lah dah malam kan. Sekali Afiq cakap kuat2 kat saya, "ABAH ALIK !".Saya cakaplah, abah tak balik lah...syiannn dia..

Selamat bercuti kalian...enjoy!

Selasa, 6 April 2010

1 thn 5 bln

Salam..

Lama saya tak hapdate mile stone budak busyuk sorang tuh. Sekarang dah pandai cakap sikit2.Kire2 paham jugaklah ape dia cakap..

Air= air
Enyau = kucing
Bo =bola
minumminum = minum
tom = jom
tom = assalamualaikum (intonasi sebutan lain2 okeh.hehe)
aamm = makan

gigi pon dah bertambah lagi ~6 batang

Tapi semalam tengahari Afiq demam..

Huwaa...

hati saya ni pikir macam2 je kalu Afiq sakit..jauhkanlah Ya Allah dari segala malapetaka..Amin...
 

kisahku Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea